Πυρκαγιά Κεχριές: Δύσκολη η νύχτα – Οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια, εκκενώθηκε και έκτος οικισμός (φωτο&βίντεο)

2
Πυρκαγιά Κεχριές: Δύσκολη η νύχτα – Οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια, εκκενώθηκε και έκτος οικισμός (φωτο&βίντεο)

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες και τη νύχτα στην Κορινθία, καθώς υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (22/07) στις Κεχριές (κοντά στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης) και συνεχίζει να καίει, έχοντας κατευθυνθεί προς τις περιοχές Γαλατάκι και Αθίκια (ο συγκεκριμένος οικισμός ήταν ο 5ος που εκκενώθηκε), σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορινθίων, Βασίλη Νανόπουλο.

Αποσύρθηκαν, μόλις νύχτωσε, τα εναέρια μέσα από τη φωτιά που μαίνεται στην Κορινθία και οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν το δύσκολο έργο της κατάσβεσης με επίγεια μέσα.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Όπως μετέδωσε το Mega, σε κάποια σημεία η φωτιά έχει εισέλθει σε αυλές και μπαλκόνια σπιτιών.

Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη, ενώ από το απόγευμα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις. Στο σημείο συνεχίζουν να πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικήςΕίναι χαρακτηριστικό πως οι καπνοί από την περιοχή έχουν φτάσει στον Αργολικό κόλπο και στα ανατολικά παράλια της Πελοποννήσου.

«Μπορεί πλέον να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά η πυρκαγιά στις Κεχριές συνεχίζει να έχει πολλές διάσπαρτες εστίες σε μια μεγάλη περίμετρο, με διαρκείς αναζωπυρώσεις», επισημαίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Αναφέρει ακόμη, ότι σε λίγο αναμένεται να αφιχθούν, από τη Θεσσαλονίκη, στις Κεχριές, 35 άτομα, μέλη πεζοπόρων τμημάτων, που ταξιδεύουν με μισθωμένο αεροσκάφος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τα εναέρια μέσα και ειδικότερα τα 6 ελικόπτερα και τα 2 αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού αποσύρθηκαν μόλις νύχτωσε, ενώ με το πρώτο φως της νέας ημέρας θα είναι έτοιμα, εφ’ όσον χρειαστεί, να επιχειρήσουν εκ νέου.

Παράλληλα, στη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να ανανεωθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να είναι ξεκούραστοι οι πυροσβέστες.

Όπως δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νανόπουλος έχει προχωρήσει η προληπτική εκκένωση του οικισμού Αθίκια Κορινθίας και ενός οικοτροφείου για άτομα με αναπηρίες που λειτουργεί στην ίδια περιοχή. Την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Αθίκια, για προληπτικούς λόγους, εισηγήθηκε νωρίτερα και η Πυροσβεστική, λόγω της πυρκαγιάς στις Κεχριές Κορινθίας.

Εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή επιχειρούν μηχανήματα του στρατού, της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών, ώστε να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες και να αναχαιτιστεί η πορεία της φωτιάς. Σημειώνεται, ότι έχουν απομακρυνθεί ήδη κάτοικοι από τους οικισμούς Ζίμενς, Άγιος Κωνσταντίνος και Γαλατάκι, καθώς και παιδιά από κατασκήνωση, που είναι κοντά στα Λουτρά.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορινθίων, οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι και Ζίμενς έχουν μεταφερθεί με λεωφορεία, αλλά και δικά τους μέσα, σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή. Επίσης, σε ασφαλές μέρος έχουν μεταφερθεί και τα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή.

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι η πυρκαγιά δεν απείλησε την κατασκήνωση, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από σπίτια που βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο.

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Κεχριές Κορινθίας έφτασε πολύ κοντά στον οικισμό Ζίμενς, οι κάτοικοι του οποίου απομακρύνθηκαν εγκαίρως, αλλά δεν έχουν καταγραφεί ζημιές σε αυτόν», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης. Όσον αφορά στην εικόνα της πυρκαγιάς αυτή την ώρα επισημαίνει: «Δείχνει να σταθεροποιείται πλέον. Γίνεται ό,τι είναι εφικτό για την κατάσβεσή της».

πυρκαγιά Κορινθία Κεχριές Λουτρά Ωραίας Ελένης Αθίκια

Πληροφορίες ανέφεραν το απόγευμα ότι ένα από τα από τα επικίνδυνα μέτωπα είναι σε χαράδρα πάνω από τον οικισμό Γαλατάκι και Ζίμενς, όταν η φωτιά έκαιγε κοντά σε σπίτια…

Εκκενώθηκαν νωρίς τρεις οικισμοί και μία κατασκήνωση, που βρίσκονταν κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς στις Κεχριές Κορινθίας. Οι κάτοικοι των οικισμών Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι και Ζίμενς μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος κοντά σε παραλιακή περιοχή. Σε ασφαλές σημείο έχουν μεταφερθεί και τα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση που λειτουργεί στην περιοχή.

Επικεφαλής των πυροσβεστικών Δυνάμεων στην Πυροσβεστική είναι ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, μαζί με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τον Κλαδάρχη της ΠΥ υποστράτηγο Γεώργιο Πουρνάρα.

Στην περιοχή συνολικά επιχείρησαν 179 πυροσβέστες, 56 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, 10 Ε/Π και 7 Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν: ένα (1) Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Mε τη συνδρομή δημοτικών και ιδιωτικών υδροφόρων, καθώς και εθελοντικών ομάδων κατοίκων.

Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στον οικισμό Ζίμενς

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης δήλωσε ότι η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στον οικισμό Ζίμενς.

«Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Κεχριές Κορινθίας έφτασε πολύ κοντά στον οικισμό Ζίμενς, οι κάτοικοι του οποίου απομακρύνθηκαν εγκαίρως, αλλά δεν έχουν καταγραφεί ζημιές σε αυτόν», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βαθρακογιάννης. Όσον αφορά στην εικόνα της πυρκαγιάς αυτή την ώρα επισημαίνει: «Δείχνει να σταθεροποιείται πλέον. Γίνεται ό,τι είναι εφικτό για την κατάσβεσή της».

Ο κ. Νανόπουλος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πυρκαγιά δεν απείλησε την κατασκήνωση, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από σπίτια που βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Υπενθυμίζεται ότι πυρκαγιά στην ίδια περιοχή είχε ξεσπάσει και στις 9 Ιουλίου.

Καλύτερη η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς στη δημοτική ενότητα Λασιώνος του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας

«Καλύτερη εικόνα» είναι στο μέτωπο της φωτιάς που εξελίσσεται σε δασική έκταση στη δημοτική ενότητα Λασιώνος του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης.

Όπως προσέθεσε, η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν συνεχώς. Υπογραμμίζεται ότι η πυρκαγιά βρίσκεται μακριά από την Αρχαία Ολυμπία και κοντά στα όρια με το νομό Αχαΐας.

πυρκαγιά Κορινθία Κεχριές Λουτρά Ωραίας Ελένης Αθίκια

Μυτιλήνη: Με οριοθετημένα τα μέτωπα συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς

Με πλήρως οριοθετημένα τα μέτωπα της συνεχίζεται η προσπάθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση της φωτιάς που από το μεσημέρι της Τρίτης (21/07) έκαψε εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους και ελαιοδένδρων στα βουνά της Θερμής στη δυτική Λέσβο, πίσω από το Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ.

Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διοικητή βορείου Αιγαίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αντιπύραρχο, Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο ήταν μια δύσκολη φωτιά σε δύσκολη περιοχή η οποία πρέπει να παρακολουθείτε για πολλές ακόμα μέρες.

Σημειώνεται ότι βγήκε από το νοσοκομείο ο πυροσβέστης που είχε τραυματισθεί χθες ενώ σήμερα συγκλήθηκε από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για ανασκόπηση των ενεργειών κατά την δασική πυρκαγιά και την άντληση συμπερασμάτων για μελλοντική βελτίωση δράσεων.

Φωτιά και στη Χαιρώνεια Βοιωτίας – Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Φθιώτιδα

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 17:00 της Τετάρτης (22/07) και στη Βοιωτία, σε δασική έκταση ανάμεσα στη Χαιρώνεια και το Θούριο. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 36 πυροσβέστες, 11 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 1 αεροσκάφος.

 

Καλή η κατάσταση στην πυρκαγιά στη Φθιώτιδα

Νωρίτερα είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και στους Λοκρούς Φθιώτιδας. Πρόκειται για αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στις 16 Ιουλίου στον γειτονικό Θεολόγο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το πυροσβεστικό σώμα άμεσα κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 αεροσκάφη PZL.

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς και αυτή την ώρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ρέθυμνο: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Δαμνόνι

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Δαμνόνι του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Η φωτιά ξεκίνησε από έκταση που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ξενοδοχεία της περιοχής με αποτέλεσμα την κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, korinthostv.gr,tvstar.gr)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr