Πύρινη κόλαση στην Ανατολική Αττική: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Συνεχείς αναζοπυρώσεις
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις περιοχές του Καλάμου, του Καπανδριτίου και του Βαρνάβα, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς μαίνονται ανεξέλεγκτα, ενώ διακόπηκαν και οι πτήσεις των εναέριων μέσων. Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν μεγάλες αναζωπυρώσεις τόσο στον Κάλαμο, όσο και στο Καπανδρίτι.
Η φωτιά έχει φτάσει στον δρόμο, ενώ οι πυροσβέστες καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια να την οριοθετήσουν και να μην κινδυνεύσουν -τουλάχιστον- άλλες κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο της πυρκαγίας εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δεν βοηθούν στην κατάσβεση.
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η εικόνα που έχουν αυτή την στιγμή από το μέτωπο των πυρκαγιών ειναι καλύτερη σε όλες τις περιοχές, πλην της περιοχής αναμεσα σε Καπανδρίτι και το Μετόχι όπου μεσα σε μια χαράδρα υπάρχουν φλόγες και μεγάλη φωτιά καίει την περιοχή, η οποία έχει φτάσει, όπως γράψαμε και παραπάνω, στον δρόμο.
Αναζωπυρώσεις υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς οι άνεμοι είναι ισχυροί. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τα μέτωπα.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική όπου ενισχύονται συνεχώς οι δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ στο Συντονιστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι μεταβεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος προΐσταται σε σύσκεψη για τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
Στη σύσκεψη μετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, η του Πυροσβεστικού Σώματος και συναρμόδιοι φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ανατολική Αττική και οη Ζάκυνθος.
Όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, από τις απογευματινές ώρες, έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι στον Κάλαμο, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη και εκτός ελέγχου και στα τρία μέτωπα, προς Μικροχώρι, Βαρνάβα και Σέσι Γραμματικού, ενώ υπάρχουν παντού εστίες σε όλη την περιοχή που απλώθηκαν οι φλόγες από χτες το απόγευμα.
Το θετικό είναι ότι στο Μικροχώρι και στο Μετόχι, όπου είχε πέσει όλο το βάρος των επιχειρήσεων, για να μην περάσει η πυρκαγιά προς Καπανδρίτι, τελικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να την κρατήσουν, γεγονός που αφήνει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας για τις επόμενες ώρες, οι οποίες είναι καθοριστικές για την εξέλιξη, καθώς από αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.
Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Από αέρος, επιχειρούσαν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, μέχρι το τελευταίο φως της μέρας, πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK). Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος
Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.
Σε ό,τι αφορά στα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ.
Ωστόσο οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, που απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου, σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.
Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.
Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Το Αρχηγείο του ΠΣ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.
Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.
Δύο στρατόπεδα, δύο κατασκηνώσεις και ένα μοναστήρι χρειάστηκε να εκκενωθούν, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχτεί πολλά σπίτια σε Κάλαμο και Βαρνάβα.
Το πύρινο μέτωπο στον Κάλαμο είναι πλέον σε ύφεση, αν και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζουν να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Από χθες οι φλόγες έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές περισσότερες από 20 οικίες.
«Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε χθες, στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή, αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτουργήσουν οι κρουνοί» είπε στο Πρακτορείο FM o αντιδήμαρχος Ωρωπού Κώστας Δέδες.
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια».
Στον Κάλαμο η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε νωρίς το βράδυ της Κυριακής, ενώ στην περιοχή του Βαρνάβα, ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αποκατάστασή της αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
«Τα σπίτια που κάηκαν ήταν από τις πρώτες ώρες του απογεύματος. Το βράδυ δεν είχαμε σπίτια καμένα, όπως και σήμερα. Πιθανόν να υπάρχει κάποιο μεμονωμένο γιατί υπάρχουν σπίτια διάσπαρτα, μεμονωμένα και στο δάσος και σε αγροτικές περιοχές, αλλά οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν, καθώς είναι καλά θωρακισμένοι», ανέφερε με τη σειρά του στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης