Πτωχευτικός κώδικας: Δίνει αέρα στα αρπακτικά να πάρουν τα σπίτια των πολιτών

Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο πτωχευτικός κώδικας που προκάλεσε την ομόθυμη καταδίκη της αντιπολίτευ­σης, πράγμα όχι και τόσο συχνό, καθώς και την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονο­μικών Χρήστου Σταϊκούρα, χαρακτη­ρίστηκε από οργανώσεις ως νόμος Φρανκεστάιν.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη κατα­δικάζει τον νέο πτωχευτικό κώδικα και καταγγέλλει ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζών και σε βάρος της ιδιωτικής περιουσίας.

Αντιδράσεις από το ΚΙΝΑΛ

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλα­γής Φώφη Γεννηματά δήλωσε πως παρά τον τίτλο που έχει το νομοσχέ­διο, «ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας δεν προστατεύει την πρώτη κατοι­κία και δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία για τους έντιμους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση έτσι οδηγεί σε μαζι­κές πτωχεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης, αφήνει τους αδύναμους δανειολή­πτες βορά στις τράπεζες».

Σκληρή κριτική από Αχτσιόγλου

Σφοδρή είναι η αντίδραση και της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικο­νομικών του ΣΥΡΙΖΑ. «Με το νομο­σχέδιο της ΝΔ πτωχεύουν όλοι, όχι μόνο οι επιχειρήσεις όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα πτωχεύει ένας μισθωτός και ένα νοικοκυριό όπως μία επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι ο πτωχευμένος χάνει τα πάντα, ότι έχει και δεν έχει τη στιγμή που πτωχεύ­ει και από την επόμενη μέρα οφεί­λει να δίνει ότι βγάζει που ξεπερνά τα 600 ευρώ, για περισσότερα από τρία χρόνια».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, η πρώ­ην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ «δίνει προ­τεραιότητα στην πτώχευση και στη ρευστοποίηση των περιουσιών των νοικοκυριών για να ικανοποιούνται οι πιστωτές», τη στιγμή μάλιστα, που «λόγω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, τα ευρωπαϊκά κράτη ανα­στέλλουν οποιαδήποτε αναγκαστι­κή εκτέλεση».

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε επί­σης ότι «το νομοσχέδιο διαπνέε­ται από τη σκοπιά των τραπεζών», χωρίς «καμία πρόνοια για τους πολί­τες και τα νοικοκυριά», τους οποί­ους αντιμετωπίζει ως «στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι ως ανθρώ­πους που βρέθηκαν σε αντικειμενι­κές δυσκολίες και απέκτησαν πρό­βλημα χρεών».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμη ότι «η πρόληψη που η κυβέρνηση ισχυ­ρίζεται ότι υπάρχει, για να γίνουν ρυθμίσεις, είναι η εξής: μόνο η τρά­πεζα, αν θέλει, κάνει όποια πρό­ταση θέλει στον οφειλέτη και του λέει ή θα πάρεις αυτό ή θα πας να πτωχεύσεις».

ΚΚΕ: Να προστατευθούν τα λαϊκά κόμματα

Από την πλευρά του το ΚΚΕ με δηλώ­σεις της βουλευτού Μαρίας Κομνη­νάκα ζητά την απόσυρση του νέου πτωχευτικού κώδικα. Ο νέος πτω­χευτικός κώδικας δεν παίρνει περι­θώριο βελτιώσεων τόνισε η Μαρία Κομνηνάκα.

Σημείωσε ότι «επιβεβαιώνεται η οριστική παύση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» και για αυτό το νομοσχέδιο «πρέπει να αποσυρθεί».

Η Μαρία Κομνηνάκα υπογράμ­μισε ότι πρέπει να προστατευθούν τα λαϊκά στρώματα και το δικαίωμά τους στη λαϊκή στέγη και να απαγο­ρευθούν οι κατασχέσεις και οι πλει­στηριασμοί για τις λαϊκές οικογένειες.

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση δίνει το σύνθημα για την τελική επέλαση των αρπακτικών

Σφοδρή είναι η αντίδραση και του ΜέΡΑ 25 το οποίο κάνει λόγο για πλιάτσικο «Με τον νέο πτωχευτικό νόμο η Κυβέρνηση δίνει το σύνθη­μα για το τελικό πλιάτσικο και επέ­λαση των αρπακτικών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις των θυμάτων της κρίσης. Μέγιστη ειρωνεία ότι την περιουσία των μικρομεσαίων δεν θα την δημεύσουν οι κομμου­νιστές, όπως τους έλεγε η Δεξιά, αλλά η ΝΔ στο όνομα φιλελεύθε­ρων “μεταρρυθμίσεων”» επισημαί­νει το ΜέΡΑ25.

Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει: «Κάνοντας την Κρίση ευκαιρία, η ολι­γαρχία -χωρίς- σύνορα αφού πρώ­τα λεηλάτησε το Ελληνικό Δημόσιο και συρρίκνωσε τα εισοδήματα των μικρομεσαίων, τώρα προσανατολί­ζεται στην αρπαγή και της ελάχιστης ιδιωτικής τους περιουσίας.

Κάθε Πτωχευτικός Νόμος είναι ένα εργαλείο στα χέρια των ισχυρών εξουσίας και αναδιανομής περι­ουσιών. Παρόλα αυτά, σε χώρες που δεν έχουν μετατραπεί ακόμα σε απέραντες Χρεοδουλοπαροικί­ες, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στους χρεοκοπημένους που, έτσι, επιστρέφουν ευκολότερα στην οικο­νομική ζωή.

Στην «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς», όμως, αντί για δεύτερη ευκαι­ρία σε πτωχευμένους μικρομεσαίους, όπως υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του δίνει το σύνθημα για την τελική επέλαση των αρπακτι­κών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις των θυμάτων της Κρίσης.»

Ως προς την πρώτη κατοικία, ο νόμος Φρανκεστάιν είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των τραπε­ζών και των funds που διαχειρίζονται «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και με την πτώχευση θα πάρουν τα σπίτια.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπει:

• Τα σπίτια όσων πτωχεύουν, να καταλήγουν σε ιδιωτικό φορέα.

• Οι πτωχεύσαντες θα κατοικούν για 12 έτη στο σπίτι τους με επιδότη­ση ενοικίου.

• Ανάκτηση κατοικίας μπορεί να γίνει μετά από 12 χρόνια με επαναγορά από τον ιδιωτικό φορέα

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονο­μικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο κώδι­κας θα προβλέπει προστασία ακατά­σχετου μισθού και σύνταξης έως και 1.250 ευρώ (πρέπει να αλλάξει το ποσό που περιλαμβάνεται στο νομο­σχέδιο και είναι 641 ευρώ).

Η δεύτερη ευκαιρία αφορά σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που επιθυμούσαν να πτωχεύσουν και να κάνουν μια δεύτερη αρχή και δεν μπορούσαν να το κάνουν το προ­ηγούμενο διάστημα λόγω των γρα­φειοκρατικών διαδικασιών. Επομέ­νως, ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα αντιμετωπίσει τις εταιρείες που λει­τουργούσαν σαν φαντάσματα στην ελληνική οικονομία. Δεν υπήρχαν, δεν λειτουργούσαν και συσσώρευ­αν μόνο χρέη και δεν μπορούσαν να πτωχεύσουν.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας δεν προστατεύει και δεν αποτελεί δεύτερη ευκαιρία για αυτόν που επιθυμεί να βρει βιώσιμη λύση, αλλά δεν μπορεί.

Αυτό απαιτεί και από τις τρά­πεζες να συναινέσουν και να προ­σφέρουν στον οφειλέτη μια βιώσιμη λύση. Επίσης δεν προσφέρει λύση σε αυτόν που επιθυμεί να διατηρή­σει το σπίτι του. Πρέπει να τονίσου­με ότι δεν υπάρχει προστασία πρώ­της κατοικίας. Ο φορέας θα πάρει το σπίτι του οφειλέτη. Εάν ο οφει­λέτης επιθυμεί κάποια στιγμή να το αγοράσει ξανά το σπίτι, θα πρέπει να πληρώσει στον φορέα εκ νέου την τότε αξία. Ο οφειλέτης χάνει τα χρήματα που έδωσε σε δάνεια ως την πτώχευση, καθώς και τα χρήμα­τα που έδωσε για ενοίκια. Μάλιστα αν θέλει να το αγοράσει πριν από τη δωδεκαετία θα πρέπει να πληρώσει και τα ενοίκια που υπολείπονται ως τη δωδεκαετία.

Αν δηλαδή επιθυμεί να το αγο­ράσει στην πενταετία, θα πληρώ­σει και τα ενοίκια των υπόλοιπων επτά χρόνων.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή