Προβλήματα στον ορίζοντα για Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βλέπει το ΔΝΤ

Συνεχώς αυξανόμενες είναι οι πιέσεις στις οικονομίες της «αναδυόμενης» Ευρώπης οι οποίες απειλούν να τραβήξουν προς τα πίσω την πολιτική πρόοδο που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πωλ Τόμσεν.
Ο Τόμσεν δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έχει υποδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και η συνεχής μείωση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Κάτι που σύμφωνα με τον Τόμσεν ωθεί τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να αμφισβητούν τα οφέλη της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Με την Ευρώπη να παλεύει εδώ και μια δεκαετία γεμάτη κρίσεις και οικονομική δυσφορία η σύγκλιση μεταξύ του πυρήνα των δυτικών χωρών και της ανατολικής περιφέρειας έχει επιβραδυνθεί ή σταματήσει. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα στο εσωτερικό χωρών για την ορθότητα των σκληρών οικονομικών και πολιτικών αλλαγών. «Αυτή είναι μια υπενθύμιση σε όλους μας να μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας πιστεύοντας ότι διοικητική και θεσμική πρόοδος είναι αναπόφευκτη, ότι τέτοια πρόοδος είναι ασταμάτητη, ότι υπάρχει μια σταθερή εξέλιξη. Δεν ισχύουν αυτά», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, συμπληρώνοντας, «Πηγαίνοντας μπροστά οι άνεμοι γίνονται πιο δυνατοί».
Ο Τόμσεν επίσης τόνισε ότι η «εξαιρετική» υποστήριξη από μια «αγαθό» οικονομικό περιβάλλον ανάπτυξης η οποία ωφέλησε την περιοχή στα αρχικά στάδια μετά την πτώση του κομμουνισμού μάλλον είναι απίθανο να ξαναγίνει.
Παράλληλα, η απώλεια ειδικευμένου εργατικού δυναμικού προς τη δυτική Ευρώπη είναι ένα μείζον θέμα για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες, περίπου 5% με 6% του πληθυσμού. Οι μισοί Ουγγρικών και το ένα τέταρτο των Πολωνικών κατασκευαστικών εταιριών δηλώνουν ότι το έλλειμμα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού μειώνει την παραγωγή και αναστέλλει επενδύσεις.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης