Πρωτοσέλιδα, ξενοφοβικές ιδεοληψίες και «κλίμα»

2326
Ο φαύλος κύκλος του ακροδεξιού φλερτ

Της Ελένης Τσερεζόλε

Για όποιον καλοπροαίρετο πολίτη κάνει τη σκέψη να ψηφίσει τη ΝΔ, για να δώσει μια ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο και τους συνεργάτες του να εφαρμόσουν μια διαφορετική πολιτική, η υπόθεση του πρωτοσέλιδου της «Εστίας», της περασμένης εβδομάδας, είναι αποκαλυπτική και των προθέσεων και των ιδεοληψιών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο τίτλος της εφημερίδας την περασμένη Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, δεν άφηνε περιθώρια παρεξηγήσεων: «43.000 ἀλλοδαποί μέ ψῆφο στούς καταλόγους τῆς Α΄ Ἀθηνῶν», με εξίσου αποκαλυπτικό υπότιτλο: «Δίδουν ἐκλογικά βιβλιάρια καί ἰθαγένεια στούς ξένους ἐνῶ περιφρονοῦν τούς Ἀποδήμους». Στο άρθρο που ακολουθούσε το κύριο «επιχείρημα» ήταν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλοιώσει τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, με τη χαρακτηριστική φράση «Αὐτός εἶναι ὁ ΣΥΡΙΖΑ! Ἐπιτρέπει σέ ξένους νά ἀλλοιώνουν τό ἐκλογικό ἀποτέλεσμα ἀλλά ἀπαγορεύει σέ Ἕλληνες νά τό διαμορφώνουν!» Όπως ήταν φυσικό, το θέμα είχε συνέχεια.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, έσπευσε, επικαλούμενος το δημοσίευμα της «Εστίας», να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, καταγγέλλοντας την εγγραφή 43.000 αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους της Α΄ Αθήνας, κάνοντας ακριβώς λόγο για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και γράφοντας χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας αποτελεί κορυφαία πράξη και δεν πρέπει επ’ ουδενί να εντάσσεται σε κομματικούς σχεδιασμούς ή να εκλαμβάνεται ως μέρος τους». Η απάντηση ήταν άμεση και αποστομωτική από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, που δήλωσε ότι «στην πραγματικότητα πρόκειται για 12.841 συμπολίτες μας που απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια την περίοδο 2015-2018, απλούστατα γιατί πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας». Ούτε καταχθόνια σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σκοτεινές προθέσεις της Κυβέρνησης να αλλοιώσει τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, ούτε τίποτε.

Ομως η περίπτωση είναι αποκαλυπτική τόσο της ιδεοληπτικής απόρριψης από τη ΝΔ των μεταναστών όσο και του τρόπου που επιχειρείται η διάχυση στην κοινωνία αναληθών ειδήσεων που όμως δημιουργούν «κλίμα». Η σχετική «είδηση», που έγινε και ερώτηση στη Βουλή, άρα έλαβε επιπλέον δημοσιότητα, εντάσσεται στο κοινό πλαίσιο που δημιουργούν δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν τεράστιες «πρωτιές» στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, διψήφιους αριθμούς, στις επερχόμενες ευρωπαϊκές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές.

Την ίδια στιγμή, στο πολιτικό επίπεδο, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, επιχειρούν να δώσουν την εικόνα μιας πλειοψηφίας σε αποδρομή, ζητώντας, με μια φωνή «εκλογές εδώ και τώρα». Και την Κυριακή άλλωστε, στη συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η Φώφη Γεννηματά σέρβιρε ξαναζεσταμένη σούπα, με μερικές δόσεις χιούμορ πάντως, του τύπου ότι η Κυβέρνηση «είναι σε πάρα πολύ μεγάλο πανικό για τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση»! Αν η ίδια θεωρεί «προοδευτικό πόλο» το ΚΙΝΑΛ που ταυτίζεται σχεδόν σε όλα με τη… συντήρηση, είναι ένας γρίφος που μόνο η ίδια μπορεί να λύσει. Τους πολίτες πάντως δεν τους αφορά, όπως δεν τους αφορούν και οι ξενοφοβικές ιδεοληψίες της ΝΔ…