«Μαγική εικόνα» για οικονομία και πανδημία φιλοτέχνησε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια της 85ης ΔΕΘ, ανακοινώνοντας φοροελαφρύνσεις κι άλλα μέτρα, ως μία «πρώτη ασπίδα προστασίας» στο κύμα των ανατιμήσεων με την ελπίδα αυτό να είναι… προσωρινό, καθώς βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι στο κόμμα του, εξαιτίας των χειρισμών του για το υπουργικό σχήμα, και στην κοινωνία.
Από το βήμα του Βελλίδειου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε ένα «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία» μιλώντας μάλιστα για «συνταξιοδοτικό κουμπαρά» και για «ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση», σαν να μην ψήφισε η κυβέρνησή του τους νόμους για τις νέες επικουρικές συντάξεις και για τις βάσεις εισαγωγής, που αφήνουν 40.000 υποψηφίους εκτός ΑΕΙ.
Σε μία τοποθέτηση που θύμιζε περισσότερο προεκλογική ομιλία έκανε λόγο για ανάπτυξη με στόχο «πλουσιότερους Έλληνες», ενώ είδε ήδη «νοικοκυριά ανακουφισμένα» και μία χώρα «γεωπολιτικά αναβαθμισμένη όσο ποτέ».
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του κορονοϊού, ο ίδιος επέμεινε στο αφήγημα περί λιγότερων απωλειών σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μίλησε για ένα καινοτόμο σύστημα ιχνηλάτησης!
Μάλιστα, συνόψισε τον… απολογισμό των δύο χρόνων της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία με «τέσσερις λέξεις: το είπαμε, το κάναμε», ενώ την ώρα που μιλούσε για αχρείαστη πόλωση και ανάγκη ενότητας φρόντισε να «κουνήσει το δάκτυλο» σε όσους οδηγούνται «στην αμετροέπεια και την αλαζονεία» και να δώσει εκ νέου «κίνητρα» στους μη εμβολιασμένους.
Αναφέρθηκε δε στον «ήλιο και τον άνεμο» της πατρίδας μας, στο «πράσινο το μέλλον της οικονομίας», αφού ανακοίνωσε «υπερκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις», χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινήσεις για το συγκεκριμένο μέτρο.
O πρωθυπουργός δήλωσε πιο αισιόδοξος από ποτέ και δεν παρέλειψε να επικαλεστεί αριθμούς. «Δεσμεύτηκα προσωπικά πως κανείς δεν θα αντιμετωπίσει μόνος αυτήν τη θύελλα και με δίκαιο τρόπο κάναμε πράξη αυτήν μας τη δέσμευση. Δίπλα στην προστασία του εισοδήματος προστίθεται η ρεαλιστική ελπίδα βελτίωσης του» είπε.
Ο άξονας με τα μέτρα
7 μέτρα για τη νέα γενιά + στρατηγική 90 σημείων/πολιτικών που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους νέους τους επόμενους 6 μήνες
- «πρώτο ένσημο» / 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους νέους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη)
- Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας)
- Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ
- Κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.
- 50 GB δώρο στο κινητό τους για όλους τους ανηλίκους 15-17 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιλέγουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του 2021.
- Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους
- Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά
Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
- Εκτός από το πρώτο ανάχωμα του ήδη αυξημένου διαθέσιμου εισοδήματος, τρεις θα είναι οι απαντήσεις μας:
- Πρώτον, στοχευμένα μέτρα, όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά.
- Δεύτερον, αυστηρός έλεγχος του ανταγωνισμού και εφαρμογή του νομικού πλαισίου περί αισχροκέρδειας. Γιατί στην Ελλάδα οι τιμές εύκολα αυξάνονται, αλλά δύσκολα αποκλιμακώνονται. Προειδοποιώ κάποιους επιτήδειους να μην εκμεταλλευτούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο για να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
- Και τρίτον, κρατική στήριξη απέναντι σε ανατιμήσεις οι οποίες επηρεάζουν ευθέως τα οικονομικά κάθε ελληνικού σπιτιού. Και εδώ αναφέρομαι, πρώτα από όλα, στις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος.
Ειδικά γι’ αυτό, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αμέσως συγκροτεί ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Αυτό θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων για όλους τους καταναλωτές.
Τα μέτρα:
- μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους
- Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε ΟΛΟ τον πληθυσμό της χώρας
- Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες
- Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
- Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ
- Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
- 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ)
- Προς τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες, η Πολιτεία αποφάσισε να παρέχει και μία πρόσθετη οικονομική στήριξη. Γι’ αυτό και τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά. Μια πράξη ανακούφισης πριν από τις γιορτές σε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Μέτρα υπέρ της απασχόλησης, των επενδύσεων και των επιχειρήσεων
- Διαγραφή 50% οφειλής από όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές
- Έκπτωση 30% στο φόρο εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις/εξαγορές
- Μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου
- Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος συνεργασία
- Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος Γέφυρα για δανειολήπτες
- Θέσπιση υπερεκπτώσεων 100% για τις ΜμΕ που πραγματοποιούν πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
- Μείωση φόρου εισοδήματος στο 22%
- Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2022
- Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες έως το τέλος του 2022
- Επέκταση έως τέλος του 2021 του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό