Πρόσκληση για τη διαδικασία του Βερολίνου αναμένει η Αθήνα

Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου την ίδια ώρα που οι «μεγάλοι παίκτες» σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους στη σκακιέρα της Λιβύης μετά την αμφιλεγόμενη «σύμπραξη» που καταγράφηκε στο Βερολίνο.

Την πρώτη επίσημη αντίδραση της Αθήνας, μία ημέρα έπειτα από τη διάσκεψη του Βερολίνου, είχαμε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου, χωρίς όμως να λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση ένα θετικό πρώτο βήμα, εξέφρασε όμως την ενόχληση της Ελλάδος γιατί δεν υπήρξε στα συμπεράσματα ρητή αναφορά που να καταδεικνύει ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Λιβύης είναι κενά περιεχομένου.

«Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα της Λιβύης. Είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και να χαρακτηρίσω τα συμπεράσματα του Βερολίνου, καταρχήν, σαν ένα θετικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο Έλληνας αξιωματούχος και συνέχισε: «Θετικό, γιατί βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη». Ο Νίκος Δένδιας δεν θέλησε να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ένα πρώτο βήμα» και «όλα θα κριθούν από τη συνέχεια».

 

Στο μεταξύ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν έκρυψε την ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης «όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε» (σ.σ. στη διάσκεψη του Βερολίνου) αλλά κυρίως γιατί «δεν συμπεριλήφθησαν στα συμπεράσματα στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Δεκεμβρίου, μια απόφαση που μας δεσμεύει όλους».

Στα θετικά για την ελληνική διπλωματία σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Νίκος Δένδιας είναι πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ε.Ε. παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια Λιβύης – Τουρκίας είναι παράνομα και κενά περιεχομένου.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή