Πρόσφυγες είναι αποκλεισμένοι κοντά στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας

Χίλιοι μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες από τη Συρία, βρίσκονται υπό την επιτήρηση των δυνάμεων της τάξης στην πόλη Εντίρνε (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία), περιμένοντας να περάσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Θα μπορούν ίσως να μείνουν ακόμη μία ή δύο ημέρες, αλλά μετά θα πρέπει να φύγουν», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής που συνορεύει με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, Ντουρσούν Άλι Σαχίν, στο ειδησεογραφικό κανάλι NTV.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν φθάσει στο Εντίρνε εδώ και μερικές ημέρες, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, μετά την έκκληση που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία συνιστούν στους πρόσφυγες να αποφύγουν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου από τα παράλια της νοτιοδυτικής Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά.

Προκειμένου να αποτρέψουν μια συρροή προσφύγων κατά μήκος των συνόρων, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να τους αποκλείσουν στον σταθμό λεωφορείων της Κωνσταντινούπολης, σε απόσταση 250 χιλιόμετρα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πολιορκούν εταιρίες μεταφορών για να επιβιβαστούν σε πούλμαν.

Ωστόσο, ορισμένοι κατάφεραν να φθάσουν στο Εντίρνε με ιδιωτικά αυτοκίνητα ή και πεζή ακόμη.

Συγκεντρώθηκαν στον σταθμό των λεωφορείων και σε ένα τέμενος της πόλης υπό τη στενή επιτήρηση των χωροφυλάκων που τους απαγορεύουν να πλησιάσουν τα σύνορα.

Ο τουρκικός Ερυθρός Σταυρός και οι τοπικές αρχές τούς διένειμαν νερό, τρόφιμα, κουβέρτες και αντίσκηνα.

«Πέρυσι φιλοξενήσαμε 50.000 πρόσφυγες, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε μόνο 25.000. Φέτος ο αριθμός αυτός έχει ήδη ξεπεραστεί», είπε ο κυβερνήτης της τουρκικής πόλης.

«Την περασμένη εβδομάδα, καταφέραμε να πείσουμε 7.500 ανθρώπους να επιστρέψουν στους καταυλισμούς. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την ίδια μέθοδο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Περισσότεροι από 500.000 μετανάστες έχουν διασχίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να έλθουν μέσω θαλάσσης, που είναι ο πιο σύντομος δρόμος, αλλά σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες.

Χθες, 22 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ανοικτά της Κω.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή