Δύσκολα θα βρεθούν τα ισοδύναμα της μηδενικής επιβολής
Μετά το «όχι» των δανειστών στην κλιμακωτή εφαρμογή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η επιλογές που βάζουν στο τραπέζι οι Θεσμοί, περιορίζονται σημαντικά είτε:
Πλήρη εφαρμογή του φόρου 23% παντού όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη ή μηδενικό φόρο στην εκπαίδευση και αναζήτηση ισοδυνάμων που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να χρειαστεί να καλύψουν μέχρι και 300 με 400 εκατ. ευρώ.
Αυτή η εξέλιξη, φέρνει σύμφωνα με πληροφορίες, νέα παράταση της προθεσμίας για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών.
Οι εξελίξεις «τρέχουν» και το οικονομικό επιτελείο ψάχνει τα αναγκαία ισοδύναμα., όμως η εξεύρεση ισοδυνάμων δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού ο προϋπολογισμός δεν έχει πια «λίπος» και κάθε νέα επιβάρυνση απλά θα μεταφέρει το βάρος από την εκπαίδευση κάπου αλλού.
Η προηγούμενη παράταση έληξε την προηγούμενη Παρασκευή, χωρίς οριστικές αποφάσεις. Όμως το θέμα του ΦΠΑ 23% είναι μέσα στη λίστα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που σημαίνει ότι μέχρι να λυθεί θα πάει πίσω η εκταμίευση την συνδεδεμένης υπό-δόσης των 2 δισ. ευρώ από τους δανειστές.
Με το θέμα να έχει φορτιστεί αρκετά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στους τρεις συντελεστές (0%, 6% και 13%) και πως αν πρέπει να γίνει επιλογή ανάμεσα στο 23% ή το 0%, τότε θα επιλεγεί ο μηδενικός συντελεστής.
«Θα πρέπει να αντιληφθούν και οι δανειστές ότι αν πάμε σε μια λύση του 0% θα πρέπει να δούμε σοβαρότερα τα θέματα των πόρων που θα χρειαστεί για να καλύψουν τη διαφορά».