Προνόμια εμβολιασμένων: «Κλειδώσαν» 5 – Ποια θα συζητηθούν σήμερα στο Μαξίμου

8
Προνόμια εμβολιασμένων: Ο σχεδιασμός για τα προνόμια έχει ήδη «κλειδώσει» στο μεγαλύτερο τμήμα του.

Προνόμια εμβολιασμένων: Ο σχεδιασμός για τα προνόμια έχει ήδη «κλειδώσει» στο μεγαλύτερο τμήμα του. Στο προσκήνιο έχει έρθει η συζήτηση για τα «προνόμια» εμβολιασμένων στη χώρα μας, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης για την παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού που απειλεί την ομαλή έξοδο από την πανδημία σε όλο τον κόσμο.

Τα σενάρια για τις διευκολύνσεις που θα προσφέρει στην καθημερινότητα ο πλήρης εμβολιασμός πολλά, ωστόσο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέστησε υπομονή. Από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσει επί του θέματος την εβδομάδα που ξεκινά. Εκείνο που πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή είναι οι όποιες διευκολύνσεις να μην έρθουν σε σύγκρουση με συνταγματικές ελευθερίες πολιτών που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να εμβολιαστούν. Το στοίχημα της κυβέρνηση άλλωστε, όπως το περιέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουρώ Άκης Σκέρτσος είναι να ενθαρρύνει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιαστεί και όχι να επιβάλλει περιορισμούς.

Τι θα συζητηθεί

Το πρωί της Δευτέρας, θα τεθεί επί τάπητος η εφαρμογή των νέων μέτρων για τους εμβολιασμένους, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πάρουν μέρος πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και υπουργοί. Μάλιστα, αν κλειδώσουν οι λεπτομέρειες που απομένουν δεν είναι απίθανο να έχουμε και αύριο τις ανακοινώσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και στην συνέχεια τις εξειδικεύσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ τα λεγόμενα προνόμια για εμβολιασμένους, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Ιούλιο.

Τα πρώτα 5 «προνόμια» των εμβολιασμένων

Ποια θα είναι όμως τελικά τα «προνόμια» ή διευκολύνσεις που θα έχουν οι πολίτες που εμβολιάζονται; Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο σχεδιασμός έχει ήδη «κλειδώσει» στο μεγαλύτερο τμήμα του. Τα 5 βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είναι τα εξής:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς
  • Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση)
  • Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου

Πού θα επιδεικνύεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους θα ξεκινήσει από covid free χώρους – ανοιχτούς ψυχαγωγίας αθλητισμού και κλειστούς της εστίασης και η είσοδος θα γίνεται χωρίς μέτρα – μάσκες και περιορισμό πληρότητας, με απλώς την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Εξαιρούνται δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερ μαρκετ, καταστήματα, τράπεζες και Μέσα Μεταφοράς όπου δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη. Στόχος όπως αναφέρουν κυβερνητικές πήγες είναι από τον Σεπτέμβριο η κοινωνία να μην χρειαστεί να μπει ξανά σε ένα νέο lockdown διότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε όλους γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην χώρα να ανταπεξέλθει στην πανδημία.