Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
Την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα μας θυμίζουν ανησυχητικά τον περασμένο Μάρτιο, οι επιστήμονες σε όλη τη χώρα εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και το κυβερνητικό επιτελείο την ώρα που εξετάζει νέα ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, τρέμει και μονό στην ιδέα ενός νέου lockdown, κάτι το οποίο θα έφερνε ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία. Και όλα αυτά, ενώ παρατηρούνται πολλά φαινόμενα συνωστισμού, με τις Αρχές να έχουν βάλει στο στόχαστρο τα καλοκαιρινά πάρτι…
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του κινδύνου που βιώνουμε αυτό το καλοκαίρι, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στους αριθμούς:
Ως τις 29 Φεβρουαρίου είχαμε 7 κρούσματα.
Ως τις 31 Μαρτίου είχαμε 1.314 κρούσματα συνολικά.
Ως τις 30 Απριλίου είχαμε 2.591 κρούσματα συνολικά.
Ως τις 31 Μαϊου είχαμε 2.917 κρούσματα συνολικά.
Ως τις 30 Ιουνίου είχαμε 3.409 κρούσματα συνολικά.
Πλέον τα κρούσματα αγγίζουν τα 4.500, καθώς μόνο τον Ιούλιο ξεπέρασαν τα 1.000. Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητός ο κίνδυνος, υπενθυμίζεται πως τη μέρα που ξεκίνησε η καραντίνα είχαμε λίγα περισσότερα από 600 επιβεβαιωμένα κρούσματα συνολικά…
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στον υπόλοιπο κόσμο. Τα συνολικά κρούσματα σε όλο τον πλανήτη πλησιάζουν τα 16 εκατομμύρια και οι θάνατοι έχουν δυστυχώς κατά πολύ ξεπεράσει τους 630 χιλιάδες. Η πανδημία του κορωνοϊού πλέον χαρακτηρίζεται ως η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική έκτακτη κατάσταση που έχει αντιμετωπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς από τη Γενεύη.
Απαγόρευση ορθίων στα μπαρ – Σκέψεις για αυστηρό ωράριο στους χώρους εστίασης
«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μην διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στους επιστήμονες, σύμφωνα με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου. Ο επιστημονικός κόσμος φοβάται το ενδεχόμενο μιας απότομης αύξησης των κρουσμάτων σε τέτοιο βαθμό που θα καταστήσει ανεξέλεγκτη την πορεία του ιού και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η επιτροπή των λοιμοξιολώγων συνέστησε στην κυβέρνηση να πάρει επιπλέον μέτρα.
Πλέον τον Αύγουστο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Έως τις 15 Αυγούστου απαγορεύονται οι επισκέψεις σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, αστέγων και νοσοκομεία, καθώς και των ιατρικών επισκεπτών στα νοσοκομεία. Απαγορεύονται οι όρθιοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
Έως τις 15 Αυγούστου επιτρέπονται αυστηρά ως 100 άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, κηδείες, βαφτίσεις κλπ). Επίσης παρατείνονται ως και τις 31 Αυγούστου του 2020, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές κάθε είδους της χώρας. Ακόμη, παρατείνεται ως 15/8 η αναστολή πτήσεων από και προς Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Η κυβέρνηση ακόμη εξετάζει να επιβάλλει περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ (τα εστιατόρια να μένουν ανοιχτά έως τις 9 το βράδυ και τα μπαρ έως τα μεσάνυχτα), ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να μπει συγκεκριμένο πλαφόν στον αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονται στους χώρους εστίασης και να επανέλθει το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής στα beach bars.
Απαγορεύονται εντελώς τα πανηγύρια
Αναφορικά με τα πανηγύρια ο Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος είχε προϊδεάσει το τι μέλλει γενέσθαι από τα μέσα της εβδομάδας, τονίζοντας πως η εισήγηση των επιστημόνων στην κυβέρνηση θα είναι να παραταθεί η απαγόρευσή τους. Και πράγματι, η κυβέρνηση απαγορεύει πανηγύρια και άλλες εκδηλώσεις (πχ συναυλίες) σε ανοιχτούς χώρους τουλάχιστον έως τις 31 Αυγούστου.
Ανησυχία από τα beach bars και τα πάρτι στα νησιά
Την ίδια ώρα, υπάρχει έντονη ανησυχία για τα φαινόμενα συνωστισμού στα νησιά, όπου δεν φαίνεται να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σαρωτικοί έλεγχοι στη Μύκονο σε beach bars, κέντρα διασκέδασης, αλλά και σε βίλες όπου διοργανώνονται πάρτι και παρατηρείται συνωστισμός. Οι Αρχές προχώρησαν ήδη σε δύο συλλήψεις ενοικιαστών βίλας, οι οποίοι φαίνεται να είχαν διοργανώσει πάρτι με πολλούς καλεσμένους.
Όπως είπε ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κούκας στο iefimerida.gr “τα τελευταία χρόνια στο νησί μας έχει έρθει μια μόδα, όπου επιτήδειοι διοργανώνουν ιδιωτικά πάρτι έναντι αντιτίμου στα οποία παρατηρείται πληθώρα παραβάσεων, ποινικών και φορολογικών, ωστόσο πλέον είναι επικίνδυνα και για τη δημόσια υγεία. Ελπίζουμε μετά την πρώτη σύλληψη να περάσει το μήνυμα στους διοργανωτές”.
“Αν δεν πάρουμε μέτρα θα μιλάμε για 1000 κρούσματα”
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού είχε εκφράσει την ανησυχία της από την αύξηση των κρουσμάτων και προειδοποιούσε πως «αν δεν πάρουμε μέτρα, σε λίγες εβδομάδες θα μιλάμε για χίλια κρούσματα», δείχνοντας ουσιαστικά πως εδώ και καιρό οι επιστήμονες είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση…
Μάσκα και στο πεζοδρόμιο;
“Όταν σε εξωτερικούς χώρους δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις, φοράμε και εκεί μάσκες. Δεν καταλαβαίνω, χρειάζεται ειδική διάταξη, νόμοι, πρόστιμα και ποινές για να κάνουμε το προφανές και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;” ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, φωτογραφίζοντας το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η μάσκα ακόμα και όταν περπατάμε στον δρόμο αν δυσκολέψουν και άλλο τα πράγματα… Την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων. Ουσιαστικά βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού…
Μάσκα και στην εκκλησία λένε οι ειδικοί – Άργησε αλλά το εφάρμοσε η κυβέρνηση
Πολλά σχόλια είχε προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβάλλει αρχικά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στις εκκλησίες. Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης υποστήριξε πως είναι επιβεβλημένη η χρήση μάσκας στους χώρους λατρείας, τονίζοντας πως “απαιτείται σύσταση και επιτήρηση από τους ίδιους τους θρησκευτικούς ταγούς για την εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε αυτούς τους χώρους, καθώς η πρακτική της επιβολής προστίμων σε αυτούς τους χώρους είναι πολλαπλά προβληματική”.
Υπέρ της χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις είχε ταχθεί και ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλίας Μόσιαλος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μέσω του Open τάχθηκε υπέρ της χρήσης προστατευτικής μάσκας στους ναούς λέγοντας πως “αν οι ειδικοί μας το συνιστούν, πρέπει να κάνουμε υπακοή” συμπληρώνοντας : “Αυτό θα γίνει μόνο στην εκκλησία; Αυτό θα γίνει στα γήπεδα; Αυτό θα γίνει όπου υπάρχουν συνάξεις; Διότι η μέχρι τώρα εμπειρία απέδειξε ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι σε αυτό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν στα κομμωτήρια, στις πλαζ να μην επιβάλλονται τέτοια μέτρα και να επιβάλλονται στον χώρο της εκκλησίας”.
Τελικά μετά τις πιέσεις των επιστημόνων, η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις.
Ελπίδες για το εμβόλιο, αλλά από του χρόνου
“Δεν θα πρέπει να αναμένουμε ένα θαύμα”, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Έρευνας Ανία Κάρλιτσεκ σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας πως “τα εμβόλια για τον ευρύτερο πληθυσμό θα είναι διαθέσιμα το νωρίτερο από τα μέσα του 2021”.
Μέχρι στιγμής δεν έχει αναπτυχθεί ή εγκριθεί πλήρως κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο, αλλά οι χώρες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να εξασφαλίσουν προμήθειες ώστε, αν και όποτε κριθούν αποτελεσματικές οι κλινικές δοκιμές του, να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκστρατείες εμβολιασμού. Για αυτόν τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις χώρες μέλη για τον κίνδυνο να προκύψουν ελλείψεις σε σύριγγες, αντισηπτικά μαντιλάκια και προστατευτικό εξοπλισμό που απαιτούνται για πιθανούς μαζικούς εμβολιασμούς και τις κάλεσε να εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινών προμηθειών.
Και όλα αυτά, την ώρα που η Johnson & Johnson ξεκίνησε τις δοκιμές ασφαλείας σε ανθρώπους του εμβολίου της. Η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δοκιμές σε πάνω από 1.000 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18 έως 55 ετών, καθώς και σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, όταν εκτέθηκαν στον ιό, έξι στα έξι ζώα που έλαβαν το υποψήφιο εμβόλιο, είχαν απόλυτη προστασία από πνευμονική νόσο και πέντε στα έξι ήταν προστατευμένα από την μόλυνση βάσει της παρουσίας του ιού σε ρινικά επιχρίσματα