Σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς «λύτες», μετατρέπεται η Προεδρική εκλογή.
Έναν ακόμη γρίφο, κάτι σα «δελφικό χρησμό», περιείχε η πρόσφατη, σχετική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας. Ο και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε για ένα πρόσωπο, για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, που «να συσπειρώνει τις πολιτικές δυνάμεις», αλλά και να «εκφράζει την ενότητα του λαού». Που σημαίνει ότι θέλει ή ότι επιθυμεί ο καθένας.
Στην περιγραφή, αντάξια της παράδοσης της Πυθίας, ταιριάζουν τα πάντα. Αν και προηγούμενη τοποθέτηση του, με ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα, έδειχνε προς πρόσωπο με πολιτικά χαρακτηριστικά, ο προχθεσινός γρίφος αφήνει τη φαντασία να καλπάζει.
Το ότι δε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού υπερασπίζεται με θέρμη και ισχυρή επιχειρηματολογία, τις διατάξεις που μόνη της ψήφισε η πλειοψηφία, για τη δυνατότητα εκλογής του Προέδρου, ακόμη και με σχετική πλειοψηφία, μάλλον δε συμβαδίζει με τη βεβαιότητα περί ευρύτερης συναίνεσης, ειδικά με το ΚΙΝΑΛ.
Στο βαθμό μάλιστα που στην όλη εξίσωση παρεμβάλλεται και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο γρίφος περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος διατύπωνε πρόσφατα το θεώρημα, πως σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα επιλέξει πρόσωπο του ευρύτερου κεντροδεξιού χώρου, για λόγους συσπείρωσης της παράταξης.
Το μόνο βέβαιο είναι πως από την εξίσωση έχει βγει έξω η παράμετρος του Αντώνη Σαμαρά, μετά το περιεχόμενο της παρέμβασης του, στο Συνέδριο της ΝΔ. Εξέλιξη που φέρνει ξανά στο προσκήνιο, την υποψηφιότητα του σημερινού Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, για μια δεύτερη θητεία. Η εκπεφρασμένη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του, διασφαλίζει τη συνθήκη της ευρύτερης συναίνεσης.