Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Πόσο απέχουμε από το τείχος ανοσίας
• Καταγγελία για εγκληματικό λάθος στη Μύκονο
• Έως και 6.000 κρούσματα τη μέρα δείχνουν οι προβλέψεις
Mπορεί οι εμβολιασμοί να είναι υποχρεωτικοί μόνο σε κατηγορίες εργαζομένων που ασχολούνται με την περίθαλψη και την υγεία, όμως η κουβέντα για επέκταση του μέτρου έχει ανοίξει για τα καλά…
Την Πέμπτη στη Βουλή, η κυβέρνηση έδωσε εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών, αν το κρίνει απαραίτητο.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Παρασκευή το προεδρικό Μέγαρο και επικαλέστηκε την παράγραφο 4 του άρθρου 25 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι «το κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης».
«Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και ενδεδειγμένη, ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής, είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εύχομαι να μην χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουνε πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο πιστοποιημένο, να σπεύσουνε να εμβολιαστούν» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ουσιαστικά φέρνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα και να ασκηθούν κυρώσεις σε όσους δεν συμφωνήσουν…
«Το Σύνταγμα λέει επίσης ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Και ότι οι περιορισμοί των δικαιωμάτων οφείλουν να τηρούν την αρχή της αναλογικότητας» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγορεί τον πρωθυπουργό για διχασμό και αντιδρά στην επέκταση του μέτρου.
Πάντως ο πρωθυπουργός από τη Μεσσηνία, είπε πως δεν θα γίνει ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τα παιδιά. Μία δήλωση που για πολλούς αποκωδικοποιείται ως μήνυμα πως για τους ενηλίκους όλα είναι ανοιχτά…
Μητσοτάκης και Κεραμέως την εβδομάδα που πέρασε απηύθυναν επανειλημμένες εκκλήσεις σε εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν, με την υπουργό να δηλώνει πως το ποσοστό των εμβολιασθέντων δεν είναι ικανοποιητικό… Το ρεπορτάζ λέει πως αν διευρυνθούν οι κατηγορίες εργαζομένων υποχρεωτικού εμβολιασμού, τότε οι πρώτοι που θα συμπεριληφθούν θα είναι οι εκπαιδευτικοί και οι δάσκαλοι.
Οι κυρώσεις
Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού εργαζομένου που ανήκει στις κατηγορίες όπου αυτός είναι υποχρεωτικός, προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν.
Σε περίπτωση που χρειάζεται αναπλήρωση κενής θέσης λόγω άρνησης εμβολιασμού προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις. Από την κυβέρνηση λένε πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση με πειθαρχικά συμβούλια όσον αφορά το δημόσιο τομέα, και με απόλυση για τον ιδιωτικό τομέα, παρά τα όσα έλεγαν κυβερνητικά στελέχη στα τηλεπαράθυρα όλη την προηγούμενη εβδομάδα.
Τι λέει ο Βορίδης
«Κατά τη γνώμη μου η αναστολή εργασίας θα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και εν συνεχεία οι εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να διευθετηθούν. Θα επιστρέψει στη δουλειά του εμβολιασμένος ή θα επιλέξει ότι δεν θέλει να κάνει αυτή την δουλειά», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στον ΣΚΑΙ, προαναγγέλλοντας μετατάξεις ή και απολύσεις…
Δραματικές προβλέψεις…
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι «αν ο εμβολιασμός το φθινόπωρο δεν φτάσει στο 75% θα έχουμε 6.000 κρούσματα την ημέρα», κάτι που φαντάζει τουλάχιστον εφιαλτικό.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια στην Ελλάδα έχουν ξεπεραστεί οι 10.000.000 εμβολιασμοί. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Έλληνες. Η κυβέρνηση μετρά τους εμβολιασμούς ανά δόση και όχι ανά άτομο. Υπενθυμίζεται πως για τα εμβόλια των Pfizer, Astra Zeneca και Moderna χρειάζονται δύο δόσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, την Πέμπτη το 53% του πληθυσμού είχε κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 4,7 εκατομμύρια είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Με αυτά τα νούμερα και με αυτούς τους ρυθμούς φαίνεται πως είναι δύσκολο να φθάσουμε γρήγορα το όριο του 75-80% που λένε οι επιστήμονες…
Μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς
Ο Βασίλης Κικίλιας στο OPEN είπε πως φαρμακοποιοί και γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμούς με αποζημίωση 10 ευρώ το ραντεβού. «Με το που θα πηγαίνει ο πολίτης για να κάνει την πρώτη δόση θα πιστώνονται 10 ευρώ στο λογαριασμό κάθε επαγγελματία υγείας, φαρμακοποιού και γιατρού…» είπε και συμπλήρωσε πως «από 3 ευρώ, θα δίνονται 20 ευρώ στους επαγγελματίες γιατρούς εάν εμβολιάσουν στο ιατρείο τους. Και θα δίνουμε 50 ευρώ εάν οι γιατροί πάνε και εμβολιάσουν κατάκοιτο συμπολίτη μας στο σπίτι του».
Αυξάνονται οι εισαγωγές…
Όπως τόνισε η Ματίνα Παγώνη στο MEGA, την προηγούμενη εβδομάδα το «Γεννηματάς» είχε 5 εισαγωγές Covid, ενώ την Παρασκευή οι εισαγωγές είχαν φτάσει τις 25. «Το 70% των εισαγωγών δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ το 30% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση» λέει και συμπληρώνει:
«Εάν συνεχίζουμε έτσι, το πικ θα φτάσει πολύ νωρίτερα από τον Αύγουστο… Θα αρχίσει μία πίεση στο σύστημα, που δεν ξέρω που θα βγει. Εάν προχωρήσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε τις 300 και 400 εισαγωγές την μέρα».
Από τη μεριά του, ο Αλκβιάδης Βατόπουλος αποκάλυψε πως υπάρχουν και νέοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας…
Το lockdown στη Mύκονο
Μπορεί από την κυβέρνηση να λένε πως από δω και στο εξής τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια και πως θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, όμως τα μέτρα περιορισμού στη Μύκονο (απαγόρευση μουσικής και απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 το βράδυ) ίσχυαν για όλους…
Ο Γιώργος Χότζογλου, Πρόεδρος Εργαζόμενων στον Επισιτισμό, υποστήριξε πως η ευθύνη για την έξαρση βαραίνει την κυβέρνηση:
«Η διασπορά στη Μύκονο δεν ξεκίνησε από τους εργαζόμενους σε εστίαση και επισιτισμό, αλλά οφείλεται στην ανοργανωσιά της κυβέρνησης σχετικά με τον εμβολιασμό αυτών των εργαζόμενων. Είχαμε ζητήσει να εμβολιαστούμε κατά προτεραιότητα και συγκεκριμένα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, αντιθέτως κάναμε την πρώτη δόση με Astra Zeneca μετά τα μέσα Μαϊού, με τη δεύτερη δόση να πρέπει να γίνει τον Αύγουστο» είπε χαρακτηριστικά, κάτι που σημαίνει πως στην καλύτερη περίπτωση αυτοί οι άνθρωποι θα αποκτήσουν ανοσία στα τέλη Αυγούστου, ενώ θα μπορούσαν να την είχαν πετύχει από τα τέλη Μαΐου…
Τρέχουν τώρα για ξενοδοχεία καραντίνας
ΣΤΗ ΜΎΚΟΝΟ ένας 18χρονος τουρίστας με κορωνοϊό δεν μπορούσε να βρει ένα κατάλυμα για να περάσει την καραντίνα, με την περιπέτειά του να κάνει τον γύρο του διαδικτύου… Στην Πάρο έξι 18χρονοι βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν ένα κατάλυμα για να απομονωθούν και αναγκάστηκαν να μείνουν για 16 ώρες στο υπαίθριο πάρκινγκ του κέντρου Υγείας του νησιού. Στην Αλόννησο μια οικογένεια με μικρό παιδί περιφερόταν στον δρόμο, μετά από τεστ που έδειξε τη μητέρα θετική πριν την αναχώρηση της από το νησί…
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι ιδιοκτήτες καταλυμάτων για να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, επεξεργάζεται τώρα ένα σχέδιο -την ώρα που το κύμα τουριστών είναι στην κορύφωσή του- για να βρεθεί λύση στο ζήτημα…
«Δεν φρόντισαν να ορίσουν ούτε καν ξενοδοχεία καραντίνας στα νησιά λόγω της πεποίθησης που είχαν ότι επετεύχθη η ανοσία των νησιών από κορωνοϊό. Όπως μας ενημερώνουν οι συνάδελφοι σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων τα θετικά περιστατικά παραμένουν με συμπτώματα στα σκαλιά των κέντρων υγείας αρκετές ώρες μέχρι να υπάρξει μέριμνα για τη φιλοξενία τους» ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η ΠΟΕΔΗΝ πριν από μερικές μέρες…