Πολλή συζήτηση είχε γίνει κατά τη διάρκεια της «μαύρης» περιόδου των Μνημονίων για τις λιποθυμίες μαθητών στα σχολεία, που όπως αποδεικνυόταν στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οφείλονταν στην πείνα. Το φαινόμενο είχε επαναληφθεί πάρα πολλές φορές, με αποτέλεσμα να ισχύει το αξίωμα ότι «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να αποτελεί σύμπτωση». Ήταν, δηλαδή, μία ένδειξη της απίστευτης φτώχειας που είχε βρεθεί ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που έφτανε ως τα παιδιά της: αν, λοιπόν, σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος γονιός θα προτιμήσει, προφανώς, να ταΐσει το παιδί του από το να φάει ο ίδιος, το να λιποθυμούν μαθητές στα σχολεία έδειχνε πως πολλοί συμπολίτες μας δεν είχαν καν τη δυνατότητα να δώσουν τα στοιχειώδη στα παιδιά τους.
Το θέμα άρχισε να εξαφανίζεται μετά την προώθηση του θεσμού των σχολικών γευμάτων και τη γενίκευσή του, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, το να επιχειρήσει κανείς να βγάλει συμπεράσματα γενικής φύσεως και ισχύος από τη χθεσινή λιποθυμία του 9χρονου κοριτσιού μέσα σε φούρνο της Ρόδου θα ήταν παρακινδυνευμένο και βιαστικό. Όμως, η όλη υπόθεση έχει κάποιες ανησυχητικές λεπτομέρειες: η μητέρα είναι άνεργη ξενοδοϋπάλληλος, που δεν μπορούσε να βρει δουλειά και δεν είχε ούτε ένα ευρώ για να μεγαλώσει τα δίδυμα κορίτσια της. Μάλιστα, η ίδια δίδαξε αξιοπρέπεια, αφού όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, δεν δέχθηκε δωρεές χρημάτων, παρά μόνο τρόφιμα για να εφοδιάσει τα παιδιά της με τα απαραίτητα. «Το μόνο που ζητάω είναι δουλειά», είπε. Αν, λοιπόν, συνδυάσει κανείς αυτό το θλιβερό περιστατικό και το ανθρώπινο δράμα που ανέδειξε, με τη γενικότερη κατάσταση σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, μπορεί να αρχίσει να φοβάται για τα χειρότερα: οι ξενοδοχοϋπάλληλοι φέτος θα είναι ένας από τους κλάδους που θα χτυπηθούν ανελέητα. Ο τουρισμός δεν φαίνεται να επανεκκινεί καλά, οι κρατήσεις έχουν περιοριστεί κατά 80% και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δε θα βρουν δουλειά, με συνέπεια να μην ξέρουν πώς θα «βγάλουν» το χειμώνα. Έναν χειμώνα που προβλέπεται εξαιρετικά βαρύς για όσες περιοχές -όπως η Ρόδος- έχουν οικονομική «μονοκαλλιέργεια» στον τουρισμό.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική. Και απαιτούνται επείγοντα μέτρα οικονομικής ανακούφισης όλων όσοι έχουν συνδέσει τις ζωές τους με τον τουρισμό, αν η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο η χθεσινή λιποθυμία της 9χρονης να αποτελέσει «σκηνή από το μέλλον».