Πρέπει να γίνει πιο φθηνό το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα

Μπορει μια χώρα με τόση ηλιακή και αιολική ενέργεια να πληρώνει πανάκριβο ρεύμα; Φυσικά και μπορεί. Στην Ελλάδα η αδυναμία της ΔΕΗ να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει εκτοξεύσει την τιμή του ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Είναι όμως εφικτό να πληρώνουν συνεχώς περισσότερα οι Έλληνες καταναλωτές είτε πρόκειται για εταιρείες είτε για φυσικά πρόσωπα; Όχι βέβαια. Ειδικά σε περίοδο κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε θα έπρεπε το ηλεκτρικό ρεύμα να ήταν πολύ φθηνότερο.

Το κρατικό χαράτσι στο ρεύμα αυξήθηκε μαζί με όλους τους άλλους φόρους. Μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοίνωσε ότι από το Κοινωνικό Μέρισμα θα εξασφαλιστούν τα χρήματα για να πληρωθεί η ΔΕΗ για τις ΥΚΩ, όμως από την άλλη τσέπη το κράτος πήρε μάλλον πολύ περισσότερα χρήματα. Αυτό καθώς η αύξηση στο ρεύμα στην Ελλάδα ήταν, σύμφωνα με τη Eurostat, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Ο λογαριασμός “καίει” τους Έλληνες που ουσιαστικά πληρώνουν για το ηλεκτρικό όσο και οι Σουηδοί!

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι Έλληνες πλήρωναν για κάθε 100 κιλοβατώρες 17,2 ευρώ, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2017 η τιμή ανέβηκε στα 19,4 ευρώ.

Από που προέκυψαν αυτά τα επιπλέον 2,2 ευρώ; Από την αύξηση των φόρων! Πρέπει να πληρώνουν το ρεύμα οι Έλληνες, αλλά όχι πιο ακριβά από ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης όταν μάλιστα είμαστε μια χώρα με πολύ ήλιο και αέρα. Επιτέλους κάντε κάτι με τις συνεχείς αυξήσεις στη ΔΕΗ.

Καλό Σ-Κ σε όλες τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες μας.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή