ΠΡΟΣ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ «ΔΙΠΛΗΣ ΔΟΣΗΣ» ΣΤΙΣ 24 ΜΑΪΟΥ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΠΑΚΕΤΟ» ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΘΕΛΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
«Πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες στα μέτρα και τον δημοσιονομικό «κόφτη», στέλνει στην βουλή το επόμενο πακέτο με προαπαιτούμενα για την «διπλή» δόση που αναμένεται να εκταμιευτεί μετά την τελική έγκριση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.
Στο EuroWorking Group , τα ελληνικά συμφέροντα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Πρώτα θέματα στην ατζέντα ήταν οι φάκελοι των μέτρων, όπως οι έμμεσοι φόροι, τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο υπέρ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Αν και κύκλοι της Κομισιόν, διαψεύδουν ότι υπάρχει ήδη η τελική συμφωνία (Staff Level Agreement) , στο τραπέζι των τεχνικών κλιμακίων βρέθηκε το προσχέδιο που κατέθεσε στο Eurogroup η ελληνική πλευρά, με τις διευκρινιστικές σημειώσεις (25 σελίδων). Με την πρόοδο στην διαπραγμάτευση να έχει φέρει κυβέρνηση και δανειστές ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν στο «κουαρτέτο» Ντέκλαν Κοστέλο θα προσχωρήσει σε ενημέρωση για την εφαρμογή της συμφωνίας στις 13:30 το απόγευμα.
Μετά τις υποχωρήσεις των δύο πλευρών στην διαπραγμάτευση, η πρώτη αξιολόγηση θεωρείται ότι έχει κλείσει, ο δημοσιονομικός «κόφτης» που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, χαίρει ισχυρής υποστήριξης εντός Ευρώπης και απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες που αναμένονται να διευθετηθούν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να περάσει από τη βουλή το συνολικό πακέτο των νέων μέτρων μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε την Τρίτη 24 του μήνα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει στο χέρι του ένα ακόμα ισχυρό όπλο για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και να επιτύχει την εκταμίευση μίας διπλής δόσης. Ο μηχανισμός που θα ρυθμίζει τις δαπάνες του δημοσίου, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να νομοθετηθεί χωρίς να περιλαμβάνει συγκεκριμένη λίστα μέτρων.
Συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους σε 11 ημέρες
Το χρέος, που η ελάφρυνσή του είναι από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, αν και τέθηκε στην συνεδρίαση, δεν είναι θέμα που μπορεί να κλείσει στο EWG και οι ζυμώσεις εντός και εκτός Ευρώπης συνεχίζονται ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία στις 24 Μαίου. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανέφερε, ότι είναι «λίγες οι κόκκινες γραμμές για το χρέος», προσθέτοντας, «ο δρόμος που προτείνω για την συνέχεια είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα, τι μπορούμε να κάνουμε για αναδιάρθρωση του χρέους, για την γρήγορη αντικατάσταση ορισμένων ακριβών δανείων με φθηνότερα».
Αυτή η αναφορά φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τις προτάσεις για εξαγορά του ελληνικού χρέους που διακρατά το ΔΝΤ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ολόκληρο ή μέρους του, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος των επιτοκίων που καταβάλει η Ελλάδα από 3,5% στο ΔΝΤ σε περίπου 1%, στον ESM.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις είναι ταχύτατες και ο κ. Ντάισελμπουμ τόνισε ότι «στο επόμενο Eurogroup θα ήθελα να έχω μια πλήρη και επίσημη συμφωνία για τα πάντα».
«Σφίγγα» το ΔΝΤ, περιμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις
«Γρίφος» παραμένει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο παραμένει «σιωπηλό» όσο τρέχουν οι εξελίξεις στην Ευρώπη, όμως θεωρείται σίγουρο ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλουν τουλάχιστον μία δήλωση στήριξης, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Στην επόμενη δόση δεν αναμένεται να υπάρχει συμμετοχή του Ταμείου, το οποίο αν τελικά συμμετάσχει στην χρηματοδότηση, τότε αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το χρέος και την απόφαση για το χρονοδιάγραμμα και τις δράσεις ελάφρυνσης, κάτι το οποίο ενδέχεται να γίνει μετά το καλοκαίρι.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία φέρεται να ασκεί πιέσεις στο ΔΝΤ για να δεχτεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον, ανάλογα την εξέλιξη του προγράμματος, αντί για μία μεγάλη ελάφρυνση, όπως έχει ζητήσει το Ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, στο Βερολίνο επικρατεί η άποψη ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα αναγκαστεί να δεχτεί την προσφορά, καθώς βρίσκεται κάτω από ισχυρές ευρωπαϊκές πιέσεις.
Το «μπαλάκι» στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια – Οι δυσκολίες για το χρέος
Ανάμεσα στα «δύσκολα» κοινοβούλια, είναι το φιλανδικό, το γερμανικό και το ολλανδικό. Οι δυσκολία έγκειται τόσο στην έγκριση της επόμενης δόσης, όσο και στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τα ευρωπαϊκά μηνύματα είναι ανάμεικτα, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δείχνει μέσα από τις δηλώσεις του ότι έχει «μαλακώσει» την στάση του για το χρέος, αλλά να τοποθετεί τις μεγάλες δράσεις ελάφρυνσης του μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής το 2018.
«Διπλή» δόση φέρνει η συμφωνία στις Βρυξέλλες
Να πέσουν λεφτά στην αγορά θέλουν και οι δανειστές, καθώς χωρίς να δοθεί μία «ανάσα» στην πραγματική Οικονομία, δεν μπορεί κανείς να περιμένει την αναπτυξιακή τροχιά που θα φέρει την επίτευξη των μνημονιακών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1,75% το 2017, 3,5% το 2018).
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται μετά το επόμενο Eurogroup και μάλιστα ενισχυμένη. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έχει ρίξει εκτός τροχιάς και το πλάνο πληρωμών που προέβλεπε το μνημόνιο.
Εκτός από τα 5,7 δισ. της πρώτης αξιολόγησης που σίγουρα θα εκταμιευτούν μετά την συμφωνία, στο τραπέζι πέφτουν και τα σχεδόν 9 δισ. που θα είχε λάβει κανονικά η χώρα μέσα στο 2016. Αν και στην Ευρώπη αξιωματούχοι τονίζουν ότι είναι «αισιόδοξες» οι εκτιμήσεις που ακούγονται για δόση πάνω από 12 δισ. ευρώ, το κλίμα των ζυμώσεων παραπέμπει σε εκταμίευση «διπλής» δόσης πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.
Αυτό, καθώς πρέπει να καλύπτει όσο τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές που μέχρι τις 20 Ιουλίου φτάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, αλλά και μέρος των εκκρεμοτήτων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων φτάνουν τα 6,6 δισ. ευρώ.
Τα κρίσιμα «ραντεβού» πριν το Eurogroup
Με κυβέρνηση και δανειστές να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την τελική συμφωνία, υπάρχουν ακόμα δύο κρίσιμα «ραντεβού» στον δρόμο που οδηγεί στο Eurogroup.
Πρώτη είναι η σύνοδος των G7 στις 18-20 Μαΐου, όπου οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων οικονομιών θα συναντηθούν στην Ιαπωνία.
Εκεί το θέμα ρύθμισης του ελληνικού χρέους θεωρείται σίγουρο ότι θα συζητηθεί, καθώς επειδή είναι πρώτη φορά που η Ευρώπη δημιουργεί τέτοιο μηχανισμό, δημιουργείται προηγούμενο για κάθε επέμβαση στο χρέος κράτους-μέλους.
Παρόντες θα είναι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης όπως οι υπουργοί Οικονομικών Σόιμπλε (Γερμανία), Σαπέν (Γαλλία), Πάντοαν (Ιταλία), Ντάισελμπλουμ (Ολλανδία), από την Κομισιόν ο κ. Μοσκοβισί και από το ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκαρντ.
Η τελευταία στάση πριν το Eurogroup, θα είναι η επόμενη συνεδρίαση του EuroWorking Group τη Δευτέρα 23 Μαΐου, το οποίο θα αναγνωρίσει την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων και θα δώσει το τελικό θετικό μήνυμα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.