Σε οργανωμένο σχέδιο των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών,αποδίδει καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή τον εμπρησμό της δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στη Μόρια.
Πρόκειται για απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ελλάδας με όχημα το μεταναστευτικό, πρόσθεσε η ίδια πηγή επισημαίνοντας παράλληλα μια σειρά γεγονότων και ευρημάτων των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών που τεκμηριώνουν αυτή την εκτίμηση.
Αυτοί που πυρπόλησαν τη Μόρια κινήθηκαν με οργανωμένο σχέδιο.
Ο εμπρησμός της δομής έγινε όταν τα πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονταν στην απέναντι όχθη του νησιού.
Όταν κατέφθασαν τα πυροσβεστικά μέσα μια ομάδα μεταναστών που είχε πρωτοστατήσει στον εμπρησμό έκανε τα πάντα για να εμποδίσει τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Η ίδια ομάδα ήταν αυτή που πίεζε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς τη Μυτιλήνη.
Οι Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες μιλούν με βεβαιότητα ότι το σύνθημα για τα γεγονότα στη Μόρια δόθηκε από το Βερολίνο.
Γιατί μια ημέρα πριν η δομή στη Μόρια γίνει παρανάλωμα του πυρός,στην πύλη του Βρανδεμβούργου έγινε συγκέντρωση διαφόρων περίεργων Μ.Κ.Ο. οι οποίες δραστηριοποιούνται στα ελληνικά νησιά.
Σε πρόσφατο έλεγχο σε γερμανική Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιείται στη Μόρια εντοπίστηκαν μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία.
Πρόκειται για Μ.Κ.Ο. που διατηρεί σχέσεις με Τούρκους δουλέμπορους αλλά και πράκτορες της ΜΙΤ.
Στην Κατεχάκη εκφράζουν φόβους ότι κάποιοι μεθοδεύουν γενικευμένη εξέγερση σε όλες τις προσφυγικές δομές.
Οι Τούρκοι επιχειρούν με κάθε τρόπο, με όχημα το μεταναστευτικό,να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα και να την εκθέσουν στη διεθνή κοινή γνώμη.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται και μια σειρά προβοκατόρικων δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για παράνομη επαναπροώθησημεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.
Μάλιστα κάποιες εφημερίδες ανακάλυψαν και κέντρο παράνομης κράτησης μεταναστών στον Έβρο.
Μετά τις εξελίξεις στη Μόρια έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός σε όλες τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια και το προσφυγικό.
Μηταράκης: Χρειάζεται κλειστή ελεγχόμενη δομή
Κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στο νησί της Λέσβου για να πραγματοποιήσει αυτοψία στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο ως γνωστό τυλίχθηκε στις φλόγες το βράδυ της Τρίτης. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου και έδωσαν λεπτομέρειες για το συμβάν. «Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίσει όπως τη ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται κλειστή, ελεγχόμενη δομή. Μια δομή ασφαλής που θα προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες και μικρότερη από την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως τα οκτώ από τα 35 κρούσματα εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν στο δεύτερο χώρο απομόνωσης. «Έχουν καταστραφεί οι χώροι διοίκησης, άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος μόνο από τον χώρο φιλοξενίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή αγνοούμενους. Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε πως «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα». Ξεκαθάρισε επίσης πως «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα». Υποστήριξε επίσης πως η πυρκαγιά ξεκίνησε – τουλάχιστον από τα μέχρι στιγμής στοιχεία- από διαμένοντες στον καταυλισμό.
Πού θα μείνουν οι άστεγοι της Μόριας
Ο υπουργός εξήγησε πως καταστράφηκαν τα καταλύματα περίπου 3.500 αιτούντων άσυλο και τόνισε: «Οι πλέον ευάλωτοι περίπου 1.000 στον αριθμό θα διανυκτερεύσουν σε πλοίο που διέθεσε η Blue Star Ferries. Επίσης αύριο θα καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά για προσωρινή φιλοξενία τους». Οι υπόλοιποι θα μείνουν σε σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια, σε κομμάτι του ΚΥΤ που δεν καταστράφηκε. Επίσης θα μείνουν σε τρίτους χώρους, σε σημεία που θα υποδειχθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας , Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, για λόγους δημόσιας υγείας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας, με συνέπεια να μείνουν άστεγοι 3.500 μετανάστες.
Πρόεδρος Κομισιόν για Μόρια
Η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέχει στήριξη τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στο twitter και επισημαίνει ότι ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ Μόριας. Ειδικότερα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογραμμίζει: «Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Το Κολλέγιο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη».
Επικοινωνία Σχοινά-Μητσοτάκη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τόνισε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγο με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς» αναφέρει ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter.
Δέσμη μέτρων για πρόσφυγες Μόριας και Λέσβιους
Στη δέσμη μέτρων για τους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας, αλλά και για τον τοπικό πληθυσμό της Λέσβου, στις οποίες κατέληξε το πρωί η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Και πρώτα από όλα, «λαμβάνεται άμεση μέριμνα για την ειδική διαχείριση των ευπαθών κατηγοριών. Με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της αρμόδιας επιτρόπου, ανέλαβε να μετακινήσει 400 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία αμέσως, σήμερα, αναχωρούν από τη Λέσβο προς την ενδοχώρα», ενώ «για τους υπόλοιπους θα γίνει μια πρόχειρη κατασκευή, ήδη αυτή τη στιγμή μετακινείται εξοπλισμός, σημαντικός αριθμός σκηνών από τα γειτονικά νησιά και οι οποίες θα βρίσκονται εντός της ημέρας στη Λέσβο».
Γρήγορα τεστ για covid-19 στη Λέσβο
Επιπροσθέτως, «υπάρχει ήδη μέριμνα για τη σίτιση και την υγιεινή των ανθρώπων», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης, εστιάζοντας ιδίως στο δεύτερο: «Φροντίζουμε για πολύ αυξημένη επιτήρηση στο κομμάτι της υγείας. Θα υπάρξει πολύ αυξημένη υγειονομική δοκιμασία στο κομμάτι των τεστ, τώρα προμηθευόμαστε τα αναγκαία γρήγορα τεστ (σ.σ. για covid-19), έτσι ώστε να υπάρχει στη Λέσβο ένας πολύ μεγάλος αριθμός για τον έλεγχο του μεταναστευτικού πληθυσμού και δειγματοληπτικά του πληθυσμού γενικά». Ένα άλλο μέτρο που αποφασίσθηκε αφορά στην ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού: «Θα χρειαστεί μετακίνηση πόρων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη», παραπέμποντας στη δήλωση αλληλεγγύης από τον κ. Σχοινάκαι την κ. Γιόχανσον. Επιπροσθέτως, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη εκφραστεί από ευρωπαϊκές χώρες πρόθεση ενίσχυσης σε υλικοτεχνική υποδομή.
Δεν είναι όλοι άστεγοι
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο υπουργός διευκρίνισε πως δεν είναι 13.000 εκείνοι οι οποίοι έμειναν άστεγοι, και τούτο γιατί -παραπέμποντας και στις δηλώσεις που θα γίνουν αργότερα από το κυβερνητικό κλιμάκιο- «στην πραγματικότητα έχει καταστραφεί η κεντρική δομή (σ.σ. της Μόριας), ενόσω υπάρχουν ακτινωτές περιφερειακές δομές που δεν έχουν πληγεί. Εκτίμηση δεν μπορούμε να κάνουμε, λογικά αν σκεφθεί κάποιος, θα πρέπει να μιλάμε για έναν πληθυσμό 3.000–4.000 (σ.σ. αστέγων). Είναι σημαντικός πληθυσμός, πρέπει αμέσως να αναπτυχθούν δράσεις», σημείωσε εξάλλου. Ευκαιρίας δοθείσης, ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε τους δύο βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι ηδημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών και η αποσυμφόρηση των νησιών.
Έχουν φύγει 13.500 από τη Μόρια
Μάλιστα, όπως σημείωσε με έμφαση, «από τον Ιανουάριο του 2020, από τη Μόρια έχουν φύγει 13.500 άτομα, έχει δηλαδή αποσυμφορηθεί κατά το ήμισυ η δομή, είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με εκείνους που ήταν. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι θα είχε συμβεί εάν όλος αυτός ο πληθυσμός εξακολουθούσε (να βρίσκεται εκεί) […] ήταν 25.000- 26.000 και τώρα έχουν απομείνει 13.000 επειδή ακριβώς υπήρξε αυτή η πολιτική αποσυμφόρησης», εξήγησε ο Γ. Γεραπετρίτης ενώ αναφέρθηκε και στις 20.000 αιτήσεις ασύλου που έχουν ήδη εξετασθεί. «Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, παραλάβαμε ένα στοκ από αιτήσεις που ήταν στις 75.000», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην παρατήρηση ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και τοπικοί παράγοντες ήταν σε πολύ σκληρή γραμμή, πρότεινε «να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας, κάθε ένας για λόγους που είτε έχουν να κάνουν με τις προσωπικές του τοποθετήσεις είτε για να προσκομίσει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, μπορεί να προβαίνει σε οποιαδήποτε διαπίστωση, αλλά από την άλλη πλευρά η κυβερνητική πολιτική είναι αυστηρή», δήλωσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι οι υφιστάμενες δομές είναι απάνθρωπες.
Πολύ αυστηροί στην επιτήρηση των συνόρων
Σε σχέση με τη συγκυρία της επιδείνωσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, ο Γ. Γεραπετρίτης αναγνώρισε πως υπάρχει «επιχείρηση αύξησης των μεταναστευτικών ροών», όμως: με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, υπό τις παρούσες συνθήκες προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και της γεωπολιτικής αστάθειας «λόγοι εθνικής ασφάλειας επιβάλλουν να είμαστε πολύ αυστηροί στην επιτήρηση των συνόρων. Δεν θα περάσουν παρά μόνον εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να τύχουν διεθνούς ανθρωπιστικής προστασίας», υπογράμμισε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας. Στο ερώτημα δε, αν η πυρκαγιά στη Μόρια ήταν προβοκάτσια, ο υπουργός απάντησε ως εξής: «Είναι πάρα πολύ πρώιμο να ειπωθεί ο,τιδήποτε σε σχέση με τα αίτια τα οποία προκάλεσαν την καταστροφή. Εμείς πάντοτε μιλάμε στη βάση τεκμηρίωσης, ούτε θέλουμε να προτρέχουμε στα πράγματα ούτε να αποδίδουμε ευθύνες, χωρίς να υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση. Θα υπάρξει πολύ ενδελεχής έρευνα για το ζήτημα αυτό και θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις».
Μετανάστες τραγουδούσαν «bye byeΜόρια» την ώρα που το ΚΥΤ είχε τυλιχθεί στις φλόγες
Ένα βίντεο την ώρα της φωτιάς στη Μόρια με τους μετανάστες του ΚΥΤ να τραγουδούν «bye bye Μόρια» την ώρα που ο καταυλισμός παραδίδεται στις φλόγες δημοσιεύεται στο twitter. Το βίντεο καταγράφει τις αντιδράσεις των μεταναστών στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον χρήση Γιώργο Μαστροπαύλο που αναδημοσιεύει το επίμαχο υλικό. Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε σχεδόν στο σύνολο του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν διαφύγει προς τα γύρω βουνά. Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ της Τρίτης προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.