Πού χάθηκε ο γαμπρός του Ερντογάν;

Άρθρο του Νίκου Βλαχογιάννη στην κυριακάτικη Kontra News

H ραγδαία άνοδος του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στην εξουσία, τα σκάνδαλα και οι φήμες για την εξαφάνισή του

Κάτι παραπάνω από δύο μήνες έχουν περάσει από την τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Σαν να άνοιξε η γη και να κατάπιε τον γαμπρό του Ερντογάν, καθώς δεν έχει θεαθεί από την μέρα της αμφιλεγόμενης παραίτησής του από υπουργός Οικονομικών της χώρας στις αρχές Νοεμβρίου, μέσα στη δίνη της κρίσης της τουρκικής οικονομίας.

Ο Αλμπαϊράκ έκλεισε όλους τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -ή τους έκλεισαν οι τουρκικές αρχές- και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Το τουρκικό Twitter εδώ και μέρες βλέπει ένα νέο hashtag να ανεβαίνει, το #BeratAlbayrakNerede, που σημαίνει  #ΠούείναιοΜπεράτΑλμπαϊράκ.

Μόλις μερικούς μήνες πριν ο Αλμπαϊράκ θεωρείτο ο δεύτερος πιο ισχυρός αξιωματούχος στην Τουρκία μετά τον Ερντογάν, αλλά μέσα σε μια νύχτα μετατράπηκε σε φάντασμα.

 

Νέα αρχή στο Βόσπορο

Μετά από σχεδόν δύο μήνες απόλυτης απουσίας ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ έδωσε σημεία ζωής. Όχι ακριβώς ο ίδιος βέβαια. Γνωστός Τούρκος αρθρογράφος, ο Φατίχ Αλταϊλι, αποκάλυψε σε ρεπορτάζ του τα επόμενα σχέδια του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Τον τελευταίο καιρό ο άλλοτε πανίσχυρος αξιωματούχος τον πέρασε μεταξύ Τραπεζούντας, όπου βρίσκεται το πατρικό του, και Κατάρ, όπου ξεκουράστηκε. Άλλωστε το χρήμα δεν του λείπει.

Όλο αυτό τον καιρό που δεν ενημερώνει ούτε καν τους λογαριασμούς του στα social media, ο Αλμπαϊράκ διάβασε πολλά για τον εαυτό του. Ότι είχε μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο για παράδειγμα. Η αλήθεια είναι, πάντα σύμφωνα με το άρθρο, ότι ο πρώην υπουργός θέλει να δραστηριοποιηθεί οικονομικά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο γαμπρός του Ερντογάν αναζητά λοιπόν αρχοντικό κατά μήκος της ασιατικής πλευράς του Βοσπόρου, στην οποία επιθυμεί να στεγάσει τη νέα του εταιρία η οποία θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ξένες επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενος έτσι και τις διεθνείς επαφές που “έχτισε” τα χρόνια που βρέθηκε στο πλευρό του Ερντογάν.

Ανθρωποι που τον γνωρίζουν καλά ισχυρίζονται ότι ο Αλμπαϊράκ δεν σκέφτεται, προσώρας τουλάχιστον, να επιστρέψει στην πολιτική. Ισως γιατί οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν να του καταλογίσουν συγκεκριμένες ευθύνες για το χάος στο οποίο έχει βυθιστεί η τουρκική οικονομία και την ραγδαία πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας.

 

“Μυθική” περιουσία

Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα «πηγαδάκια» για την περιουσία του Αλμπαϊράκ. Συγκεκριμένα, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος «κουτσομπολεύουν» τον τεράστιο πλούτο που έχει συγκεντρώσει ο πρώην υπουργός. Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, διαθέτει μία περιουσία περίπου 1,8 δισ. δολαρίων, τα οποία έχει καταθέσει σε τράπεζα στη Σιγκαπούρη ή στη Μαλαισία.

Όπως αναφέρουν οι «κακές γλώσσες», ο Αλμπαϊράκ κέρδισε αυτό το ποσό από συναλλαγές που είχε με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Τραμπ. Οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες αφορούν εμπόριο και πετρέλαιο.

 

Πρόστιμο «μαμούθ» απειλεί την Halk Bank

Συμφωνα με τα αμερικανικά μέσα το κατηγορητήριο αναφέρει οτι η τουρκική τράπεζα βοήθησε το Ιράν να διαφύγει πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις οικονομικές κυρώσεις των Η.Π.Α., με ξέπλημα χρήματος. Το πρόστιμο με το οποίο φαίνεται τώρα να απειλείται η Halk Bank αγγίζει τα 55 δισ. δολάρια. Αν τελικά το πρόστιμο επιβληθεί αυτό θα σημάνει ίσως και την απόλυτη οικονομική καταστροφή για την Τουρκία.

 

Αμερικανοτουρκική φιλία γαμπρών

Η εμπλοκή του Αλμπαϊράκ ξεκινά από το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η Aktif Bank, που ανήκε στην Calik Holding, για να διευκολυνθούν ιρανικοί τραπεζικοί λογαριασμοί που κανονικά δεν μπορούσαν να δέχονται συνάλλαγμα. Ο Αλμπαϊράκ διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τον Τζάρεντ Κούσνερ, και αυτή η «διπλωματία μεταξύ των γαμπρών» φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Η.Π.Α. στην Τουρκία για το σκάνδαλο της Halkbank. Μάλιστα, πολλοί συνδυάζουν χρονικά την καρατόμηση του άλλοτε «τσάρου» της τουρκικής οικονομίας με το «δέσιμο» της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Η.Π.Α.

Η ήττα του Ρεπουμπικανού προέδρου φαίνεται πως έφερε και το τέλος των αλλεπάλληλων αναβολών που έπαιρνε η εκδίκαση της υπόθεσης, με τελευταία δικαιολογία την πανδημία του κορωνοϊού και την αδυναμία των δικηγόρων να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να συναντηθούν με τους πελάτες τους. Η εκδίκαση της απόφασης έχει οριστεί για την 1η Μαρτίου, αφού απορρίφθηκε και το τελευταίο αίτημα αναβολής που κατέθεσε η Halkbank ζητώντας μετάθεση για το 2022.

 

Ο… γαμπρός που «καταποντίστηκε» μαζί με την τουρκική λίρα

Η πτώση του για πολλούς «διαδόχου» του Ερντογάν είναι τόσο σαρωτική όσο και η πολιτική του άνοδος. Η φερόμενη παραίτηση του Αλμπαϊράκ συνδέθηκε με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα.

Ο Μπεράτ «παντρεύτηκε» την εξουσία ή αλλιώς Έσρα Ερντογάν το 2004 με κουμπάρο τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Δεν άργησε να παρακάμψει τους φυσικούς διαδόχους και γιους του Τούρκου προέδρου. Οι φιλοδοξίες του 40χρονου άνδρα έμοιαζαν απύθμενες. Με ταχύτατους ρυθμούς ανέβαινε στην ιεραρία του κόμματος του πεθερού του.

Ανέλαβε τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, ενώ στόχευε και τη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, απαραίτητο σταθμό πριν πραγμματοποιήσει το όνειρό του να λάβει το δαχτυλίδι της διαδοχής στο κυβερνών κόμμα. Εξάλλου, ο Ερντογάν είναι που καλλιεργεί τις φιλοδοξίες του, ενισχύοντας την οικογενειοκρατία και προσανατολιζόμενος στην κληρονομική διαδοχή του κόμματός του.

Η ανυπόφορη εμπιστοσύνη που έδωσε ο Ερντογάν στον σύζυγο της κόρης του και ο ρόλος που του προσέφερε ως θεματοφύλακα μιας σοβαρής εθνικής κρίσης, του γύρισαν μπούμπερανγκ…

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή