Πόθεν Έσχες: Πόσα δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Ποιος είναι ο πιο πλούσιος και ποιος ο πιο φτωχός

• Πόσα χρωστάνε

• Γιατί σφάζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών την περασμένη Πέμπτη. Πρόκειται για τις δηλώσεις που υπέβαλαν το 2020 και αφορούν τα στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσιακή κατάσταση το 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα εισοδήματά του πρωθυπουργού ανέρχονται σε 82.017 ευρώ, τα οποία προέρχονται από τη βουλευτική του αποζημίωση και από εκμετάλλευση ακινήτων. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δηλώνει 36.671 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 28.000 από ακίνητα.

Ο πρωθυπουργός κατέχει μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της BNP αξίας 17.000 δολαρίων και 7.500 ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε 5.502,66 ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας. Η σύζυγός του δήλωσε 15.233,58 ευρώ σε λογαριασμούς της Ελλάδας (στους οποίους είναι είτε αποκλειστική δικαιούχος, είτε συνδικαιούχος με τρίτους) και 412.305,81 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, κάτι που τους κάνει το πιο πλούσιο ζεύγος από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το ζεύγος έχει 36 ακίνητα σε Αθήνα, Κρήτη και Τήνο.

Πάντως, η κυρία Γκραμπόφσκι χρωστά περίπου 10.000 ευρώ σε πιστωτική κάρτα και έχει υπόλοιπο δανείου 45.514 ευρώ (το αρχικό ποσό ήταν 68.222) και συμμετοχή κατά 1/3 σε υπόλοιπο 847.470 ευρώ από αρχικό δάνειο 900.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται συνοφειλέτης κατά ¼ σε υπόλοιπο δανείου 250.443 (αρχικό ποσό 600.000 ευρώ). Επίσης είναι οφειλέτης κατά ½ σε υπόλοιπο 4.961 ευρώ από αρχικό δάνειο 150.000 ευρώ. Επίσης, εμφανίζει οφειλή 150.000 ευρώ προς την κα Αλεξάνδρα Gourdain που δημιουργήθηκε το 2018.

Φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη γαλλική εταιρεία

Σύμφωνα με το πόθεν έσχες, ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί τη συμμετοχή του στην «ΚΗΡΥΞ ΑΕ» ενώ η σύζυγός του στις εταιρείες «Zeus + ΔΙΟΝΕ ΑΕ» με 24,4% και στη «Μ. Γκραμπόφσκι ΑΕ» κατά 50%.

«Ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες του την γαλλική εταιρία που κρύβει παράνομα από το 2016. Συνεχίζει να παραβιάζει το νόμο και δεν απαντά στο απλό ερώτημα: Τι κρύβει η εν λόγω εταιρία και δεν την δηλώνει; Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η αποκάλυψη της παρανομίας από τον Πρωθυπουργό θα ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ασκεί κριτική στα ΜΜΕ πως αποσιωπούν το θέμα.

Ο Παύλος Πολάκης κατέθεσε την Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα στοιχεία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία υποστηρίζουν ότι η «SCI Personal Ventures» είναι ιδιοκτησία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, η οποία δεν έχει δηλωθεί όπως ο νόμος ορίζει στο πόθεν έσχες.

Το όνομα του πρωθυποθργού ήταν σε λίστα βουλευτών που είχαν πλημμέλειες και ερωτηματικά στις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης, αλλά κρίθηκαν «επουσιώδεις» και θα οδηγούνταν στο αρχείο με απόφαση από την αρμόδια Επιτροπή. Σύμφωνα με τον Σταύρο Κελέτση της ΝΔ, επρόκειτο για «αβλεψία υπαλλήλου της Βουλής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό «να εγκαταλείψει τις γελοίες προσπάθειες να κουκουλώσει την υπόθεση» και τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου «να προχωρήσουν στον απαραίτητο ουσιαστικό έλεγχο».

«Η δική μας θέση είναι πως τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να βλέπουν στην ολότητά τους το φως» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ στο Kontra24.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συνολικά εισοδήματα 67.385,73 ευρώ, ενώ η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα δηλώνει εισόδημα 19.355,78 ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα δεν διαθέτουν μετοχές σε εταιρείες, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και δεν έχουν κανένα δάνειο.

Το ζευγάρι έχει περίπου 140.000 ευρώ σε καταθέσεις. Η Μπέτυ Μπαζιάνα επίσης διατηρεί από το 2013 μία θυρίδα στην Εθνική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέχει ένα διαμέρισμα 114 τ.μ. στην Αθήνα, ενώ η σύντροφός του ένα οικόπεδο 292 τ.μ. στην Αρτέμιδα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία μηχανή 652 κυβικών από το 2007, ενώ η Μπέτυ Μπαζιάνα ένα αυτοκίνητο 1.300 κυβικών από το 2013.

Η Φώφη Γεννήματα

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ δήλωσε για το 2019 συνολικό εισόδημα ύψους 36.627 ευρώ, ενώ ο σύζυγος της 33.953 ευρώ.

Η κ. Γεννηματά διέθετε το 2019 πέντε λογαριασμούς ύψους 83.897,57 ευρώ, ενώ χρωστούσε περίπου 300 ευρώ σε ένα δάνειο.

Ο σύζυγός της διέθετε περίπου 100.000 ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις και μία θυρίδα.

Το ζευγάρι φαίνεται να έχει 30 ακίνητα και ένα αυτοκίνητο 1500 κυβικών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ φαίνεται ότι είναι ο πιο φτωχός πολιτικός αρχηγός. Μπορεί να δηλώνει για το 2019 εισόδημα προερχόμενο από τη βουλευτική του αποζημίωση ύψους 73.466 ευρώ, όμως κρατά μόνο 800 ευρώ τον μήνα και τα υπόλοιπα τα δίνει στο κόμμα. Η σύζυγός του δήλωσε 18.176 ευρώ εισόδημα.

Δεν διαθέτει ούτε μετοχές, ούτε ομόλογα, ούτε θυρίδες σε τράπεζες. Οι καταθέσεις του στην Εθνική Τράπεζα είναι 4.024 ευρώ. Η σύζυγός του Αναστασία έχει καταθέσεις περίπου 10.000 ευρώ.

Η οικογένεια Κουτσούμπα διαθέτει δύο ακίνητα σε Βοιωτία και Φθιώτιδα κι ένα αυτοκίνητο.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος

Εισόδημα 39.500 ευρώ εμφανίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης για το 2019 ενώ η σύζυγος του 11.573 ευρώ. Το ζευγάρι διατηρεί δύο τραπεζικές θυρίδες και η γυναίκα του έχει ένα ακίνητο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης 312 τ.μ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει συνολικές καταθέσεις 520.000 ευρώ. Το ζευγάρι έχει και δύο αυτοκίνητα.

Γιάνης Βαρουφάκης

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δηλώνει συνολικά εισοδήματα 18.598,19 ευρώ και 276.910,38 ευρώ από μερίσματα και τόκους. Διαθέτει καταθέσεις σε τράπεζες, στην Ελλάδα και την Ελβετία ύψους 141.991 ευρώ. Η σύζυγός του, Δανάη Στράτου δηλώνει εισόδημα 8.400 ευρώ και 840 ευρώ από ακίνητα.

Ο κ. Βαρουφάκης διαθέτει 2 αυτοκίνητα και 3 δίκυκλα, ενώ η σύζυγός του 1 αυτοκίνητο και 2 δίκυκλα.

Επίσης, έχει μια μονοκατοικία στη Σκάλα Ωρωπού και δύο βοσκοτόπια στην Ανατολική Αττική. Η κ. Στράτου έχει στο όνομά της δύο μονοκατοικίες στην Αίγινα, ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και πέντε βοσκοτόπια σε Αθήνα και Αίγινα.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έχει ένα ανοιχτό επαγγελματικό δάνειο 11.299 ευρώ.

Πόλεμος για τον Πολάκη

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει ιδρύσει ατομική επιχείρηση με μηδενικό κεφάλαιο για να μπορεί να χειρουργεί, κάτι που δεν μπορούσε όσο ήταν υπουργός. Παράλληλα, εμφανίζεται η ύπαρξη ατομικής επιχείρησης της συζύγου του, Θεοδώρας Τσούκα.

Η ΝΔ λέει ότι η εταιρεία της συζύγου του, αν και λειτουργεί από το 2004, δηλώνεται για πρώτη φορά το 2019. «Γιατί; Ήθελε να κρύψει κάτι; Πώς είναι δυνατόν να ζητάει και τα ρέστα όταν ο ίδιος δεν τηρεί το νόμο; Θα πείτε πρώτη φορά είναι; Παλιότερα είχε δηλώσει ότι κρατούσε διπλά βιβλία».

«Ναι, η γυναίκα μου ασκεί το επάγγελμα του πνευμονολόγου από το 2004 που τελείωσε την ειδικότητα και έχει ιατρείο! Ποιο είναι το έγκλημα; Ούτε off shore έχει, ούτε σπίτι του Βολταίρου, ούτε τη χρηματοδοτούν εφοπλιστές» λέει από τη μεριά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύζυγό του και συνεχίζει:

«Πόσο πολύ σας πόνεσαν οι εξελίξεις στην Επιτροπή πόθεν έσχες για το Μητσοτάκη και έχετε τρελαθεί! Η λάσπη έχει μπει στο γονίδιο της ύπαρξης σας, είναι ο τρόπος που αναπνέετε! Δεν με αγγίζει τίποτα. Σας έχω, δεν με έχετε». Μάλιστα, στο υστερόγραφό του αναφέρει ότι πληρώνει τα δάνειά του κανονικά: «Τα δάνεια της ΝΔ και του Κήρυκα Χανίων έχουν πιστολιαστεί, όχι τα δικά μου!»

Η ΝΔ καλεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «να αφήσει τις απειλές» και ο Θανάσης Μπούρας (πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής) είπε ότι ο Πολάκης έκανε τροποποιητική δήλωση που συμπεριέλαβε την εταιρεία της συζύγου του. Ο πρώην υπουργός από τη μεριά του προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Ανακοινώσεις βγαίνουν συνεχώς εκατέρωθεν, οπότε καταλαβαίνουμε το θέμα θα έχει και συνέχεια…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή