Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
• Ξεκίνησαν ήδη οι εμβολιασμοί στην Κίνα
• Ακόμα πιο αυστηρά μέτρα για όλη τη χώρα ζητούν οι επιστήμονες
Οριακή είναι δυστυχώς η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση να ξεκινήσει την επίταξη ιδιωτικών Μονάδων στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, (ιδιοκτήτης της κλινικής «Λυσίμαχος» στην οποία έγινε επίταξη την Παρασκευή) υποστήριξε πως «ο κορωνοϊός βρήκε άπαντες απροετοίμαστους και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο» και τόνισε πως με την επίταξη ελοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, αναφέροντας το επικίνδυνο ενδεχόμενο, σε μια ιδιωτική κλινική που έχει μόνο ένα ασανσέρ, να χρησιμοποιήσουν το ίδιο ασανσέρ ένας νεφροπαθής και ένας φορέας του ιού, με δεδομένο ότι ο ιός ζει για πολύ ώρα στους κλειστούς χώρους…
«Τα ειδικά μέτρα προστασίας που έχουμε πάρει είναι αυτά που προβλέπονται από τις ιδιωτικές κλινικές. Για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι διαφορετικά, άρα θα πρέπει και τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυξημένα και να υπάρξει εκπαίδευση προσωπικού και γιατρών» σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε μισή ώρα…»
«Οι τελευταίοι που θα πέσουμε είμαστε εμείς, γιατί είμαστε θυμωμένοι. Κάθε μισή ώρα χάνουμε έναν άνθρωπο μας, καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε; Έχουμε 200 κλίνες στη διάθεση μιας νόσου, αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ! 200 δίνουν μάχη ζωής» δήλωσε ο Νικόλαος Καπράβελος, διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.
Τραγικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Καπράβελος καθυστέρησε να βγει στη σύνδεση στο ΣΚΑΪ γιατί πριν λίγο είχε ξεψυχήσει ένας άνθρωπος από τον ιό…
Οι δύσκολες μέρες είναι μπροστά μας
Αύξηση των διασωληνώσεων το επόμενο διάστημα παρά τη διαφαινόμενη μείωση του ρυθμού αύξησης της πανδημίας προβλέπει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Οι διασωληνώσεις ακολουθούν την κορύφωση των λοιμώξεων έπειτα από μία εβδομάδα, ενώ οι θάνατοι έπειτα από δύο εβδομάδες. Δηλαδή μπορεί οι θάνατοι να κορυφωθούν, ενώ πέφτει ο αριθμός των λοιμώξεων» σημείωσε ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Σχέδιο για μεταφορά ασθενών
Λόγω της πίεσης, είναι έτοιμο το σχέδιο για τη μεταφορά ασθενών στις ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων της χώρας. Μάλιστα, φαίνεται να έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να υπάρχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μεταφερθούν αν χρειαστεί, ασθενείς με Cοvid σε νοσοκομεία της Αττικής.
«Να κλείσουν όλα για 15 μέρες»
Τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού».
Δεδομένη η παράταση του lockdown
«Δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαιώνοντας αυτό που έλεγαν εδώ και βδομάδες οι επιστήμονες, παρά την αρχική στόχευση της κυβέρνησης. Πολύ άσχημα είναι βεβαίως τα νέα για τους επαγγελματίες που ήλπιζαν να δουλέψουν στις γιορτές. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου: «Είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας».
Χριστούγεννα χωρίς κέντρα διασκέδασης
«Τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν, καθώς και το λιανεμπόριο που δεν έχει δείξει να σχετίζεται πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση, ενώ η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα είναι προς το τέλος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πάντως για την εστίαση η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ανοίξει τα εστιατόρια και τα καφέ τα Χριστούγεννα με κανόνες και συγκεκριμένο ωράριο. Απ’ ότι φαίνεται, μπαρ και κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια τελικά;
Στις 9 Νοεμβρίου η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό. Στις 16 Νοεμβρίου η Moderna ανακοίνωσε ότι το δικό της εμβόλιο είναι 95% αποτελεσματικό. Στις 18 Νοεμβρίου η Pfizer με νέα ανακοίνωση υποστήριξε ότι το δικό της εμβόλιο είναι πάνω από 95% αποτελεσματικό. Ποια είναι η αλήθεια τελικά;
Ο σχεδιασμός των δύο εμβολίων διαφέρει ελαφρά λένε οι επιστήμονες, Η Pfizer χορηγεί τη δεύτερη δόση μετά από τρεις εβδομάδες και μετρά την αποτελεσματικότητα μετά από επτά ημέρες. Η Moderna δίνει τη δεύτερη δόση μετά από τέσσερις εβδομάδες και μετρά την αποτελεσματικότητα μετά από 14 μέρες. Άρα εκείνοι που εμβολιάστηκαν από τη Moderna είχαν 14 επιπλέον μέρες να αναπτύξουν ανοσία προτού μετρηθούν. «Η αποτελεσματικότητα είναι πιθανώς η ίδια», λέει ο αναλυτής Στίβεν Σίντχαουζ, σημειώνοντας ότι μια ασφαλέστερη σύγκριση θα είναι εφικτή όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών των δύο εμβολίων σε ιατρικές επιθεωρήσεις.
Πολύ καλά είναι τα νέα και από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει από κοινού με την AstraZeneca, έχει παράξει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες στο δεύτερο στάδιο της κλινικής μελέτης. Τα καθοριστικά δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Άρχισαν οι εμβολιασμοί στην Κίνα
Παρότι οι κλινικές μελέτες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, η Κίνα προχώρησε στον εμβολιασμό ενός εκατομμυρίου ατόμων. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες από όσους έλαβαν το εμβόλιο, δήλωσε η Sinopharm σε άρθρο της.
Άμεσα και στην Ευρώπη
Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτημα για επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου τους. Ο Έλληνας CEO της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά τόνισε πως η διανομή του εμβολίου θα ξεκινήσει λίγες ώρες αφότου λάβει έγκριση. Η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως τον Δεκέμβριο ή «πολύ σύντομα μετά την αλλαγή του χρόνου» θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, ο οποίος όπως ήδη γνωρίζουμε θα γίνει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Οι χώρες της ΕΕ θα παραλάβουν τα εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν πάνω από 1.000 κέντρα και θα υπάρχει η δυνατότητα για πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα, αν και αρχικά θα έρθουν μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις.