Πόσα οριζόντια μέτρα ακόμη; 

Όσο κι αν η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ότι δεν αργεί το «Φως στην άκρη του τούνελ», αν αποκωδικοποιήσει κανείς τα δεδομένα, αλλά και τα λόγια των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων θα καταλάβει ότι αυτή η εύθραυστη ισορροπία με την πανδημία θα συνεχιστεί για αρκετούς ακόμη μήνες. Το σύστημα «ακορντεόν» θα παραμείνει τρόπος ζωής μας τουλάχιστον ως τα τέλη του ερχόμενου φθινοπώρου και η «βεντάλια θα ανοιγοκλείνει», σύμφωνα με την πρόσφατη παραδοχή του πρωθυπουργού. 

Όμως, από αυτή την παραδοχή, που στηρίζεται βεβαίως και στην αργή προμήθεια εμβολίων, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα: για παράδειγμα, πόσο ακόμη θα αντέξει η οικονομία το κόστος από το συνεχές «άνοιξε-κλείσε»; Και, επίσης, για πόσο καιρό ακόμη θα βιώνουμε μία ισορροπία του τρόμου και το «ακορντεόν» θα μεταφράζεται σε κρούσματα, διασωληνωμένους αλλά σε θανάτους; 

Με άλλα λόγια, ίσως τώρα που υπάρχει συσσωρευμένη πείρα ενός χρόνου και έχουν κάπως βελτιωθεί οι πρακτικές ιχνηλάτησης, να είναι η ώρα να σταματήσουν τα οριζόντια μέτρα: δηλαδή, να βρεθούν έξυπνοι και εξειδικευμένοι τρόποι περιορισμού της διασποράς του ιού, να καταλήξουν οι ειδικοί στις «επικίνδυνες» κοινωνικές δραστηριότητες και θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να περιορίσουν το επιδημιολογικό ρίσκο που αυτές συνεπάγονται. 

Θα περίμενε, μάλιστα, κανείς ότι όσο οι ειδικοί και οι κυβερνώντες συνειδητοποιούν πως αργεί ακόμη η πλήρης απελευθέρωση από τον ιό, τόσο θα επικεντρώνουν την έρευνά τους σε τέτοια «εξειδικευμένα» μέτρα. Άλλωστε, τώρα που έχουν μπει στο παιχνίδι και οι μεταλλάξεις του ιού, δεν αποκλείεται να χρειαζόμαστε κάθε χρόνο και από έναν εμβολιασμό, να πρέπει να αναπτυχθεί και δεύτερη γενιά εμβολίων και να αποδειχθεί ότι μερικοί μήνες δεν φτάνουν για να χρησιμοποιήσουμε το ρήμα «ξεμπερδέψαμε».
Ως εκ τούτου, η μεγάλη πρόκληση δεν είναι να «ανοιγοκλείνουμε» κάθε λίγο και λιγάκι –άλλωστε, τα οριζόντια μέτρα και τα lockdown είναι η εύκολη λύση. Και, μπορεί να φαίνονταν ως απολύτως επιβεβλημένα τον περασμένο Μάρτιο, όμως πλέον απαιτούνται άλλες, πιο έξυπνες λύσεις, γιατί αποδεικνύεται ότι η μάχη με τον κορωνοϊό είναι αγώνας αντοχής και όχι «κατοστάρι». 

Προηγούμενο άρθρο

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή