ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
Σε έναν –περιπου- μήνα αναμένεται η καθαρογραφή της απόφασης με την οποία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά από διάσκεψη πολλών ωρών, περίπου πέντε, έκρινε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης, αποφαςίζοντας πως μόνον το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, έχει κατά το σύνταγμα, την αρμοδιότητα να αδειοδοτεί τα κανάλια. Οι ανώτατοι δικαστικοί μετά από σκληρή μάχη επιχειρημάτων και πέντε διασκέψεις αποφάσισαν ότι υπήρξε παραβίαση του συντάγματος ( άρθρο 15) από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που έδωσε την αρμοδιότητα αδειοδότησης των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την ψηφοφορία διαμορφώθηκαν τρεις θέσεις που τέθηκαν προς ψήφιση. Η αντισυνταγματικότητα του νόμου με επίκεντρο τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που έλαβε 14 ψήφους, η συνταγματικότητα του νόμου που έλαβε 11 ψήφους . Ειχε προηγηθεί πρόταση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (δε τέθηκε σε ψηφοφορία, γιατι υποστηρίχθηκε μονο από 3 δικαστες) η οποία περιελάμβανε ενδιάμεση λύση, ώστε το δικαστήριο να εκδοσει προδικαστική απόφαση και σε ένα μήνα να αποφανθεί οριστικά. Ετσι οι δικαστες ξεκάθαρα ταχτηκαν στην άποψη πως οι άδειες των καναλιών, μπορούν, στο εξής να δοθούν μόνον από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Μέχρι τότε κανένα από τα κανάλια που εκπέμπουν δεν μπορεί να κλείσει και ως εκ τούτου το μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες δεν μπορεί να πέσει. Επίσης κομβικής σημαςίας είναι η συνέπεια που παράγεται από την απόφαση του ΣτΕ καθώς τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικαςίας που έγινε για την χορήγηση αδειών στα κανάλια δεν ισχύουν πλέον. Οι υπερθεματιστές που αναδείχθηκαν από τον πρόσφατο διαγωνισμό και πλήρωσαν κατέχουν πλέον άδειες χωρίς αντίκρυσμα. Επίσης δεν μπορεί πλέον ο υπουργός να αδειοδοτήσει τα κανάλια, παρά μόνον το ΕΡΣ. Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σκεπτικό της απόφασης προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα της αποφάσεως του δικαστηρίου η οποία προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και γέννησε αβεβαιότητες σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες.
ΕΡΕΥΝΑ
Η δημοσιοποίηση των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτατου δικαστικού λειτουργού του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει στο στόχαστρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Αρχή «στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης τυχόν παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».
ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ: “ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ. ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ”
Ακαριαία αντεδρασαν οι δικαστες δια της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής τους ενωσης (Ενωση δικαστων εισαγγελεων) στην πρωτοφανή επιθεση που δέχτηκαν απο την κυβέρνηση μετά την αποφαση του συμβουλίου επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του νομου για τις τηλεοπτικές άδειες. Οπως επισημαίνουν για ρ[ωτη φορά δέχονται τοσο έντονες επιθεσεις και ζητούν να μην τους εμπλέκουν σε πολιτικές σκοπιμότητες. Παράλληλα θυμιζουν πως η διακριση των εξουσιών ειναι βασικό συστηματικό του συντάγματος και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια οδηγεί σε μια δικαιοςύνη επικίνσυνη για τη δημοκρατία. Η ανακοινωση εχει ως εξης:
«Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε στα πλαίσια της εγγυητικής λειτουργίας της Δικαστικής εξουσίας, που ανατίθεται μόνο σε αυτήν από το Σύνταγμα, προκάλεσε άλλη μία φορά αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, πρώτη φορά όμως τόσο έντονες, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση. Κατηγορήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για τις αποφάσεις του στα Μνημόνια, το «κούρεμα» των ομολόγων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, σα να είναι αυτό που νομοθετεί και όχι οι μέχρι σήμερα Κυβερνήσεις που επέβαλαν τα δυσβάσταχτα για την κοινωνία μέτρα. Επιρρίπτεται ευθύνη στο Δικαστήριο διότι δεν υπολόγισε τις συνέπειες που προκαλεί η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου και γιατί παρεμποδίζει με την απόφασή του την άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Βασική και θεμελιώδης υποχρέωση των Δικαστών είναι να κρίνουν τις υποθέσεις με βάση το Σύνταγμα χωρίς να υπολογίζουν σκοπιμότητες και πολιτικές επιδιώξεις. Μία Δικαιοσύνη με άλλη κατεύθυνση θα ήταν πολύ επικίνδυνη για τη Δημοκρατία μας και για το Κράτος Δικαίου. Ο οικονομικός σχεδιασμός και ο τρόπος εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλίων για τη λειτουργία των κρατικών δομών είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ενώ καθήκον δικό μας είναι η διαφύλαξη της Συνταγματικής νομιμότητας. Στη Δημοκρατία δε νοείται κανενός είδους αντιπαλότητα μεταξύ των εξουσιών. Η ομαλή λειτουργία των θεσμών προϋποθέτει κατανόηση του διακριτού ρόλου της κάθε εξουσίας και εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας χειραγώγησης της μιας από την άλλη.
ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΕ: «Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ7 ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ»
Σκληρή απαντηση στην κυβέρνηση και τις επιθέσεις που δέχονται για την κρίση τους επι του θέματος των τηλεοπτικών αδειών δίνουν οι δικαστες του Συμβουλίου Επικρατείας με ανακοινωσή τους: Η εξουσία μας πηγάζει από το λαό και το Συνταγμα αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Επ’ ευκαιρία πολιτικών δηλώσεων για το θεσμικό ρόλο του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζονται τα εξής αυτονόητα σε μια δημοκρατική πολιτεία:
1) Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανήκει στη δικαστική λειτουργία, η οποία, κατά το άρθρο 1 παρ. 3 του Συντάγματος, πηγάζει από το λαό και ασκείται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
2) Η κατά το Σύνταγμα αποστολή του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο έλεγχος νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και δι’ αυτής ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων, κατόπιν αιτημάτων παροχής δικαστικής προστασίας.
3) Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκπληρώνει την αποστολή αυτή, στη μακρόχρονη ιστορία του, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τηρώντας τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, απαρτιζόμενο από λειτουργούς που διακρίνονται για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημά τους.
4) Κατά συνέπεια, δημόσιος λόγος που αναφέρεται στην αποστολή και το ρόλο του Δικαστηρίου πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ανωτέρω και να εκφέρεται με γνώση της εν γένει οργάνωσης και λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών επιδεικνύοντας τη δέουσα αυτοσυγκράτηση».
Σκληρή απάντηση και από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών
Τη σκυτάλη των ανακοινώσεων των δικαστικών Ενώσεων σχετικά με τις δηλώσεις για την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες πήρε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.
«Η αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης με αφορμή και την απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας , με απαξιωτικές κριτικές από εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας δεν συνάδουν με την συνταγματική τάξη και τις αρχές, στις οποίες στηρίζεται το Κράτος δικαίου και δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενες ούτε θεσμικά ανεκτές» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση υπογραμμίζοντας ότι :
«Η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, οργανικό στοιχείο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, προβλέπεται και κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα της χώρας μας . Σύμφωνα με την αρχή αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει αναμφισβήτητα στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Συνέχεται όμως κατ΄ανάγκην, και σύμφωνα με την ως άνω αρχή, με τον συνταγματιικό έλεγχο που είναι αρμοδιότητα της Δικαστικής Λειτουργίας».