Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2025

Πώς να διατηρήσουμε το “νέκταρ των θεών”

Το κρασί ή αλλιώς όπως το επονομάζουν το «νέκταρ των θεών», είναι το οινοπνευματώδες προϊόν που προέρχεται από την  ζύμωση των σταφυλιών. Το κρασί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για πολλούς λόγους και αυτό γιατί ενισχύει ένα ευρύ φάσμα μεσογειακών παραδοσιακών γεύσεων. Ενώ έχει αφήσει και το «στίγμα» του στην ιστορία, μιας και σύμφωνα με γραπτά στοιχεία, έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες τελετές σε κουλτούρες ανά τον κόσμο.

Πολλοί είναι εκείνοι δε που διατηρούν πολλούς αμπελώνες ανά τον κόσμο, όπως στην γειτονική Ιταλία, στην Γαλλία , στην Ισπανία ακόμα και στην μακρινή Νάπα της Καλιφόρνια.

Ιδιαίτερη προτίμηση στο κρασί, είχαν δώσει και οι αρχαίοι έλληνες, μιας και ήταν το αγαπημένο ποτό για την ψυχαγωγία τους. Άλλωστε στην αρχαία Ελλάδα και σε όσους υπήρξαν λάτρεις της μυθολογίας, οι αρχαίοι έλληνες εκτιμούσαν τόσο πολύ το κρασί, που το είχαν «θεοποιήσει» στην εικόνα του θεού Διόνυσου. Ενώ σύμφωνα με διάφορα στοιχεία, οι Αρχαίοι Έλληνες έπιναν το κρασί αναμειγνύοντας το με νερό. Το αίτιο δεν θα το ανακαλύψουμε ίσως ποτέ.

Ενώ και οι Ρωμαίοι ήρθαν σε επαφή με το κρασί από τους Έλληνες αποίκους και τους και επιδόθηκαν επίσης στην αμπελοκαλλιέργεια. Όπως και οι μοναχοί ανά τον κόσμο επωμίζονται στην παραγωγή κρασιού καθώς και πολλά στοιχεία αποδίδονται και στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, οπού έχουν καταγραφεί στοιχεία πολλών εκτάσεων καλλιέργειας αμπελιών.

Με την πάροδο των ετών, το κρασί ως προϊόν έχει διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε γευσιγνώστη ή όσων απλά αρέσκονται στην γεύση του.   

Για τους λάτρεις λοιπόν του «νέκταρ των θεών», η μοναδική τους ανησυχία είναι το πώς μπορεί να διατηρηθεί το αγαπημένο τους προϊόν με όσον το δυνατό  μεγαλύτερη διάρκεια έπειτα από  το άνοιγμα του. Γιατί να μην μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους ποτό και τις επόμενες ημέρες.

Γιατί όμως, στην περίπτωση που αφήσουμε μια φιάλη κρασί ανοιχτή η γεύση του αναμένεται να χαλάσει?

Σας παρουσιάζουμε ορισμένες χρήσιμες μεθόδους:

Ο λόγος είναι το κρασί αν εξατμιστεί, μετατρέπεται σε ξύδι. Και η μόνη λύση για να αποφευχθεί αυτό είναι εάν μειωθούν τα επίπεδα οξυγόνου. Η μόνη μέθοδος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι με τις επονομαζόμενες «τρόμπες» που κυκλοφορούν στο εμπόριο και με αυτό τον τρόπο μπορεί να διατηρηθεί η γεύση του.

Μια ακόμα λύση είναι να αποφεύγουμε την έκθεση του κρασιού στον αέρα.

Καλό επίσης είναι να συντηρούμε το κρασί σε σκοτεινό σημείο και να το αποθηκεύουμε σε δροσερή θερμοκρασία δωματίου.

Επίσης το κρασί που τοποθετείται «όρθιο» στο ψυγείο παραμένει φρέσκο για 3- 5 ημέρες παραπάνω.

Καλό είναι να αποφεύγουμε τις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας, η εναλλαγή της κρύας θερμοκρασίας σε ζέστη.

 

Τέλος οι βασικές παγίδες που πρέπει να αποφύγουν οι λάτρεις του κρασιού είναι:

Να μην αποθηκεύουμε το κρασί στο ψυγείο με ανοιχτή φιάλη και πλαγίως, διότι εξατμίζεται πιο εύκολα.

Να μην αποθηκεύουμε το κρασί κοντά στο παράθυρο, διότι η έκθεση στο ήλιο μπορεί να χαλάσει το χρώμα του.

Και τέλος να μην αποθηκεύουμε ποτέ το κρασί εκτός ψυγείου.

Ένα ακόμη tip , αποτελεί η αποθήκευση του κρασιού σε μικρότερο μπουκάλι από αυτό που ήταν αρχικά, διότι ελαχιστοποιείται η επιφάνεια που εκτίθεται στο οξυγόνο και αλλοιώνει την γεύση του.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή