Η ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ
Σε ατελείωτο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και ένα μήνα με τους 13.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη.
Παρά τα κλειστά σύνορα, κανείς από αυτούς δεν δέχεται να φύγει από την περιοχή και οι προσπάθειες των αρχών να του πείσουν να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας με πιο ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες πέφτουν στο κενό.
Στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ βρέθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης».
Ο κ. Ξάνθος χαρακτήρισε «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα άλλο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού.
«Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο, με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου να έχουμε μια διακριτή υγειονομική παρουσία από πλευράς του κράτους σε όλους τους καταυλισμούς, με τη συνέργεια και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και όλων των ΜΚΟ» ανέφερε.
Ο υπουργός παραδέχθηκε, ακόμη, ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».
«Εδώ είναι ένας μη οργανωμένος καταυλισμός, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που οι συνθήκες είναι ασύγκριτα καλύτερες. Άποψη μας είναι ότι αυτός ο καταυλισμός πρέπει σταδιακά να φθίνει και να εξαλειφθεί» πρόσθεσε.
Τον κ. Ξάνθο συνόδευε ο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο οποίος από πλευρά του υπογράμμισε ότι οι εγκλωβισμένοι είναι ανάγκη να πεισθούν ότι δεν εξυπηρετεί σε τίποτα η παραμονή τους στον καταυλισμό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν παρουσία του στρατού, ξεκαθάρισε ότι «ο στρατός δεν είναι ΜΚΟ και προσφέρει πολύ συγκροτημένα εκεί που χρειάζεται».
Οι κύριοι Ξανθός και Κουίκ συνομίλησαν με πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ και αποχώρησαν με προορισμό το κέντρο προσωρινής υποδοχής στο Χέρσο και το νοσοκομείο Κιλκίς.
Ακόμη πιο δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που εξέφρασε το φόβο ότι θα υπάρξουν θάνατοι παιδιών στην Ειδομένη.
«Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα» επισήμανε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό».
Για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, επανέλαβε ότι «δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί», όπως και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης. «Το ότι υπάρχει μια επιείκεια στον ποιον βάζεις στα προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μια διαφοροποίηση».
Ο κ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση υπέρ των ανοιχτών συνόρων. «Αυτό που μπερδεύει ο κόσμος είναι θέσεις κινημάτων για ανοιχτά σύνορα τις οποίες είναι πιθανό σε επίπεδο κινημάτων και όχι κράτους να υπερασπιζόμασταν» επισήμανε.
Στην Ειδομένη, πάντως, επέστρεψαν ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Πράξις που είχαν αποχωρήσει προσωρινά λόγω της μεγάλου αναβρασμού στην περιοχή το βράδυ της Τρίτης.
Η ηρεμία στον καταυλισμό δείχνει να έχει επανέλθει μετά διαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων και την απόπειρα δύο ατόμων να αυτοπυρποληθούν. Μέλη των ΜΚΟ διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και μετανάστες και ετοίμασαν συσσίτιο.
Εν τω μεταξύ, σε καλή κατάσταση είναι ο ένας από τους δύο άντρες που την Τρίτη προσπάθησαν να αυτοπυρποληθούν στον καταυλισμό προσφύγων – μεταναστών στην Ειδομένη. Ο δεύτερος νοσηλεύεται στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
Στο μεταξύ, όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο σταματούν οι «Γιατροί ΧωρίςΣύνορα», οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους.
Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι.
«Θεωρούμε τις ΜΚΟ συμμάχους στην προσπάθεια που γίνεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση, Γιώργος Κυρίτσης.
«Καμπανάκι» Γεροβασίλη για τα κλειστά σύνορα
Κίνδυνο για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη μη εφαρμογή Ε.Ε. –Τουρκίας αναφορικά και με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
«Η μη εφαρμογή της σημαίνει κλειστά σύνορα, ανεξέλεγκτοι διακινητές, ανεξέλεγκτες ροές, ανθρωπιστική κρίση, και τελικά επιπτώσεις και στην ασφάλεια, δηλαδή διόγκωση των προβλημάτων» τόνισε με νόημα.
Η κ. Γεροβασίλη εκτίμησε ότι κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας η ταχύτητα της εξέτασης των αιτημάτων ασύλων. «Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το τεταμένο κλίμα στην Ειδομένη, σχολίασε ότι όσο οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί συνειδητοποιούν ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν, απελπίζονται και αυτό δημιουργεί περισσότερες εντάσεις, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα ποιο δύσκολη μια ομολογουμένως δύσκολα διαχωρίσιμη κατάσταση.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμη στην προσπάθεια που γίνεται να πειστούν να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας όπου θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. «Αντιλαμβανόμαστε, ωστόσο, ότι πρόκειται για κυνηγημένους ανθρώπους, θύματα των ιδίων που κάνουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα» πρόσθεσε.
Ξεσηκωμός προσφύγων
Το άνοιγμα των συνόρων ζητούν επίμονα οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, οι οποίοι προχωρούν σε συνεχείς διαμαρτυρίες.
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες περίπου 500 άτομα από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς.
Οι πρόσφυγες έφτασαν μέχρι το Πολύκαστρο, όπου έκλεισαν την αερογέφυρα με αποτέλεσμα να «παραλύσει» η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο προς το Κιλκίς, καθώς έκλεισαν για αρκετή ώρα και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.
Οι διαδηλωτές κάθισαν στο οδόστρωμα και δήλωσαν
αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργία πείνας και δίψας μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα ενώ εξέφρασαν και την οργή τους για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.
Συγκέντρωση, λίγα μέτρα μακριά από το τελωνείο Ευζώνων, πραγματοποίησαν περίπου 150 πρόσφυγες, που μένουν σε ξενοδοχείο του χωριού.
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρόσφυγες και μετανάστες προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στην πύλη 10. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Μέλλιο, ομάδα περίπου 30 ατόμων διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στη διανομή του δεκατιανού, για την οποία, όπως είπε, την ευθύνη δεν έχει το λιμάνι. Στη συνέχεια, κρατώντας πανό και πλακάτ ζητούσαν να τους επιτραπεί η έξοδος από τη χώρα.
Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να σταλούν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να ληφθεί μέριμνα για τις διαδικασίες κατάθεσης αιτημάτων ασύλου.
Διαφωνία για τη σίτιση
Η πείνα και η κακοκαιρία είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί των οργισμένων προσφύγων, την ώρα που εκφράζονται φόβοι για τη σίτισή τους, τις επόμενες μέρες.
Ο επικεφαλής των γιατρών του κόσμου κ. Κανάκης, προειδοποίησε οτι είναι πολύ πιθανό να γεμίσει η περιοχή από μαυραγορίτες και να παίρνουν τρόφιμα μόνο εκείνοι που θα μπορούν να πληρώσουν, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ανέφερε ότι ο στρατός θα αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων, κάτι που στη συνέχεια επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, συμπληρώνοντας ότι έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές στο στρατό για την παρασκευή του φαγητού.
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι ο στρατός δε θα εμπλακεί στην Ειδομένη καθώς δεν πρόκειται για οργανωμένο καταυλισμό.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι ούτε κέτερινγκ, ούτε υπηρεσία ασύλου προσφύγων.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο στρατός παρέχει τροφή στα οργανωμένα κέντρα και αν η Ειδομένη γίνει ανοιχτό κέντρο, δεν θα πηγαίνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε άλλες οργανωμένες δομές.
Αυξομειώνεται ο αριθμός των προσφύγων
Στους 49.085 ανέρχονται οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή που έγινε και η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες το πρωί από το Συντονιστικό Όργανο για την προσφυγική κρίση.
Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις μία ημέρα πριν, και έκαναν λόγο για πάνω από 52.000 πρόσφυγες σε όλη τη χώρα.
Στο ζήτημα στάθηκε Το Ποτάμι ρωτώντας σε ανακοίνωσή του: «Πού πήγαν σε μία ημέρα 3.122 πρόσφυγες;»
Σε ανακοίνωσή του διατυπώνεται το ερώτημα
Το γραφείο Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση διευκρίνισε πως το φαινόμενο οφείλεται στον τρόπο καταμέτρησης των προσφύγων, καθώς καταγράφονται καθημερινά στο κέντρο όπου βρίσκονται.
Έτσι, όσοι πρόσφυγες βρίσκονται εκτός κέντρων φιλοξενίας ή ταξιδεύουν με πλοία ή άλλο μέσο, δεν μπορούν να καταγραφούν από τις αρχές. Επισημαίνεται, πάντως, ότι οι περίπου 3.000 που υπολείπονται δεν έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Όπως προκύπτει, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά του 3.800, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε Λέσβο και Χίο. Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 13.850 πρόσφυγες και στην κεντρική Ελλάδα 2.933.
Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων συγκεντρώνεται στα βόρεια της χώρας, αγγίζοντας τους 28.412, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Την ίδια ώρα μειωμένες εμφανίζονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο 24ωρο στα νησιά .
Συνολικά, αποβιβάστηκαν μόλις 474 άτομα, 327 στη Λέσβο, 110 στη Χίο και 37 στη Σάμο. Μάλιστα, από το πρωί χθες οι ροές ήταν μηδενικές, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.
Σε 4.800 ανέρχονται οι πρόσφυγες που παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Δύο πλοία με 250 πρόσφυγες έφτασαν χθες το πρωί από τη Λέσβο και τη από Χίο.
Στον Πειραιά κατέπλευσε από Ρόδο, Κω, Κάρπαθο και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 2» με 10 πρόσφυγες.
Περίπου οκτώ πούλμαν βρέθηκαν επιτόπου προκειμένου να μεταφέρουν τους πρόσφυγες σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην Κατερίνη. Ωστόσο, από τους 260 πρόσφυγες μόνο οι 100 δέχτηκαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία. Οι υπόλοιποι αρνήθηκαν, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης έκρουσε νέο καμπανάκι κινδύνου για τους χώρους που διαμένουν οι πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά. Όπως είπε, δεν είναι οι κατάλληλοι και η συνεχής παραμονή των ανθρώπων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.
Εθελοντές δικηγόροι από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, με τη βοήθεια μεταφραστών, προκειμένου να ενημερώνουν πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους για το πώς μπορούν να το κάνουν και ποια έγγραφα απαιτούνται.