Πολιτική ευθιξία

 Το «σκάνδαλο Φουρθιώτη» -γιατί περί σκανδάλου πρόκειται κι ας καμώνονται κάποιοι πως «ψιχαλίζει»- έφερε στην επιφάνεια, το ζήτημα της πολιτικής ευθιξίας. Ο συνάδελφος Μανόλης Κοττάκης θυμίζει, από την ΕΣΤΙΑ, πως στην «καραμανλική» παράδοση της ΝΔ, ο πήχης ήταν πολύ ψηλά, ειδικά σε ζητήματα ηθικής τάξης. Επαναφέρει δε στη μνήμη, προς ενίσχυση του ισχυρισμού του, χαρακτηριστικές περιπτώσεις, από την περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή (2004-09).

Αυτήν του αείμνηστου Βασίλη Μαγγίνα, που υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εργασίας, όταν αποκαλύφθηκε ότι απασχολούσε στην εξοχική του κατοικία, εργάτες ινδικής καταγωγής, χωρίς να τους έχει ασφαλισμένους. Ακόμη πιο ενδεικτική ήταν η περίπτωση του Σάββα Τσιτουρίδη.

Αν και ανήκε στο «σκληρό πυρήνα» των υποστηρικτών του Κώστα Καραμανλή, των λεγόμενων «λοχαγών», στη διεκδίκηση της ηγεσίας της κεντροδεξιάς παράταξης, εκδιώχθηκε δύο φορές από τις κυβερνήσεις του τελευταίου. Την πρώτη, από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε επιδιώξει, την περίοδο της υπουργικής του θητείας, τη μεταγραφή του φοιτητή γιού του, σε πανεπιστήμιο του Λεκανοπεδίου.

Το γεγονός ότι το παιδί του υπουργού αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, πιστοποιημένα με σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις, που επέβαλαν τη στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, δεν ήταν αρκετό για να γλιτώσει την «καρατόμηση». Αργότερα, επανήλθε στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, ως υπουργός Εργασίας, αλλά η ατυχία του δεν είχε όρια. «Πλήρωσε» τούτη τη φορά την εμπλοκή του γενικού γραμματέα του υπουργείου του, στο γνωστό σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Τούτη τη φορά, καθώς το γενικότερο σκάνδαλο είχε προσλάβει διαστάσεις, αισθάνθηκε την ανάγκη ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εξηγήσει δημόσια το λόγο για τον οποίο ζήτησε την παραίτηση του υπουργού του. Ταυτόχρονα, κινήθηκαν ή διευκολύνθηκαν οι κινήσεις για τη διερεύνηση, σε όλα τα επίπεδα, της υπόθεσης, με κάποιους εκ των εμπλεκομένων να προφυλακίζονται. Εν τέλει, μετά από πολύχρονη δικαστική περιπέτεια, αποδείχθηκε ότι η υπόθεση είχε πολύ μικρότερες διαστάσεις, απ’ αυτές που είχαν παρουσιαστεί. Η ειρωνεία δε της τύχης, είναι πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας απαλλάχθηκε, από το στάδιο της προδικασίας, από κάθε κατηγορία.

Ο παλιός φίλος του πρωθυπουργού, όμως, έμεινε μέχρι τέλους, εκτός του υπουργικού συμβουλίου. Σα να μην έφτανε αυτό, αποκλείστηκε και από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, μαζί με άλλα στελέχη που είχαν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις, για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Κάτι που «ξεχείλισε το ποτήρι» για τον εκ Κιλκίς πολιτικό, οδηγώντας σε πλήρη και επεισοδιακή ρήξη, με τον τότε απερχόμενο πρωθυπουργό. Αργότερα η προσωπική σχέση αποκαταστάθηκε, αλλά ο Σάββας Τσιτουρίδης αποχώρησε από την ενεργό πολιτική.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή