Πολίτες και φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Αίτημα κατά της απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, φορείς και πολίτες, χρήστες αεροδρομίων ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του που αφορά την έγκριση υπογραφής από το ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Μεταξύ των αιτούντων είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης η Περιφερειακή Ενότητα Χανιών και αρκετοί πολίτες που χρησιμοποιούν τακτικά τα περιφερειακά αυτά αεροδρόμια.

Στη αίτηση υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται διατάξεις του Συντάγματος και του ενωσιακού δικαίου.

Όπως επισημαίνουν, από το ΚΥΣΟΙΠ απουσίαζαν δύο μέλη με συνέπεια να υπάρχει κακή σύνθεση ενώ η παραχώρηση είναι αδικαιολόγητα μεγάλης διάρκειας (42 χρόνια με δυνατότητα δεκαετούς παράτασης).

Ακόμα, παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην παροχή δημόσιας υπηρεσίας όπως είναι η λειτουργία των αερολιμένων και ιδίως των νησιών καθώς δεν διασφαλίζεται η εποπτεία του κράτους στην παραχωρησιούχο εταιρεία και έτσι ανεπίτρεπτα παραχωρείται ανεξέλεγκτη εξουσία επιβολής τελών και άσκησης δημόσιας εξουσίας.

Τέλος, στο αίτημα υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται κανόνες του ενωσιακού δικαίου που σχετίζονται με τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την δυνατότητα εκδήλωσης καταχρηστικής συμπεριφοράς από την πλευρά του παραχωρησιούχου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή