ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να στήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέλεξε να στείλει και πάλι το Oruc Reis σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση.
Στο Πεντάγωνο εκτιμούν ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στην Αμερική, λόγω των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο.
Αδιαφορώντας για τη στάση των Ευρωπαίων οι οποίοι αναβάλλουν διαρκώς τις κυρώσεις, πολιορκεί το Καστελόριζο με πολεμικά πλοία, ενώ το Oruc Reis πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα.
Το Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να τοποθετηθεί σε διάταξη μάχης απέναντι στα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis.
H νέα πρόκληση των Τούρκων διέψευσε για μια ακόμα φορά όλους τους μεγαλόσχημους που εμφάνιζαν τον Ερντογάν ως τρομοκρατημένο από τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η Ελλάδα.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η στρατηγική της Τουρκίας δεν αλλάζει και είναι προσαρμοσμένη στις διαρκείς προκλήσεις και στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Δεν υπολογίζει τις ανύπαρκτες έτσι κι αλλιώς αντιδράσεις των Βρυξελλών, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια για τη λεγόμενη γαλάζια πατρίδα.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί την κρίση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα που στήνει ο Ερντογάν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια στην περίπτωση που απειληθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
CASUS BELLI η κίνηση της Τουρκίας με το Oruc Reis
Σε νέα ιταμή πρόκληση που αποτελεί casus beli προχώρησε χθες η Άγκυρα. Συγκεκριμένα στις 16:30 το απόγευμα χθες το τουρκικό πλοίο Oruc Reis εισήλθε στο βορειοανατολικότερο άκρο της περιοχής ερευνών της τουρκικής NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το Oruc Reis έσπευσαν να συνοδεύσουν τα πλοία Ataman και Cengiz Han αλλά και ο στολίσκος των τουρκικών πολεμικών πλοίων που κινούνται μαζί τους στο κοντινότερο σημείο της περιοχής ερευνών -περίπου 6,5 ναυτικά μίλια- από το Καστελόριζο και μόλις 20 μίλια από τη Ρόδο.
Βρίσκονται μαζί του δύο πολεμικά πλοία και εκτιμάται ότι και ένα υποβρύχιο επίσης είναι μαζί με το τουρκικό ερευνητικό.
Αλλά δύο τουρκικά πολεμικά (φρεγάτες ΜΕΚΟ200 ΤΝ κατευθύνονται από τον ναύσταθμο της Κωνσταντινούπολης προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Άμεση ήταν η κινητοποίηση από ελληνικής πλευράς. Ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τέλος της εβδομάδας, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα θέσει στον κ. Μισέλ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με βάση τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο, είπε ο κ. Πέτσας και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο». Την ίδια στιγμή, εσπευσμένα θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Πορτογαλία, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Ζοάου Γκόμες Κραβίνιου, λόγω της νέας τουρκικής προκλητικότητας με τη NAVTEX. Ο υπουργός Άμυνας κρίθηκε αναγκαίο να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να ενημερωθεί και να έχει πλήρη εικόνα για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis αναφέρει ότι πρόκειται για «μείζονα κλιμάκωση» και «ευθεία απειλή». Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση με την κίνηση της Τουρκίας «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της» καθώς και το ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο».
Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.
Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα, η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Nίκος Δένδιας
Την άποψη ότι η Τουρκία ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης στην περιοχή εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του σημερινού Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου.
«Εξήγησα το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.
ΥΠΕΞ: «Ευθεία απειλή»
Νωρίτερα, στη σκληρή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αφού χαρακτήριζε τη νέα τουρκική Navtex «ευθεία απειλή», τόνιζε πως η Τουρκία είναι «αναξιόπιστη», σχετικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών και την κατηγορούσε πως δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο για την Ελλάδα, αγνοώντας συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. «Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται» διαμηνύει το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής: «Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».
Παραλήρημα Τουρκικού ΥΠΕΞ
Σε παραληρηματικό τόνο ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στα πυρά του Νίκου Δένδια μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τα πυρά της Αθήνας μετά την προκλητική NAVTEX για έρευνες 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και τη νέα έξοδο του Oruc Reis. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: Το Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτίθεται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί στο κοινό από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος. Όπως ισχυρίζεται η Ελλάδα, το γεγονός ότι το Καστελόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, θα θέσει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπουν σε ειλικρινή διάλογος μαζί μας, και συγκεκριμένα σε διερευνητικές συνομιλίες.
Στον αέρα οι διερευνητικές
Η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα από την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, η οποία έγινε με παρέμβαση του Βερολίνου, στην διάρκεια της οποίας υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών για έναρξη των διερευνητικών εντολών με εναλλακτικές ημερομηνίες που θα έδινε η Άγκυρα στην Αθήνα. Μέσα στο νέο σκηνικό έντασης είναι ξεκάθαρο ότι οι διερευνητικές επαφές ξαναπαγώνουν αφού ο όρος που είχε τεθεί και από τη Σύνοδο Κορυφής της 1 – 2 Οκτωβρίου ήταν η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες. Αντί όμως για την ημερομηνία των διερευνητικών επαφών η Τουρκία προχώρησε στη νέα κλιμάκωση της έντασης. Οι πολεμικές ιαχές άρχισαν πριν την Νavtex για το Καστελόριζο, με βίντεο που ανήρτησε ο Ερντογάν από παλιότερη ομιλία του στην οποία τόνιζε ότι «δεν σκύβουμε το κεφάλι σε καμία δύναμη, μόνο στο Θεό». Ακολούθησε η ανάρτηση του Τσαβούσογλου με μόνη αναφορά στο “Oruc Reis”.
Αιχμές από Μπορέλ
Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».
«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.
την επιστροφή του Oruc Reis «σε θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Ελλάδα» αναφέρονται δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με τη Repubblica να κάνει λόγο για επιστροφή του «πλοίου της διχόνοιας» στο Καστελόριζο.
Με τίτλο «Τουρκικό πλοίο επαναλαμβάνει τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους που διεκδικεί η Ελλάδα», το Politico αναφέρει ότι το «Oruc Reis», που «βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα.
«Το πλοίο θα περάσει κοντά από τα ανατολικότερα νησιά της Ελλάδας, μια κίνηση που πιθανώς θα δυναμιτίσει τις σχεδιαζόμενες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον περασμένο μήνα το σκάφος, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις που είχαν κολλήσει επί καιρό με την Αθήνα να ξαναρχίσουν μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων για τις έρευνες της άγκυρας για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος», σημειώνει το Politico, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη του διαλόγου κι ότι «άλλο ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros Hayreddin Paşa, διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοικτά της Κύπρου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου». «Η Τουρκία ξαναστέλνει το πλοίο της διχόνοιας στο Καστελόριζο», γράφει η “La Repubblica” σημειώνοντας ότι το Oruc Reis «βρέθηκε τον Αύγουστο στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες που κατέληξε στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν έχει κάνει σαφή βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Μητσοτάκης με Μισέλ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Νέες προκλήσεις Ακάρ
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με την τουρκική Navtex ανοιχτά του Καστελόριζου, τονίζοντας ότι «έχουμε δικαιοδοσία από τον ΟΗΕ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», αναφερόμενος προφανώς στην πρωτοκόλληση από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών του παράνομου τουρκο-λιβικού συμφώνου. Συνεχίζοντας ο Ακάρ υποστήριξε, ότι «αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν» και επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας «κάνουν οτιδήποτε για να αυξήσουν την ένταση». Ερωτηθείς αν το Oruc Reis θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, είπε ότι «πρέπει να το προστατεύσουμε και να το συνοδεύσουμε στις επιστημονικές και τεχνικές του μελέτες». «Το Oruc Reis συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του, συμπλήρωσε και τόνισε ότι «ως Ναυτικές Δυνάμεις, θα παρέχουμε προστασία και υποστήριξη σε περίπτωση ανάγκης».
Νεύρα από τις εκλογές στα κατεχόμενα
Μήνυμα αμφισβήτησης του Ερντογάν και της προσπάθειας του να παρέμβει στις εκλογές του ψευδοκράτους έστειλαν οι κάλπες της Κυριακής.
Παρά το «δώρο» που έκανε στον εκλεκτό του, πρόεδρο του δεξιού «Κόμματος Εθνικής Ενότητας» (ΚΕΕ) Ερσίν Τατάρ, τον οποίο κάλεσε στην Άγκυρα για να ανακοινώσει το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, δεν κατάφερε να «κλειδώσει» τη νίκη του απέναντι στον αντίπαλο του Μουσταφά Ακιντζί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του ψευδοκράτους στις 18 Οκτωβρίου. Η διαφορά του 2,5% που χωρίζει τον Τατάρ από τον Ακιντζί δίνει περισσότερες πιθανότητες στην επανεκλογή του Ακιντζί όπως εκτιμούν αναλυτές.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία
«Ο κ. Μητσοτάκης, που πανηγύριζε για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δήθεν “έδωσε το μήνυμα στην Τουρκία ότι η συμπεριφορά της δεν θα γίνει ανεκτή” και κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ανέδειξε την απόλυτη αποτυχία του να κατοχυρώσει οποιοδήποτε μηχανισμό κυρώσεων ή έστω τη λίστα Μπορέλ, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία τώρα που με νέα παράνομη Navtex ανακοινώνει έρευνες σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο». Αυτό αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωσή του για τη «νέα παράνομη τουρκική Navtex». Επιπλέον, τονίζει πως ο πρωθυπουργός «οφείλει επίσης να ενημερώσει τον ελληνικό λαό αν η περιοχή της Navtex αποτελεί ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως αναφέρει σαφώς το ΥΠΕΞ ή “περιοχή στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα”, όπως ανέφερε στο άρθρο του στα διεθνή ΜΜΕ».
Σκηνικό Αυγούστου στη Μεσόγειο
Εντονη κινητικότητα των στόλων Ελλάδας και Τουρκία
Iδιαίτερα έντονη είναι και η κινητικότητα του τουρκικού στόλου, δεδομένου ότι ήδη αρκετές μεγάλες μονάδες επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, κορβέτες κτλ) έχουν αποπλεύσει από τις ναυτικές βάσεις στα νότια παράλια της Τουρκίας, έχοντας βγει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα η κινητοποίηση του τουρκικού στόλου εξακολουθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμάται, ο αριθμός των τουρκικών πλοίων να αυξηθεί κι άλλο στη συνέχεια. Την ίδια στιγμή, ανάλογη είναι η κινητοποίηση που υπάρχει και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς ήδη ένας σημαντικός αριθμός πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού έχει λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς την περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχει τεθεί και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η ελληνική πλευρά, πάντως, είχε πληροφορίες ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονταν για να δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά συνθήκες κρίσης στο Αιγαίο, δεδομένου ότι από νωρίς το πρωί της Κυριακής και χωρίς κάποιο προφανή λόγο, οι τούρκοι είχαν ξεκινήσει να βγάζουν μέρος τους στόλους τους στην ανοιχτή θάλασσα.
Εκτιμήσεις για τις προθέσεις των Τούρκων
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσω της συγκεκριμένης κλιμάκωσης, οι Τούρκοι, είτε επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να επισπευθεί χρονικά ο σχετικός διάλογος τον οποίο διακαώς οι ίδιοι επιθυμούν μιας και στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν θέσει το σύνολο των διεκδικήσεών τους, είτε γιατί οι συνομιλίες που γίνονται σε επίπεδο ΝΑΤΟ μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, δεν πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά, ή δεν προχωρούν τόσο γρήγορα, όσο η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το γεγονός ότι η navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, χθες βράδυ στις 23:50, ορίζει το βορειοανατολικό όριο της σε απόσταση μόλις 7,5 μίλια από το Καστελόριζο, δείχνει ότι η Άγκυρα επιθυμεί να «πιάσει» το νήμα από εκεί που το άφησε κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, όταν και από Νavtex σε navtex που εξέδιδε πλησίαζε όλο και περισσότερο τις ακτές του ελληνικού νησιού.
Να υπενθυμίσουμε πως το βόρειο όριο της προηγούμενης, από αυτήν που εξέδωσε χθες, τουρκικής Navtex που αφορούσε σε έρευνες του Uruc Reis ήταν σε απόσταση 32 μιλίων από το Καστελόριζο.
Διεθνή ΜΜΕ
Το πλοίο της διχόνοιας επιστρέφει
Την επιστροφή του Oruc Reis «σε θαλάσσια περιοχή που διεκδικεί η Ελλάδα», σχολιάζουν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, με τη Repubblica να κάνει λόγο για επιστροφή του «πλοίου της διχόνοιας» στο Καστελόριζο. Με τίτλο «Τουρκικό πλοίο επαναλαμβάνει τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους που διεκδικεί η Ελλάδα», το Politico αναφέρει ότι το «Oruc Reis», που «βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα. «Το πλοίο θα περάσει κοντά από τα ανατολικότερα νησιά της Ελλάδας, μια κίνηση που πιθανώς θα δυναμιτίσει τις σχεδιαζόμενες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Η Τουρκία είχε ανακαλέσει τον περασμένο μήνα το σκάφος, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις που είχαν κολλήσει επί καιρό με την Αθήνα να ξαναρχίσουν μετά από εβδομάδες κλιμακούμενων εντάσεων για τις έρευνες της άγκυρας για υδρογονάνθρακες σε ύδατα που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος», σημειώνει το Politico, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη του διαλόγου κι ότι «άλλο ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros Hayreddin Paşa, διεξάγει σεισμικές έρευνες ανοικτά της Κύπρου μέχρι τις 9 Νοεμβρίου». «Η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να εγείρουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Νωρίτερα αυτό το μήνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι μπορεί να της επιβληθούν κυρώσεις για τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει. «Η Τουρκία ξαναστέλνει το πλοίο της διχόνοιας στο Καστελόριζο», γράφει η La Repubblica σημειώνοντας ότι το Oruc Reis «βρέθηκε τον Αύγουστο στο επίκεντρο μιας σοβαρής κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες που κατέληξε στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν έχει κάνει σαφή βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Βερολίνο: Λυπηρό και όχι συνετό βήμα
«Λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, θα αποτελούσαν ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στην «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ. Επανέλαβε δε την γερμανική θέση ότι «είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό». Κληθείς να διευκρινίσει αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες». Προηγουμένως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ είχε ανακοινώσει επίσκεψη, σήμερα του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί ο κ. Μάας δεν επισκέπτεται και την Τουρκία, η κυρία Άντεμπαρ περιορίστηκε να δηλώσει: «Εγώ εδώ ανακοινώνω για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών αυτά τα ταξίδια και τους σταθμούς που έχουν προβλεφθεί. Ο υπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει σε αυτές τις δύο πόλεις και αυτό θα κάνει».