Πόλεμο στην Μέρκελ και τη λιτοτητα κήρυξε ο Αλέξης

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ – ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΟΪΜΠΛΕ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ – ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΟ ΘΗΡΙΟ, Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΛΑΟΣ!

TΟΝ ΠOΛΕΜΟ στην Μέρκελ και στη λιτότητα κήρυξε ο Αλέξης μαζί με τους ηγέτες των χωρών του Νότου, που ανταποκρίθηκαν στην τολμηρή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και συμμετείχαν στη σύνοδο της Αθήνας, βάζοντας τις προϋποθέσεις για μια νέα Ευρώπη με ανάπτυξη, αλληλεγγύη και σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το μήνυμα που έστειλαν οι ηγέτες των χωρών του Νότου συνιστά τελεσίγραφο προς την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Με τρόπο κατηγορηματικό και αποφασιστικό απαιτούν, να σταματήσει το καθεστώς της λιτότητας που επέβαλε η Γερμανική κυριαρχία και απειλεί να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εκταμιευτούν τώρα μεγάλα ποσά για επενδύσεις, να χαλαρώσει η δημοσιονομική πειθαρχία και να σταματήσει το φρένο στην ανάπτυξη.

Οι χώρες του Νότου, μαζί με την Γαλλία και την Ιταλία είναι αντιμέτωπες με την πολυεπίπεδη κρίση, που έχει προκαλέσει η εμμονή των Γερμανών, σε ένα σύστημα δημοσιονομικής πειθαρχίας, με το οποίο το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η μεταφορά των κεφαλαίων στην Γερμανία και ταυτόχρονα η διάλυση των οικονομιών των αδύναμων χωρών του Νότου. Το ευτύχημα είναι ότι τη Γερμανική απειλή άρχισαν να συνειδητοποιούν πλέον οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η θέση που διατύπωσε ο Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να τελειώνουμε με τη λιτότητα και τη γραφειοκρατία για να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη και τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ, διατηρώντας ωστόσο τις λεπτές ισορροπίες για να μην διαταράξει τις σχέσεις του με την Μέρκελ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η οικονομική κρίση, η φτώχεια και η ανεργία έχουν προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση σε όλες τις χώρες. Το φάντασμα της ακροδεξιάς και του ναζισμού επιστρέφει την Ευρώπη σε παλιές σκοτεινές περιόδους, ενώ η λεγόμενη δημοσιονομική πειθαρχία τίναξε στον αέρα τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τις τράπεζες και μαζί με την οικονομία διέλυσε και τον κοινωνικό ιστό.

Η σύνοδος της Αθήνας ήταν μόνο η αρχή, αφού οι ηγέτες του Νότου αποφάσισαν να συνεχίσουν την πίεση διεκδικώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Στην ουσία βάζουν τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή Ευρώπη που δεν θα είναι προτεκτοράτο της Γερμανίας. Η εξέλιξη αυτή ενόχλησε την Μέρκελ και τον Σόιμπλε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι οργισμένη με τον Αλέξη Τσίπρα που πρωτοστατεί στον πόλεμο κατά της λιτότητας και μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρώπης αμφισβητεί τη Γερμανική κυριαρχία και γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός τη… σνομπάρισε και δεν πήγε χθες στο Βερολίνο, που τον είχε καλέσει, μαζί με άλλους Ευρωπαίους Πρωθυπουργούς για συνομιλίες.

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος και με τους Ολάντ και Ρέντσι. Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η απόπειρα του Σόιμπλε να μειώσει τη σημασία της συνόδου κορυφής, δηλώνοντας ότι όπου μαζεύονται πολλοί σοσιαλιστές όλο και κάποια ανοησία θα λένε.

«Η Ευρώπη να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της»

Με ένα κοινό κείμενο των ηγετών των Ευρωμεσογειακών χωρών του Νότου, τη «Διακήρυξη των Αθηνών» -όπως ονομάστηκε- επισφραγίστηκε η συμμαχία του νότου στην ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που πήρε τη σχετική πρωτοβουλία να καλέσει στην Αθήνα τους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Κύπρου και Πορτογαλίας τόνισε ότι στόχος είναι να αλλάξει η Ευρώπη αλλά όχι να διχαστεί. Απαντώντας στις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Βορρά για τη διοργάνωση της συνάντησης της Αθήνας, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτελεί μια ακόμη ομαδοποίηση διαίρεσης ή διχασμού, αλλά μια πρωτοβουλία διαλόγου με στόχο να ενώσει κι όχι να διχάσει.

Αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η Διακήρυξη των Αθηνών «αναδεικνύει την κοινή βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, συμβάλλοντας ενεργά στο διάλογο για το μέλλον της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας».

Η Ευρώπη, συνέχισε, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της, όχι μόνο με ευχές, αλλά και με ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών της. Πρέπει να ενισχύσουμε το ρόλο της Ευρώπης σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, να λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και μέτρα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, με την αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στην πολυτάραχη περιοχή μας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και για «αλληλεγγύη στο βάρος φιλοξενίας των προσφύγων».

Αναφέρθηκε και στα λόγια του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπογράμμισε πως σε μεγάλο βαθμό το μέλλον τη ΕΕ διακυβεύεται στην Μεσόγειο.

Μας ένωσαν τα προβλήματα, αλλά και η κοινή κληρονομιά μας, ένας πολιτισμός παράλληλος.

Ο Μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Θέλουμε να μπολιάσουμε και το διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Την ίδια ώρα, κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της Συνόδου χαρακτηρίζοντας «θετικό» το γεγονός ότι υπήρξε κοινή διακήρυξη και πως η Σύνοδος του Νότου, αποκτά θεσμικά χαρακτηριστικά, αφού συμφωνήθηκε η επόμενη να γίνει στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κοινός τόπος είναι ότι η πρωτοβουλία θα πάρει μια μορφή συνεννόησης για όλα τα θέματα, ότι οι τύχες της Ευρώπης αφορούν το Νότο και τις Μεσογειακές χώρες. Οι πέντε ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου επεσήμαναν ότι ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης υποχωρεί και η αναβάθμιση περνάει από την Μεσόγειο. Κάποιος από τους ηγέτες κάποια στιγμή είπε μεταξύ άλλων, όπως αποκάλυψε κυβερνητική πηγή:  «Η Ευρώπη είναι μια μηχανή στην οποία λειτουργεί μόνο το φρένο». Ακόμη, κοινός τόπος των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο είναι ότι θα πρέπει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, να δοθεί ώθηση για επανεκκίνηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζοντας, πάντως, φάνηκε να εμμένει στο θέμα της ανεργίας.

Ολάντ: Χρειαζόμαστε ενότητα

Την ανάγκη να σταλεί μήνυμα συνοχής και ενότητας στην ΕΕ τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή στην Ευρώπη. Οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη συνεργασίας, διαλόγου και δράσεων χρήσιμων για όλη την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Ολάντ.Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφερόμενος στο προσφυγικό σημείωσε ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετώπισαν δυσκολίες.

Στόχος-όπως είπε-είναι να κάνουμε την Ευρώπη να προοδεύσει στην άμυνα, να χαράξουμε πολιτικές συνοχής και

να στείλουμε μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Αναστασιάδης: Η ΕΕ χρειάζεται νέο προσανατολισμό

Σημαντική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τη σύγκλιση της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. «Η σημερινή σύνοδος δεν είναι μια προσπάθεια ομαδοποίησης εντός ΕΕ» υπογράμμισε.

«Η ΕΕ χρειάζεται νέο προσανατολισμό σε θέματα πολιτικής» τόνισε, σημειώνοντας ότι οι χώρες της Μεσογείου μέσα από σωρεία προκλήσεων που αντιμετωπίζουν μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα για ένα καλύτερο μέλλον της Ευρώπης.

«Είναι ώρα να λάβουμε ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της αποξένωσης των πολιτών σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε.

Ρέντσι: Όχι άλλους  τεχνικισμούς

Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερό της εαυτό εξέφρασε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί συνεχώς με κανόνες λιτότητας, τεχνικισμούς και γραφειοκρατία.

«Η Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες της, να γίνει μια πιο κοινωνική Ευρώπη, μια Ευρώπη της ομορφιάς» σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι ήπια δύναμη (soft power) και ότι ο αυριανός Ευρωπαίος θα μοιάσει με τον «καλό και αγαθό της αρχαίας Ελλάδας όχι με την έννοια της αισθητικής, αλλά με την έννοια της ηθικής».

Κόστα: Να δοθεί νέα ώθηση στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα τόνισε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα. Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η σχέση της Ευρώπης με την Αφρικανική ήπειρο. Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε στον καταμερισμό των ευθυνών ως προς το προσφυγικό» υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνεται ίση και δίκαιη κατανομή.

Μουσκάτ: Η κοινωνική Ευρώπη ξεχάστηκε

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε».Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η “κοινωνική Ευρώπη” ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».

Εγκιδάθου: Να δοθεί Ευρωπαϊκή απάντηση στα προβλήματα

Στην ανάγκη να δοθεί μία Ευρωπαϊκή απάντηση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης και οικονομίας, στάθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου, ο οποίος εκπροσώπησε τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στη Σύνοδο.

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό σε αυτή τη συγκυρία» είπε ο κ. Εγκιδάθου και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τη σημαντική πρωτοβουλία».

Welt: Η Μέρκελ τρέμει τη συνάντηση του Νότου

Η Συνaντηση του Νότου, η μίνι συνάντηση κορυφής της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κύπρου και της Ισπανίας, στην Αθήνα προσελκύει το ενδιαφέρον της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνο.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος το μότο της συνάντηση επέλεξε ο ίδιος ο Τσίπρας και είναι «Ανάπτυξη αντί Λιτότητα». «Πρόκειται για μια εξαγγελία πολέμου εναντίον της Ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας», επισημαίνει. «Η μίνι συνάντηση κορυφής δεν είναι ένας γύρος πολυλογάδων, αλλά μια συνάντηση που θα πρέπει να κάνει την καγκελάριο Μέρκελ να τρέμει». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο χρόνος της συνάντησης δεν είναι τυχαίος. Γίνεται μια εβδομάδα πριν το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το Brexit, η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε μια κοινή διάγνωση της κατάστασης: περισσότερη ασφάλεια, περισσότερες θέσεις εργασίες, περισσότερη συνεργασία. «Οι χώρες της Μεσογείου έχουν απάντηση: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερες κοινές θέσεις», παρατηρεί η εφημερίδα. «Θέλουν περισσότερη Ευρώπη, θέλουν μιαν Ευρώπη, στην οποία ισχυρά κράτη όπως η Γερμανία να τα πάρουν μαζί τους. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη».

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αρθρογράφος μέσα από την οπτική γωνία κι άλλων ομάδων κρατών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αποκτήσουν λόγο και ρόλο σε μια νέα ΕΕ, όπως είναι οι χώρες του Βίζεγκραντ, ή της Α. Ευρώπης, είναι το εξής: «Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη μετατοπίζονται, ο άξονας ισχύος ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι είναι εύθραυστος. Οι πρώην δυνάμεις που έδιναν τον τόνο στην Ευρώπη, απειλούνται να χάσουν το βηματισμό τους. Νέες συμμαχίες σχηματίζονται, η Γαλλία αναζητεί άλλους εταίρους. Η συνάντηση κορυφής του Τσίπρα δίνει μια πρώτη γεύση».

Στη συνάντηση των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου, αλλά και σε όλο το φάσμα της προβληματικής που αφορά στην Ελλάδα αναφέρεται και η εβδομαδιαία εφημερίδα Wirtschaftswoche. Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του γνωστού στην Ελλάδα οικονομολόγου Γενς Μπάστιαν. «Στη Συνάντηση του Νότου κρύβεται πολιτική των συμβόλων», υποστηρίζει απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Από την αρχή της διακυβέρνησής του ο Τσίπρας ονειρευόταν να δημιουργήσει μια αριστερή συμμαχία του νότου στην Ευρώπη. Βέβαια ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είναι συντηρητικός και δεν θα βρίσκεται στην Αθήνα, γιατί είναι μεταβατικός. Παρόλα αυτά οι συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να δώσουν ένα μήνυμα εναντίον της πολιτικής λιτότητας. Αυτό είναι το συνεκτικό στοιχείο παρόλες τις διαφορές».

«Kαρφί» από Σόιμπλε: Οταν μαζεύονται σοσιαλιστές, σπάνια προκύπτει κάτι έξυπνο

Την ωρα που οι ηγέτες των επτά μεσογειακών χωρών της ΕΕ συναντώνται στην Αθήνα, ύστερα από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχασε την ευκαιρία να πετάξει το «καρφί» του, που είχε πρώτο και καλύτερο αποδέκτη τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

«Όταν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συγκεντρώνονται, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο», είπε ερωτηθείς σχετικά, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στην οποία έλαβε μέρος. Η ατάκα του απευθυνόταν φυσικά σε όλους τους ηγέτες του δοκιμαζόμενου από την οικονομική κρίση Ευρωπαϊκού νότου, καθώς η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπογραμμίζει ότι βασικός σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι η δημιουργία ενός κοινού μετώπου των νοτίων εναντίων των βορείων μέσω της συνάντησης στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή πάντως και ενώ το Eurogroup κινούταν στη γνωστή κατεύθυνση απευθυνόμενο σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία, άφηνε να διαρρεύσουν τα σχέδια του για φοροαπαλλαγές πολλών δις ευρώ στην Γερμανία, ενόψει μάλιστα εκλογών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή