ΣΕ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΑΧΗΣ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ NAYTIKOY
ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟRUC REIS
Εκτός από τις διπλωματικές πρωτοβουλίες η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων για να σταματήσει την τουρκική επιθετικότητα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να παραταχθούν στο Καστελόριζο στήνοντας ένα πολεμικό μπλόκο στο Oruc Reis και τα πλοία που το συνοδεύουν.
Στο Πεντάγωνο έχει αποφασιστεί η κόκκινη γραμμή την οποία αν παραβιάσουν οι Τούρκοι θα προκληθεί αυτομάτως στρατιωτική εμπλοκή.
Ενδεχόμενη παρουσία γεωτρύπανου στην επίμαχη θαλάσσια περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει στρατιωτική αντίδραση από την πλευρά της Ελλάδας.
Παράλληλα αναπτύσσονται μια σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζητάει την επιβολή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι τρεις χώρες Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία που έχουν υπογράψει συμβάσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία.
Η ΤhyssenKrupp κατασκεύαζε έξι υποβρύχια για λογαριασμό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και έχει αναλάβει επίσης την αναβάθμιση τριών φρεγατών.
Η Krauss-Maffei αναβαθμίζει τα τεθωρακισμένα Leopard.
Oι Ιταλοί υλοποιούν συμβάσεις για την παράδοση στην Τουρκία επιθετικών ελικοπτέρων, ενώ οι Ισπανοί κατασκευάζουν για λογαριασμό της Άγκυρας δύο φρεγάτες.
Η Ελλάδα έχει απαιτήσει και το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να ασκήσουν πίεση προς τον Ερντογάν.
Μήνυμα προς την Τουρκία συνιστά επίσης η συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να οριοθετηθούν τα θαλάσσια σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία.
Πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis
Εν τω μεταξύ, «πόλεμο» για γερά νεύρα πραγματοποιεί η Τουρκία στο Αιγαίο και κοντά στο Καστελόριζο, στέλνοντας το Oruc Reis να… παρελαύνει εντός των 12 μιλίων από το Καστελόριζο. Το τουρκικό σεισμογραφικό πέρασε τα 12 ναυτικά μίλια νωρίς χθες το πρωί, συνοδεία των πολεμικών πλοίων του, με την πορεία του να είναι βορειοανατολική. Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, η οποία έγινε στις 10:30, έφτασε μέχρι και τα 9 μίλια, ωστόσο ο πομπός του παραμένει κλειστός για πάνω από 9 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι είναι άγνωστη η πορεία του. Τα δύο βοηθητικά τουρκικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis «έκλεισαν» το στίγμα τους, αρκετές ώρες μετά από το ερευνητικό και από εκεί μπορεί να φανεί η πορεία του πρώτου προς το Καστελόριζο.
Ζητά εμπάργκο όπλων στην Τουρκία
Την άσκηση του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε με επιστολές του προς του ομολόγους του σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτεριικών, μετά την επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi για τη συνεχόμενη τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ -Τουρκία, κάλεσε τις τρεις χώρες κράτη – μέλη να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία. Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Στη Χάγη Ελλάδα και Αλβανία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών
Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα. «Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», επισήμανε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα. «Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», ανέφερε και προσέθεσε: «Αναφερθήκαμε επίσης στη συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας το 1996 και συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμφωνία χρειάζεται εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μια νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και να οργανώσουμε G2G συνάντηση και μηχανισμό μεταξύ των δύο φίλων χωρών». Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τα ζητήματα του εμπόλεμου που αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, έναν «αναχρονισμό», αλλά δήλωσε βέβαιος για την επίλυσή του. Συζήτησαν επίσης για τα μέλη της μειονότητας και το πνεύμα που πρέπει να διέπει τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο καιρό. Έχουμε καταφέρει στις σχέσεις μας πολλά και σε εμάς εναπόκειται να πάμε τις σχέσεις μας ακόμη πιο μπροστά. Είδα με χαρά τις προόδους που η αλβανική πλευρά έχει κάνει στους τομείς των θεμάτων που αφορούν την ελληνική μειονότητα», τόνισε και εκτίμησε ότι «όλα μπορούν και είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της θετικής μας ατζέντας». Αναφερόμενος στο ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε αντίθεση με τις προσπάθειες που καταβάλουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, μια άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής μας, η οποία είναι ακόμα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια κινείται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και επισήμανε: «Συνεχίζει να παραβιάζει κάθε μέρα τα θεμελιώδη κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά». Προσέθεσε ότι έστειλε επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης τονίζοντας ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση και ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα επ’ αυτού, μέχρι ακόμη και την εξέταση αναστολής της τελωνειακής ένωσης ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας για την παραβατική τουρκική συμπεριφορά.
Eνημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Πλήρη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τη συμφωνία με την Αλβανία ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικές πηγές αναφέρουν σχετικά: «Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ για τη συμφωνία που ανακοίνωσε, υποβολής του ζητήματος οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».