Το χθεσινό κυβερνητικό ρεπορτάζ υποστήριζε ότι στον «πρωινό καφέ» του Μεγάρου Μαξίμου για τον προγραμματισμό της εβδομάδας, συζητήθηκε και η σεναριολογία περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έκλεισε το συγκεκριμένο θέμα προαναγγέλλοντας ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση το 2019 και ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση να πάρει το πρώτο κόμμα 37-38%, αναλόγως των κομμάτων που θα έχουν μείνει εκτός Βουλής.
Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον με ποιο σκεπτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται –πάντα σύμφωνα με το κυβερνητικό ρεπορτάζ- να απέρριψε αυτά τα σενάρια: υποστήριξε, δηλαδή, ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε αμφισβήτηση την προοπτική νέας νίκης της ΝΔ και θα εξέπεμπε ηττοπάθεια, μέσω της οποίας θα ετίθετο εν αμφιβόλω η πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης.
Προσώρας, λοιπόν, όλα δείχνουν ότι το σενάριο να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι κατήγγελλε ο πατέρας του ό,τι είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου δια του Μένιου Κουτσόγιωργα στο λυκόφως της δεκαετίας του ’80, παραμένει ένα σενάριο. Βεβαίως, επειδή πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αλλάξει αιφνιδίως και αδικαιολογήτως αποφάσεις υπέρ των οποίων… έχει επιχειρηματολογήσει με πάθος, οφείλουμε να κρατήσουμε μικρό καλάθι: η κυβέρνηση δε θα «μαγειρέψει» τον εκλογικό νόμο τώρα. Για το μέλλον, βλέπουμε.
Εξάλλου, καταγράφονται ακόμη αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες –πολλοί εκ των οποίων αποτελούν στενούς συνεργάτες και τακτικότατους συνομιλητές του πρωθυπουργού- που στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επιμένουν να υπερασπίζονται την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου που η ίδια η ΝΔ ψήφισε για τις… μεθεπόμενες εκλογές, ώστε ο πήχης της αυτοδυναμίας να πέσει από το 37-38% γύρω στο 35%.
Άλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι αυτά τα σενάρια άρχισαν επιμόνως να κυκλοφορούν με το που εμφανίστηκαν τα πρώτα –εύλογα- δείγματα σοβαρής φθοράς της κυβέρνησης στην κοινωνία, δείχνει πως στην κυβέρνηση σκέφτονται τα πάντα, εξετάζουν τα πάντα, αναθεωρούν τα πάντα με έναν μόνο γνώμονα: να παραμείνουν στην εξουσία πάση θυσία ή, αν ανοίξει το πολιτικό παιχνίδι, να εμποδίσουν τον αντίπαλο να ανέλθει στην εξουσία. Συμπεριφέρονται, μ’ άλλα λόγια, ως «ιδιοκτήτες» του κράτους που δεν θέλουν να δουν τους «νοικάρηδες» να παίρνουν ξανά τα κλειδιά –για να θυμηθούμε μία επονείδιστη παρομοίωση που είχε κάνει ένας πρώην πρωθυπουργός, ενσαρκώνοντας με τον τρόπο αυτό την νοοτροπία του «βαθέος κατεστημένου» της χώρας.
Βεβαίως, ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός αναθεωρήσει και επιλέξει να βρει τον δικό του «Κουτσόγιωργα», για να τού «μαγειρέψει» έναν εκλογικό νόμο είτε στα μέτρα του, είτε σε.. αταίριαστα μέτρα σε σχέση με τον αντίπαλο -εξαρτάται από το πότε θα γίνει αυτό- δε θα βγει ωφελημένος. Θα είναι η ύστατη απόδειξη ότι όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει στα λόγια για την προσήλωσή του και τον σεβασμό στους θεσμούς, άλλο τόσο τους εργαλειοποιεί και τους καταρρακώνει στην πράξη. Όπως ακριβώς έκανε και με την Δικαιοσύνη: Κυριακή έβγαλε πόρισμα και ετυμηγορία στη Βουλή για «Συμμορίες» και «υπόκοσμο» και Δευτέρα έλεγε στους νέους δικαστές στην Θεσσαλονίκη πόσο σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης…