Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Όλο το σχέδιο για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας
ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας!
Νέα τέλη, με τιμή αγοράς, εκπομπές αερίων, παλαιότητα αλλά και κυβικά!
«Τσουχτερά» νέα τέλη για τα ακριβά αυτοκίνητα ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ
Κερδισμένους και χαμένους, θα έχει το σχέδιο για τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών! Προς αύξηση πάνε τα τέλη, των ακριβότερων αυτοκινήτων, με μεγαλύτερο κυβισμό, ενώ παράλληλα το νέο σύστημα θα μειώνει την επιβάρυνση των ιδιοκτητών φτηνότερων και λιγότερο ρυπογόνων Ι.Χ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, εξετάζει διαφορετικά σενάρια, αλλά τα αρμόδια στελέχη, τονίζουν με σαφήνεια, ότι ο τελικός στόχος εισπραξιμότητας θα παραμείνει σταθερός λίγο πάνω από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Όπως αποκάλυψε εχθές η αρμόδια υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου, είναι υπό επεξεργασία, στην Καραγεώργη Σερβίας, πρόταση για να γίνουν τα τέλη αναλογικότερα, καθώς θα συνυπολογίζονται τα κυβικά και η παλαιότητα, ενώ στο μίγμα των συντελεστών γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν και δυσκολότερα κριτήρια, όπως η τιμή αγοράς και η ρύπανση.
Η αλλαγή των τελών δεν είναι καινούργιο θέμα. Το 2016, το οικονομικό επιτελείο, έφτασε ένα βήμα πριν τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά έπεσε πάνω στις ενστάσεις των δανειστών. Επίσης, δεν είναι όλοι οι συντελεστές εύκολο να υπολογιστούν, καθώς δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Ενώ από την μία πλευρά είναι εύκολο να υπολογίσεις τα τέλη μόνο με τον κυβισμό, είναι όμως εντελώς άλλη ιστορία, να προσπαθήσεις μία δίκαιη κατανομή του βάρους των τελών, με την τιμή αγοράς, τους ρύπους, την παλαιότητα και τον κυβισμό. Με τον τελικό στόχο εισπραξιμότητας, να παραμένει ο ίδιος, το ζητούμενο για την κυβέρνηση, είναι να κάνει πιο δίκαιη την κατανομή της επιβάρυνσης.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων τελών
Κερδισμένοι του νέου σχεδίου για τα τέλη, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι οι ιδιοκτήτες φθηνών Ι.Χ., με μικρότερο κυβισμό και χαμηλότερο συντελεστή ρύπανσης. Στον αντίποδα, τα ακριβότερα, τα νεότερα και τα μεγαλύτερου κυβισμού, αναμένεται να έχουν και πιο «τσουχτερό» λογαριασμό στο τέλος του χρόνου.
Το σχέδιο Αλεξιάδη, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ
Κάτι η αδιαλλαξία των θεσμών, κάτι η δυσκολία στη σύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Μεταφορών, έβαλαν φρένο στα σχέδια του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, να αλλάξει τα τέλη το 2016. Όμως οι κόποι του οικονομικού επιτελείου το 2016, δεν θα πάνε χαμένοι, καθώς τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για το νέο σχέδιο.
Το σχέδιο με τις αλλαγές του 2016 προέβλεπε σημαντική ελάφρυνση για όσους έχουν παλιά Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού. Μάλιστα για τα πιο παλιά οχήματα, με πρώτη κυκλοφορία, πριν το 2000, η μείωση έφτανε και το 30%. .
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στο απυρόβλητο αναμένεται να παραμείνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία είναι λίγα τον αριθμό και θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν τέλη.
Με βάση τα ίδια δεδομένα, μείωση στον λογαριασμό των τελών, εκτιμάται ότι θα δουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με λογικούς κυβισμούς και λίγους ρύπους, ενώ όπως κυβισμό κινητήρα άνω των 1.928 κυβικών που έχουν κυκλοφορήσει από την 1η Ιανουαρίου 2000 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005 (μικρή μείωση 10% – 15%). Τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει πριν από την 31η Δεκεμβρίου 1999, θα έχουν σημαντική μείωση έως και 40%.
Σταθερά θα μείνουν τα τέλη για πολλά Ι.Χ. που βρίσκονται στην μέση ζώνη. Δηλαδή κάτω από 1.928 κυβικά εκατοστά και με λιγότερα από 160 mg ρύπους.
Οι «χαμένοι» των αλλαγών θα είναι όσα οχήματα εκπέμπουν πολλούς ρύπους, σίγουρα πάνω από το όριο των 160 mg όπου αναμένεται να υπάρξει αύξηση των συντελεστών, αλλά και όσα οχήματα έχουν εκπομπές ρύπων από 80 έως 90 mg, αν αποφασιστεί η ίδια γραμμή με το προηγούμενο πλάνο, ακόμα και όσοι δεν πλήρωναν, θα πληρώσουν χαμηλά τέλη. Στην τελευταία μορφή του, το σχέδιο μπορεί να έχει διαφορετικούς συντελεστές ή όρια ρύπων και κυβισμού. Όμως, η φιλοσοφία της νέας μοιρασιάς στο βάρος των τελών κυκλοφορίας, θεωρείται βέβαιο ότι θα παραμείνει από τις σταθερές στο σχέδιο της κυβέρνησης.
Σχετικά Άρθρα
17/07/2025 - 20:28
17/07/2025 - 12:10
Δείτε επίσης