Ποιο είναι το μοναδικό φάρμακο που αντιμετωπίζει την πανδημία

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της ρεμδεσιβίρης
• Πότε θα έρθει στην Ελλάδα η θεραπεία που έλαβε ο Τραμπ
• «Όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια ταυτόχρονα» υπόσχεται η ΕΕ

Την ώρα που ο ημερήσιος αριθμός κρου­σμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η επιστημονική κοινότητα δίνει αγώνα δρόμου για να καταφέ­ρει να βρει το καταλληλότερο φάρμακο, αλλά και το εμβόλιο που θα νικήσει αποτελεσματι­κά τον κορωνοϊό. Οι τελευταίες έρευνες στον τομέα του φαρμάκου μόνο ενθαρρυντικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς η μεγά­λη κλινική μελέτη του Παγκοσμίου Οργανι­σμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ουσία ρεμδεσιβίρη δεν έχει κάποιο ουσια­στικό αποτέλεσμα στην πιθανότητα επιβίωσης ενός ασθενούς με Covid-19.

Η μελέτη αξιολόγησε τη ρεμδεσιβίρη και άλλα τρία φάρμακα σε 11.266 ασθενείς, σε περισσότερα από 500 νοσοκομεία, σε 30 χώρες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η θερα­πεία «δεν επηρεάζει ουσιαστικά ούτε τη θνη­σιμότητα, ούτε τις διασωληνώσεις». Πάντως όπως αναφέρουν μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, «οι θεραπείες με ρεμδεσιβίρη, υδροξυχλωροκί­νη, λοπιναβίρη και ιντερφερόνη φάνηκε ότι έχουν μικρή επίδραση στη ενδονοσοκομεια­κή θνησιμότητα».

Υπενθυμίζεται ότι στην άλλη άκρη του Ατλα­ντικού, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει δώσει έγκριση για την έκτακτη χρήση της ρεμδεσιβίρης από τον Μάιο, κάτι που είχε ενθουσιάσει και τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποί­ος αγωνία να καπηλευθεί κάθε επιστημονική προσπάθεια για να αποκομίσει πολιτικό όφελος ενόψει βεβαίως και των εκλογών του Νοέμβρη.

Το μοναδικό που αποδίδει

Τα ευρήματα της έρευνας σημαίνουν ότι προς το παρόν το μοναδικό φάρμακο που αποδε­δειγμένα αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης από Covid-19 και το οποίο συστήνει ο Παγκό­σμιος Οργανισμός Υγείας σε σοβαρά περιστα­τικά, είναι η δεξαμεθαζόνη, ένα φθηνό στερο­ειδές που λαμβάνεται από το στόμα και, ευτυ­χώς, είναι ευρέως διαθέσιμο διεθνώς.

Ελπίδες για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Οι ελπίδες τόσο του ΠΟΥ, όσο και όλων των επιστημόνων στρέφονται στις έρευνες για θερα­πεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, που όπως εξηγεί στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Kontranews o καθηγητής Αθανάσιος Δημόπου­λος βρίσκεται υπό αξιολόγηση για την ασφά­λεια και την αποτελεσματικότητά της. Αυτού του είδους τη θεραπεία, στις έρευνες της οποίας πρωταγωνιστούν Ελληνοαμερικανοί επιστή­μονες, έλαβε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πήρε ένα “κοκτέιλ” τεσσάρων φαρμάκων. Τα 3 από τα 4 υπάρ­χουν στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 4ο είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, που είναι αρκε­τά ικανοποιητικά σαν θεραπεία και νομίζω ότι προσφέρει και υπόσχεται πολλά, παρότι παρασκευάζεται δύσκολα σε μεγάλες ποσότη­τες. Είναι σε κλινική μελέτη σε αυτή τη φάση. Αν κλείσει η μελέτη και πάρει έγκριση, θα το έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου» υποστήρι­ξε στον ΑΝΤ1 ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σταμάτησαν οι έρευνες για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Λίγες μόνο μέρες μετά τη συμφωνία με την ΕΕ για την προμήθεια του πιθανού εμβολίου της για έως και 400 εκατομμύρια ανθρώπους, η Johnson & Johnson αναστέλλει προσωρι­νά τις δοκιμές, καθώς ένας από τους εθελο­ντές εκδήλωσε ανεξήγητη ασθένεια. Τα ανε­πιθύμητα σοβαρά συμβάντα είναι «αναμε­νόμενη συνιστώσα κάθε κλινικής δοκιμής, ειδικά μεγάλου εύρους», ανέφερε η εταιρεία, η οποία τώρα ερευνά αν αυτά συνδέονται με το σκεύασμα.

Τον Νοέμβρη τα σπουδαία για το εμβόλιο της Pfizer

«Υποθέτοντας ότι τα δεδομένα θα είναι θετι­κά, η Pfizer θα ζητήσει επείγουσα έγκριση χρήσης του εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτεί­ες λίγο αφού περάσουμε το στάδιο της ασφά­λειας, στη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Νοεμβρίου», αναφέρει ο ελληνικής καταγωγής Άλμπερτ Μπούρλα σε ανοικτή επιστολή του.

Ελπίδες από το εμβόλιο της Moderna

Σύμφωνα με το euronews, η εταιρεία Moderna έλαβε γραπτή έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργα­νισμό Φαρμάκων για το υποψήφιο εμβόλιο της. Πλέον μπορεί να υποβάλει αίτημα για άδεια κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna είπε ότι η εταιρεία δεσμεύεται να αναπτύξει ένα ασφα­λές και αποτελεσματικό εμβόλιο σύμφωνα με τις οδηγίες των ρυθμιστικών οργανισμών, δια­τηρώντας έναν συνεχή ανοικτό διάλογο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στη Φάση 3 της μελέτης έχουν λάβει μέρος πάνω από 28.000 συμμετέχοντες, ενώ περισσότεροι από 22.000 έχουν εμβολιαστεί για δεύτερη φορά.

Φον Ντερ Λάιεν: Προετοιμαζόμαστε από τώρα για όταν βρεθεί το εμβόλιο

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά την παρου­σίαση της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια κατά του ιού, επεσήμανε ότι «ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι ο καλύτε­ρος τρόπος για να νικήσουμε τον κορωνο­ϊό και να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή μας. Εργαζόμαστε σκληρά για να συνάψου­με συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες και να εξασφαλίσουμε μελλοντικές δόσεις. Τώρα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μόλις βρεθεί ένα εμβόλιο, είμαστε πλήρως προε­τοιμασμένοι να το χρησιμοποιήσουμε. Με τη στρατηγική εμβολιασμού, βοηθάμε τις χώρες της ΕΕ να προετοιμάσουν τις εκστρα­τείες εμβολιασμού τους: Ποιος πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα, πώς να έχει μία δίκαιη κατανομή και πώς να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους. Αν θέλουμε ο εμβολιασμός μας να είναι επιτυχής, πρέπει να προετοι­μαστούμε τώρα».

Αυτό που επισημαίνει με κάθε τρόπο η ΕΕ, είναι πως όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν πρό­σβαση στα εμβόλια ταυτόχρονα, με βάση το μέγεθος του πληθυσμού.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ανέτοιμες οι κυβερνήσεις

«Ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίπεδο της ετοιμότητάς μας. Σήμερα υιοθετούμε ένα ορόσημο στη συνε­χιζόμενη αντίδραση της ΕΕ στην πανδη­μία COVID-19. Ο στόχος είναι να εξασφα­λιστούν ασφαλή, οικονομικά προσιτά και προσβάσιμα εμβόλια COVID-19 για όλους στην ΕΕ, μόλις καταστούν διαθέσιμα. Μόνο ενεργώντας μαζί θα αποφύγουμε την κακο­φωνία και θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί από ό,τι στο παρελθόν», τόνισε ο αντιπρό­εδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις να απο­φύγουν τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην πρώτη φάση.

Τι συμβαίνει με τα κρούσματα στην Ελλάδα;

Την ώρα που στη χώρα μας τα καθημερι­νά επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 400 (την Παρασκευή ξεπέρασαν τα 500, κάτι που αποτέλεσε αρνητικό ρεκόρ), μεγά­λο μέρος των πολιτών εκφράζει τη δυσαρέ­σκειά του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, εικόνα εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν της Άνοιξης. Σε δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, το 35,6% των ερωτηθέντων απάντη­σε ότι τα μέτρα «πρέπει να γίνουν αυστηρό­τερα», ενώ στη δημοσκόπηση της ALCO για το Open, το 40% εμφανίστηκε δυσαρεστημέ­νο με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετω­πίζει την πανδημία.

Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και σήμε­ρα, έχουν καταγραφεί πάνω από 270 θάνατοι, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουλίου (206 θάνατοι). Η Ελλάδα κατατάσσεται 16η σε θανάτους από Covid-19 ανά 100.000 πληθυσμού, αλλά 27η σε κρούσματα, κάτι που ίσως σημαίνει πως τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Επιχείρημα το οποίο ενισχύ­εται από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 33η θέση μεταξύ των 47 χωρών της Ευρώπης σε αριθμό τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή