Ποιες είναι οι τροφές με τα πιο ωφέλιμα λιπαρά;

ΑΠΟ ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ;
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να τρώνε και να ζουν όσο πιο υγιεινά μπορούν καθώς τα προβλήματα πια που απειλούν έχουν γίνει εχθρικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είμαστε σίγουροι ότι τα λιπαρά που περιέχει το καθημερινό μας διαιτολόγιο περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες που υπάρχουν; Γνωρίζουμε τι πρέπει να καταναλώνουμε και τι να αποφεύγουμε; Για ποια λιπαρά μιλάμε;
Ακόρεστα: Είναι ωφέλιμα για την καρδιά και βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως οι καρποί, οι σπόροι και τα έλαια, αλλά και στα θαλασσινά.
Κορεσμένα: Βρίσκονται σε ζωικές τροφές, όπως το κρέας και το βούτυρο. Κατά γενική ομολογία, θεωρούνται κακά για την υγεία.
Ποιες είναι οι τροφές που περιέχουν καλά λιπαρά και πρέπει να τρώμε καθημερινά;
Ελαιόλαδο
Το πιο γνωστό και διαδεδομένο καλό λιπαρό, έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Ψάρια
Τα περισσότερα ψάρια περιέχουν τα πολύτιμα λιπαρά ωμέγα-3, που είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, (σολομός, αντσούγιες, σαρδέλες, πέστροφα).
Αβοκάντο
Μπορεί να μας προφυλάξει από τις καρδιαγγειακές νόσους, να ελαττώσει τα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης και να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και Κ.
Αυγά
Τα αυγά στο πρωινό μας είναι από τις καλύτερες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε, καθώς είναι πολύ χορταστικά και μας βοηθούν να μην τρώμε άσκοπα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ξηροί καρποί
Τα νόστιμα αυτά σνακ – ωμά και ανάλατα, φυσικά – περιέχουν πολλές βιταμίνες, αμινοξέα και ακόρεστα λιπαρά. Η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη, καρδιοπάθειας αλλά και εμφράγματος.
Βούτυρο καρπών
Το πολύ γνωστό φυστικοβούτυρο είναι και πολύ καλό για την υγεία μας. Υπάρχουν βούτυρα από πολλούς άλλους καρπούς, όπως το αμύγδαλο. Φροντίστε να μην περιέχει ζάχαρη και άλλα πρόσθετα.
Μαύρη σοκολάτα
Μία πολύ μικρή καθημερινή δόση μπορεί να προστατεύσει την καρδιά μας και αν καταναλώνετε στις κατάλληλες ποσότητες να μας βοηθά και στην διατήρηση του βάρους μας.
Ελιές
Οι μικροί αυτοί καρποί περιέχουν αντιοξεδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρά μας, όπως και σίδηρο, φυτικές ίνες και χαλκό.
Σόγια
Τα φασόλια σόγιας είναι από τα λίγα φασόλια που δεν είναι πλούσια μόνο σε φυτική πρωτεΐνη, αλλά και σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Και αυτό ισχύει για το γάλα σόγιας, αλλά και για το τόφου.
Τυρί
Το τυρί περιέχει (εκτός από τα λιπαρά του) και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φώσφορο, πρωτεΐνη και ασβέστιο.
Σχετικά Άρθρα
27/07/2025 - 22:15
27/07/2025 - 21:10
Δείτε επίσης