Πληρώνουμε το πιο ακριβό Ίντερνετ στην Ευρώπη

Του Παναγιώτη Βλάχου από την Κυριακάτικη Kontranews

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τη ζωή του χωρίς το Διαδίκτυο. Πλέον, μια τερά­στια γκάμα υπηρεσιών και δραστηριοτή­των, που περιλαμβάνουν την εργασία, την κατανά­λωση, την επαφή με το Δημόσιο, τις οικονομικές συναλλαγές, πολιτιστικά αγαθά, την εκπαίδευση, την έρευνα, τις διαπροσωπικές επαφές, ακόμη και την πολιτική προπαγάνδα, γίνονται (και) online.

Η πανδημία επιτάχυνε την μετεξέλιξη πολλών και την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων, αλλά και τη μαζική συμμετοχή των πολιτών σε αυτές. Μια επι­στημονική κοινότητα π.χ., που δεν θα ήταν συνδε­δεμένη δεν θα μπορούσε ποτέ να παραγάγει γνώ­ση, καινοτομία και πληροφορία, πολύ δε περισσό­τερο να ανακαλύψει και να διαθέσει το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μόλις σε 8-9 μήνες.

Σήμερα, η πρόσβαση στην Κοινωνία της Πλη­ροφορίας, όπως περιγράφεται στο πρωτοποριακό για την εποχή του Άρθρο 5Α του Συντάγματος είναι βασικό αγαθό και αναγκαία συνθήκη για την ανά­πτυξη της προσωπικότητας και συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή για κάθε πολίτη. Από την πλευρά του πλέον το κράτος είναι υπο­χρεωμένο να εγγυάται τη συμμετοχή καθενός στην ψηφιακή ζωή, να εξασφαλίζει δίκτυα, υποδομές και χρεώσεις που να την διευκολύνουν. Και εδώ αρχίζει η ελληνική «ιδιαιτερότητα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η χρήση δεδομένων αυξήθηκε κατά 61% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 έναντι του ίδιου διαστήματος το 2019. Λογικό, αφού η ζήτηση για υπηρεσίες delivery, τηλεκπαίδευσης, τηλεργασίας και ψυχαγωγίας εκτινάχθηκαν. Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊ­κή Ένωση στη χρέωση δεδομένων πλοήγησης και σε προγράμματα απεριόριστων κλήσεων. Λογικό, αφού πληρώνουμε έξι φορές πιο ακριβά όταν βλέ­πουμε ένα βίντεο υψηλής ανάλυσης (HD) και στα συμβόλαια κινητής τηλεφωνίας παρέχονται πολύ λιγότερα GigaByte και λεπτά ομιλίας.

Αν κάποιος κάνει μια έρευνα αγοράς, θα δει ότι οι τρεις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν εναρμονίσει τις προσφορές τους και μόνο αν αποφασίσει κάποιος να αλλάξει εταιρεία, τότε ενερ­γοποιούνται τα αντανακλαστικά τους και παρέχουν προσφορές. Μοναδική ελληνική πατέντα είναι ότι επιλέγουν να κλείνουν προφορικά συμφωνίες με τους καταναλωτές στο τηλέφωνο, κρύβοντας αρκε­τές φορές λεπτομέρειες στις χρεώσεις, όπως την ειδική φορολογία. Ακόμη και η έκθεση Πισσαρίδη αναγνωρίζει ότι οι Έλληνες καταναλωτές βάζουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη από τους Ευρωπαί­ους για να σερφάρουν στο ίντερνετ.

Τι έκανε η Κυβέρνηση; Μπόλικη επικοινωνία με μηδαμινή ουσία. Στην αρχη ο Πρωθυπουργός υπο­σχέθηκε ότι θα βάλει τάξη και οι εταιρείες προχώρη­σαν σε κάποια χριστουγεννιάτικα πακέτα το 2019. Στη συνέχεια μέσα στην πρώτη καραντίνα, ο αρμό­διος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποσχέ­θηκε πακέτα για ευάλωτες ομάδες, στο πλαίσιο εται­ρικής κοινωνικής ευθύνης (!). Πριν λίγες ημέρες δε, κάλεσε τους πολίτες να μπαίνουν λιγότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μην υπερφορτώνεται το σύστημα! Και θα μπορούσαν όλα αυτά να ανήκουν σε κάποια κωμική σφαίρα, αλλά με νεότερα στοιχεία του φθινοπώρου, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρα­μένει κατά 60% ακριβότερη σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ και η δεύτερη ακριβότερη στον ΟΟΣΑ. Η κανονικότητα της ΝΔ κοστίζει κάτι παραπάνω.

Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο. Η χώρα μας είναι ουραγός στην ΕΕ ως προς την συνδεσιμότητα, τις χαμηλές ταχύτητες, τις συχνές βλάβες. Δεν είναι τυχαίο ότι η τηλεκπαίδευση γίνεται σε διαφορετικά ωράρια για δημοτικό και γυμνάσιο-λύκειο, προφα­νώς γιατί δεν αντέχει το σύστημα. Την ώρα που πανη­γυρίζουν για το gov.gr, ολόκληρες περιοχές μένουν εκτός σύνδεσης ή με χαμηλές ταχύτητες, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στις αναγκαίες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, τα μερίδια αγοράς είναι κατοχυρωμέ­να από τις τρεις γνωστές εταιρείες, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να μη λειτουργεί. Η Εθνική Επιτρο­πή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα μπο­ρούσε να δεσμεύσει το σχετικό φάσμα για να μπει νέος παίκτης στην αγορά, αλλά μαζί με την Επιτρο­πή Ανταγωνισμού ανέχονται μια ψευδο-αγορά, με όρους καρτέλ και εναρμονισμένες πρακτικές.

Τα παραπάνω επισημαίνουν και οι ενώσεις κατα­ναλωτών, που γίνονται καθημερινά αποδέκτες χιλιά­δων καταγγελιών για χρεώσεις, ενοχλητικές διαφη­μίσεις, χαμηλές ταχύτητες. Μία μάλιστα εκ των τρι­ών εταιρειών τηλεφωνίας αρνήθηκε να προχωρήσει σε διακανονισμούς υπερχρεωμένων καταναλωτών, παρά την πανδημία. Μόνο μετά από πιέσεις, η ΕΕΤΤ ενεργοποίησε στις 26.11.2020 τις διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα, που προβλέπει δικαί­ωμα αποζημίωσης του καταναλωτή, αν η πραγμα­τική ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ είναι μικρότε­ρη από την διαφημιζόμενη. Προφανώς όμως αυτο δεν αρκεί. Η ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα γίνε­ται με βήματα χελώνας, χωρίς ανταγωνισμό, επιφα­νειακές μεταρρυθμίσεις, εις βάρος των καταναλω­τών και τελικά με σκληρούς ταξικούς όρους, αφού όσοι δεν έχουν, μένουν εκτός. Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να χαλάμε τη βολική σιωπή γύρω από αυτό το ζήτημα.

* Γραμματέας Επικοινωνίας στο Κίνημα Αλλαγής

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή