Πλημμύρα στη Μάνδρα: Δίωξη για πλημμέλημα σε 9 άτομα

Δεκαέξι μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής με τους 25 νεκρούς, η Εισαγγελία Πρωτοδικών προχωρεί στο τελικό στάδιο της έρευνας απαγγέλοντας διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος, σύμφωνα με πληροφορίες , σε συνολικά 9 άτομα , επιμερίζοντας τις ευθύνες στην περιφέρεια , τους δήμους και τα δασαρχεία. Σύμφωμνα με τις ίδιες πληροφορίες μεταξύ των προσώπων που ελέγχονται ποινικά είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου , ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.
Τα πρόσωπα αυτά ηταν μεταξύ αυτών που είχαν κληθεί ως ύποπτοι για τη διάπραξη αδικημάτων και εντέλει μετά την παροχή έγγραφων εξηγήσεων θα κληθούν και ως κατηγορούμενοι. Αυτή μάλιστα είναι η δευτερη δίωξη σε λίγες μέρες που αφορά την νυν περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά από αυτή που ασκήθηκε για την πυρκαγιά στο Μάτι και πάλι για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.
Αδικήματα
Τις διώξεις άσκησε η εποπτεύουσα την έρευνα , εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου . Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν απαντήσεις είναι:
*Πλημμύρα από αμέλεια
*Ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή
*Σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή
*Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως
Στον ανακριτή αλλά …
Η δικογραφία αποστέλλεται σε ανακριτή λόγω σπουδαιότητας με το χαρακτήρα του επείγοντος. Πάντως όπως και στην περίπτωση στο Μάτι ενώ με τις ισχύουσες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, η πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας οδηγούσε σε ποινή έως 10 χρόνια φυλάκιση, η διάταξη αυτή εχει απαλειφθεί στον υπό διαβούλευση Κώδικα. Πάντως σε αυτό το θέμα το υπουργείο Δικαιοσύνης εχει διευκρινίσει πως η ποινή πράγματι θα είναι έως 5 χρόνια αλλά για πλημμελήματα από 3-5 χρόνια θα εκτίεται ένα μερος της ποινής.
Τι εντόπισε
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα επιρρίπτει ευθύνες στους 9 κατηγορούμενους για
*έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας
*έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας
*πολεοδομικές παραβάσεις
*έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων
*έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων
Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλήψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.
Απαλλαγές
Η έρευνα πάντως δεν κατέληξε πάντως μόνον σε διώξεις αλλά και σε απαλλαγές και αρχειοθετήσεις για συγκεκριμένα πρόσωπα. Ετσι στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία όπως τελικά υπό κατηγορία θα βρεθούν 9 , συνεπώς απαλλάσσονται 16. Από αυτά, για 5 πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.
Ανοιχτή δικογραφια
Η εισαγγελέας πάντως κρατάει ανοιχτή δικογραφία και συνεχίζει την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.
Σχετικά Άρθρα
23/07/2025 - 11:40
23/07/2025 - 11:28
23/07/2025 - 11:28
Δείτε επίσης