Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2025

Πλεόνασμα 3,5%, μόνο το 2018 θέλει το ΔΝΤ!

Μάχη για μέτρα – αντίμετρα και το τέλος της λιτότητας  – Τι θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας

Πρώτα η λιτότητα και μετά τα αντίμετρα και ανάπτυξη, επιμένει ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στην Ολλανδική Βουλή. Η ελληνική πλευρά, συνεχίζει την διαπραγμάτευση, ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης, της επίτευξης των στόχων, ώστε να μέτρα και αντίμετρα, να ενεργοποιηθούν μαζί. Όμως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, διαφωνεί και επιμένει ότι πρέπει να επιβληθεί στην ελληνική Οικονομία, ένας νέος γύρος λιτότητας.

Συγκεκριμένα, στο σημείωμα για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αναφέρεται ρητά ότι για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων, θα πρέπει η Ελλάδα να ξεπεράσει τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Στην συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπεται ότι θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα, θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και στη συνέχεια, τα αντίμετρα, θα εφαρμοστούν και αφορούν το ποσό της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων. Δηλαδή, αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% , τότε τα αντισταθμιστικά μέτρα θα εφαρμοστούν για το ποσό της υπεραπόδοσης, δηλαδή στο 0,2%. Αυτό είναι που αναμένεται να αλλάξει μετά την συμφωνία στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Πιο κοντά στη συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές

Ανατροπές στη διαπραγμάτευση φέρνει η στάση του ΔΝΤ, που από την μία πλευρά φέρεται να ετοιμάζει νέο δάνειο για την Ελλάδα και από την άλλη ζητά από τους Ευρωπαίους να ρίξουν τους στόχους του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα.  Μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για την ελληνική οικονομία, που έδειξαν ύφεση, οι δανειστές και συγκεκριμένα η Ντέλια Βελκουλέσκου, περιόρισαν τις απαιτήσεις τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς το ΔΝΤ  εκτιμά ότι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν μπορεί να επιτευχθεί μετά το 2018, ούτε καν για έναν επιπλέον χρόνο, όχι 5 ή 10 που ζητά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την Δευτέρα, όλοι οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα, θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για το Eurogroup και στο τραπέζι θα πέσουν τρία ζητήματα. Σύμφωνα με έγγραφο των Θεσμών το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, οι δανειστές παραδέχονται ότι παρά την σημαντική  πρόοδο που έχουν πετύχει οι δύο πλευρές,  δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται συμφωνία στις 20 Μαρτίου. Στην συνεδρίαση, θα συζητήσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι και μετά το 2018, τη άμεση νομοθέτηση από πλευράς Ελλάδας και τις λοιπές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο κομμάτι της προόδου το έγγραφο αναφέρει ότι «καλή πρόοδος σημειώθηκε στη φορολογική διοίκηση, στην Ενέργεια, σε προγράμματα απασχόλησης και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Στην συνέχεια τονίζεται ότι παρά την πρόοδο,  «δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) στις 20 Μαρτίου και περισσότερη δουλειά χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης αποστολής των θεσμών.

Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα μέχρι και το τέλος του 2018

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι οι δανειστές, έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για το 2018. «Η συζήτηση τώρα επικεντρώνεται για τον ορίζοντα μετά το 2018» και τα μέτρα 3,6 δις ευρώ που απαιτεί το Ταμείο.

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει στους άλλους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% πάνω από ένα έτος και πως αυτός πρέπει να περιοριστεί μόνο στο 3,5%. Από την άλλη πλευρά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαφωνούν.  «Πιστεύουμε ότι η αναθεώρηση στοιχείων του 2016 είναι απογοητευτική αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει δομικά την κατάσταση μέχρι το 2018. Τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα θεωρούν ότι το τέταρτο τρίμηνο αντανακλά την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης .

Συμφωνία στα μέτρα 2% του ΑΕΠ

Με αυτά και αυτά, οι δανειστές, έχουν συμφωνήσει σε μία σειρά μέτρων τα οποία έχουν ήδη συζητηθεί με την ελληνική πλευρά, στις συναντήσεις στην Αθήνα. Όπως αναφέρουν οι δανειστές, οι ελληνικές αρχές τώρα συμφωνούν να εμπλακούν σε πακέτο δημοσιονομικών μέτρων έως και 2% του ΑΕΠ από δύο πηγές εσόδων, την αλλαγή στον φόρο εισοδήματος και τις περικοπές στις συντάξεις.  Αυτό και μόνο, δείχνει ότι υπάρχει αρκετή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις  και το πακέτο πρέπει να νομοθετηθεί τώρα, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα για τον φόρο εισοδήματος θα εφαρμοστούν το 2019 και οι περικοπές στις συντάξεις το 2020.

Τα αντίμετρα 2% του ΑΕΠ

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά, επέβαλε τα μέτρα να συνοδευτούν από αντίμετρα ίσης δημοσιονομικής επίπτωσης, ώστε να μειώσουν το βάρος που θα σηκώσουν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι.  Στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για τα αντισταθμιστικά αναφέρεται από τους Θεσμούς, ότι υπάρχει συζήτηση σε τρεις τομείς. Μείωση του εταιρικού φόρου, μείωση του ΕΝΦΙΑ και διαφοροποιήσεις στην ετήσια φορολόγηση φυσικών προσώπων. Αυτά τα μέτρα βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι και όπως τονίζουν οι δανειστές, προς το παρόν,  δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

Στη πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης, η μείωση της ανεργίας

Στο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, αναφέρεται ότι «η ελληνική πλευρά έχει επίσης προτείνει αύξηση των κρατικών δαπανών σε ορισμένους τομείς όπως οι αγρότες, η παιδική φτώχεια και η ανεργία στους νέους». Για την υλοποίηση τους προγράμματος, χρειάζονται πόροι που θα μπορούν να βρεθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Μπαλάκι τα Εργασιακά

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές, έχουν κοινή στάση στο θέμα της νομοθέτησης των μέτρων και ζητούν να περάσουν όλα μαζί προκαταβολικά από τη βουλή. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να τα «σπάσει» σε δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, θα ήθελε να μεταθέσει τα Εργασιακά για την Τρίτη αξιολόγησης, κάτι το οποίο δεν δέχονται οι δανειστές, καθώς ξεκίνησαν από την πρώτη, μετακινήθηκαν στη δεύτερη και τώρα δεν θέλουν να πάνε ακόμα πιο πίσω στην τρίτη αξιολόγηση.

Τρέχει η διαπραγμάτευση λένε οι Βρυξέλλες

Οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζονται, ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ, κατά την ενημέρωση του Τύπου.  Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «σε συνέχεια της τελευταίας αποστολής στην Αθήνα, συνεχίζονται οι συζητήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης».

Τα κλιμάκια των δανειστών, θα έχουν επιστρέψει στις έδρες τους και οι επαφές εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Μαρτίου λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα και στις έδρες των θεσμών. Τελικός στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή