ΝΑ ΔΟΘΕΙ NEA ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΝ TA ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
Κραυγή αγωνίας από δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του νόμου Κατσέλη!
Με την απειλή ενός νέου μπαράζ πλειστηριασμών και των αδιέξοδων επιλογών του Πτωχευτικού νόμου, ζητούν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για να μην οδηγηθούν σε φτωχοποίηση και κοινωνικό αποκλεισμό, την ώρα που δικαιούνται την προστασία του ισχύοντος νόμου.
Πρόκειται για δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη (νόμος 3869/2010) και προστατεύονται παρότι η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί, όμως κινδυνεύουν σε λίγες μέρες χωρίς καμία δική τους ευθύνη να χάσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και να οδηγηθούν σε πλειστηριασμούς, με σαφή μεθόδευση της κυβέρνησης, κατ’ απαίτηση των τραπεζών.
Από το οικονομικό επιτελείο έχουν ακουστεί «ψίθυροι» για παράταση, αλλά προς το παρόν, οι διαχειριστές της σχετικής πλατφόρμας στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δεν έχουν καμία τέτοια ενημέρωση. Γνώστες των διαδικασιών τονίζουν στην kontranews, ότι ακόμα και αν υπήρχε απόφαση για παράταση, αυτό θα απαιτούσε νομοθετική ρύθμιση και τα χρονικά περιθώρια για κάτι τέτοιο είναι ασφυκτικά. Το θέμα εκκρεμεί μήνες και οι δανειολήπτες εκφράζουν φόβους ότι ίσως δεν πρόκειται για καθυστέρηση από την κυβέρνηση, αλλά για σχεδιασμό, με στόχο την εκδίωξή τους από την προστασία του νόμου, με στόχο την εξυπηρέτηση τραπεζικών συμφερόντων.
Από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. η Τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση μεθοδεύει εν κρυπτώ 35.000 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας». Σύμφωνα με την ίδια, η κυβέρνηση έδωσε μια ασφυκτική προθεσμία στους πολίτες να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις σε πλατφόρμα με σειρά δικαιολογητικών, που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν από τις δημόσιες υπηρεσίες που υπολειτουργούν εν μέσω λοκ-ντάουν, πράγμα αντικειμενικά αδύνατο. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε 3 ημέρες η προθεσμία λήγει, και από τους 40.000 ανθρώπους έχουν κατορθώσει να υποβάλουν οριστικές αιτήσεις μόλις 4.400.
Μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εν πλήρει συνειδήσει επιλέγει μετά τις 15 Ιανουαρίου να οδηγήσει πάνω από 35.000 πολίτες και νοικοκυριά εκτός προστασίας, με αποτέλεσμα αυτομάτως τα σπίτια τους να μπορούν να πλειστηριαστούν».
Μετά τον νέο πτωχευτικό που έχει δεχτεί μεγάλη κριτική από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εργασίας «οδηγεί σε γενικευμένη πτώχευση το σύνολο των πολιτών που οφείλουν», από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. ασκούν δριμεία κριτική υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ να πετάξει εκτός προστασίας και όσους πολίτες είχαν προσφύγει στοννόμο Κατσέλη.Απαιτούμε τώρα να μπει τέλος στην απαράδεκτη αυτή κυβερνητική μεθόδευση που απειλεί περισσότερες από 35.000 κύριες κατοικίες πολιτών».
Παράλληλα, για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών, σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, θεωρείται δεδομένη η επέκταση της παράτασης στο «πάγωμα» για δάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν και αναμένεται να εφαρμοστεί ο νέος Πτωχευτικός Νόμος. Ούτως ή άλλως, λόγω πανδημίας, δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί ούτε από τράπεζες, ούτε από εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων αλλά ούτε και από φυσικά πρόσωπα, και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η παράταση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται έως 30.6.2011 οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες παροχής πιστώσεων και τους εκδοχείς αυτών για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ
Η πραγματικότητα της μεταμνημονιακής Ελλάδας, είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να αποφασίσει μόνη της μία τέτοια παράταση, χωρίς να πάρει την έγκριση των θεσμών. Συγκεκριμένα, πολλές αποφάσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά ή το τραπεζικό σύστημα, αν και θα μπορούσε η κυβέρνηση να τις πάρει χωρίς την «άδεια» των Βρυξελλών ή της Φρανκφούρτης, δεν θέλουν να το κάνουν, για να μην φανούν «μη συνεργάσιμοι». Ειδικά τώρα, που η ασφυκτική πίεση της πανδημίας στην Οικονομία δημιουργεί αυξημένη ανάγκη για ενίσχυση από την Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι ψηλά στην ατζέντα, των συζητήσεων με τους θεσμούς, εκτός των πλειστηριασμών, είναι και ο σχεδιασμός για το πακέτο στήριξης των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Οι σχετικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ξεκίνησαν τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο και ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή του, μετά την παράταση που πήρε για την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και για την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών η πρόταση της ελληνικής πλευράς, είναι να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς μέχρι την ημέρα που θα μπει σε πλήρη εφαρμογή το πτωχευτικό δίκαιο, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου. Η προστασία θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί εξαιτίας του γεγονότος ότι τα δικαστήρια είναι κλειστά.
Στην κυβέρνηση έχουν λάβει την σχετική απόφαση, αλλά θέλουν να ενημερώσουν να πάρουν την έγκριση από τους δανειστές, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να υπάρξουν σύννεφα, ειδικά τώρα που εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει η ασφυκτική πίεση του παρελθόντος. Στα θετικά, είναι ότι για το «οκ» των δανειστών δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε την 26 Ιανουαρίου θα γίνουν οι τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των θεσμών, καθώς μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη μέσα στις επόμενες ημέρες.