Πολύ πίσω η Ελλάδα σε σχέση με άλλες τις χώρες της Ευρωζώνης στην χρήση καρτών.
«Πλαστικό» χρήμα κατά της φοροδιαφυγής θέλει και η Ευρώπη για την Ελλάδα και ανοίγει την «πόρτα» για συγχρηματοδότηση των συσκευών POS που χρειάζονται οι επιχειρήσεις. Μετά από σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Τζόναθαν Χίλλ (Jonathan Hill), απάντησε πως είναι δυνατή η συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τοποθέτηση των απαραίτητων τερματικών συσκευών στις επιχειρήσεις, για να μπορούν να δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Στη συνέχεια προχώρησε στην παρουσίαση στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπου φαίνεται πόσο πίσω έχει μείνει η χώρα μας στην χρήση πλαστικού χρήματος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Κάτι που κοστίζει ακριβά στο Δημόσιο, που χάνει λόγω φοροδιαφυγής περίπου 7 με 9 δισ. ευρώ το χρόνο. Απώλειες που μπορούν να μειωθούν σημαντικά αν ενισχυθεί η χρήση των καρτών.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως, «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ στη χρήση καρτών ανά κάτοικο, με 6,88 συναλλαγές το χρόνο, όταν στην Κύπρο έχουμε 47.6 συναλλαγές, στην Ισπανία 54,6, στην Ιρλανδία 94.8, στην Πορτογαλία 116,1, ενώ στην Εσθονία 170, στη Φινλανδία 224,7 και στη Σουηδία 249,7 συναλλαγές».
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου, που εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζοντας τα σχέδια ενίσχυσης της χρήση καρτών. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και κίνητρα για τους φορολογούμενους, που έχουν να κάνουν με «χτίσιμο» του αφορολόγητου με την χρήση πλαστικού χρήματος, αλλά και την βεβαίωση ιατρικών δαπανών. Για να κάμψει τις πρώτες αντιδράσεις που έχουν υπάρξει από την πλευρά των ιατρών που δεν επιθυμούν την πληρωμή τους με κάρτες, θα συναντηθεί μαζί τους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το οικονομικό επιτελείο, η συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα γίνει την Τετάρτη στις 16:00 το απόγευμα.
Η συνάντηση γίνεται μετά από έκτακτο αίτημα του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Πατούλη προς τον κ. Αλεξιάδη. Λόγω των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η συνάντηση δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα.
Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης, τονίζοντας πως «η επέκταση ηλεκτρονικών καρτών στις συναλλαγές, καταναλωτών και επιχειρήσεων, εξορθολογίζει τα συστήματα πληρωμών, μειώνει το κόστος μετρητών για τις επιχειρήσεις και, κυρίως, αποτυπώνει πλήρως τις οικονομικές δραστηριότητες, καταπολεμώντας φαινόμενα φοροδιαφυγής και μη απόδοσης ΦΠΑ», ρώτησε τον αρμόδιο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
«Ποια είναι η στρατηγική της για την προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στις χώρες με τη χαμηλότερη χρήση, όπως η Ελλάδα και ποιες είναι οι δυνατότητες στις ελληνικές επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, μέρους του κόστους εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS);».
Απαντώντας ο κ. Χιλλ, ανέφερε πως, «…η τοποθέτηση τερματικών στα σημεία πώλησης (POS) σε επιχειρήσεις αναμένεται κατά κανόνα να αυτοχρηματοδοτηθεί από τους εμπόρους. Η επιλεξιμότητα για συγχρηματοδότηση από ενωσιακά ταμεία μπορεί να είναι δυνατή, θα απαιτηθεί όμως πιο περισσότερη εξέταση, ανάλογα με τις εκάστοτε ακριβείς περιστάσεις».
Στην συνέχεια αναφερόμενος στις μεγάλες αποκλίσεις στις χρεώσεις, σήλωσε πως, «…οι διαπιστούμενες αποκλίσεις στη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών στην ΕΕ “εν μέρει σχετίζονται με προτιμήσεις καταναλωτών και εμπόρων, άλλες στα τέλη που συνεπάγονται οι αγορές με κάρτα. Όσον αφορά τις χρεώσεις για τραπεζικές υπηρεσίες εν γένει, αναμένεται ότι η οδηγία 2014/92/ΕΕ, να οδηγήσει στην πορεία, σε μείωση των τελών αυτών».