Πήραν φωτιά οι τιμές στα super market

Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν τον… τροχονόμο στους κερδοσκόπους

«ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» αύξησης τιμών, τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς! Πατώντας πάνω στις ελλείψεις που δημιούργησε η πανδημία, την αύξηση των ναύλων και τις αρρυθμίες που έφερε η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι κερδοσκόποι ξεκίνησαν «πάρτυ» αισχροκέρδειας.

Πήραν φωτιά οι τιμές στα super market, την ώρα που οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν… τον τροχονόμο στην νέα «μαύρη αγορά».

Ο κίνδυνος για περαιτέρω αύξηση των τιμών εκφράζουν φορείς της αγοράς, την ώρα που οι ελεγκτικές αρχές μένουν παγωμένες να περιμένουν τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Με την πανδημία αυξήθηκε η ζήτηση σε πολλά προϊόντα, καθώς ο κόσμος έμεινε για μεγαλύτερο διάστημα σπίτι. Όμως παράλληλα η πανδημία δημιούργησε σε πολλά από τα προϊόντα μείωση παραγωγής. Την ίδια ώρα έγιναν και πιο ακριβές οι μεταφορές των προϊόντων, καθώς τα ναύλα πήραν απότομες και σημαντικές αυξήσεις. 

Αυξημένη ζήτηση

Η αυξημένη ζήτηση ανεβάζει ούτως ή άλλως τις τιμές και πάνω σε όλα τα παραπάνω, πολλοί βρήκαν ευκαιρία να προσθέσουν και «καπέλο» υπερκέρδους. σχεδόν Όμως δεν είναι μόνο οι δυσκολίες του μέσου νοικοκυριού. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις εξαιτίας της παγκόσμιας πληθωριστικής τάσης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες με την αύξηση των διεθνών τιμών σε μια σειρά από πρώτες ύλες να βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά και με τις τιμές του ναυτιλιακού ναύλου στην κυριολεξία να έχουν τρελαθεί, θυμίζοντας εποχές μαύρης αγοράς.

Ανοδος των τιμών

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, που δείχνουν άνοδο των τιμών κατά 2,2% στο πρώτο τετράμηνο του 2021 στα βασικά είδη που πωλούνται σε super market. Οι αυξήσεις των τιμών είναι μεγαλύτερες στα τρόφιμα κατά 3,6% το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2020, κάτι που αναμένεται να έχει συνέπειες, ειδικά εάν συνεχισθεί και, το κυριότερο, εάν ενταθεί, στο εισόδημα κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών. 

Την πορεία των τιμών των τροφίμων και των τιμών πρώτων υλών στην Ελλάδα και το εξωτερικό εξετάζει σε νέα μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, (ΙΕΛΚΑ). Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια η πορεία των τιμών στην Ελλάδα ήταν σταθεροποιητική, όμως τώρα βλέπουμε πως η πανδημία δημιούργησε μία νέα πραγματικότητα. 

Τελική τιμή

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως να υπάρξουν αυξητικές πιέσεις στους δείκτες τιμών καταναλωτή τους και αυξήσεις της τελικής τιμής καταναλωτή για τα συγκεκριμένα προϊόντα τους επόμενους μήνες. Στον δείκτη τιμών εισροών αγροτικής παραγωγής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., δηλαδή στις τιμές που καταβάλλουν οι παραγωγοί, όταν αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη γεωργική – κτηνοτροφική παραγωγή καταγράφεται αύξηση τους πρώτους μήνες του 2021, οι τιμές του μηνός Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020, παρουσίασε αύξηση 3,4%. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές και στο κόστος ενέργειας. Πλέον, οι αυξήσεις μεταφέρονται πλέον στους επόμενους κόμβους της αλυσίδας, καθώς αυξάνονται και οι δείκτες τιμών εκροών αγροτικής παραγωγής, δηλαδή οι τιμές διάθεσης των προϊόντων. Για παράδειγμα δείκτης φυτικής παραγωγής παρουσιάζει αύξηση 6,1% σε σχέση με το 2020 και ο δείκτης ζωικής παραγωγής 0,6% σε σχέση με το 2020.

Κ. Μίχαλος

Σε «αύξηση περισσότερο από 500%» στα ναύλα που δημιουργεί μεγάλες πιέσεις, αναφέρθηκε ο  πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σε δήλωσή του στην Kontranews. O κ. Μίχαλος τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα που πληθωρίζει την παγκόσμια οικονομία σε εξαιρετικά υψηλό βαθμό και πρότεινε μέτρα ελάφρυνσης από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για τους Έλληνες εισαγωγείς και εξαγωγείς έως ότου ομαλοποιηθεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική και για την παγκόσμια οικονομία. Η πρωτοφανής πανδημία που βιώνουμε εδώ και ενάμιση σχεδόν χρόνο, φαίνεται να αποκλιμακώνεται σταδιακά. Ωστόσο, η πορεία ανάκαμψης συνοδεύεται από σοβαρές αναταράξεις. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να ενισχύεται μια παγκόσμια πληθωριστική τάση, η οποία προκαλεί προβλήματα στην αγορά. Και προκαλεί εντονότερα προβλήματα σε οικονομίες, όπως η ελληνική, η οποία εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές. Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και η αύξηση της ζήτησης, έχει πυροδοτήσει ένα εκρηκτικό ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων, των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων και υπηρεσιών. Η αύξηση των διεθνών τιμών σε μια σειρά από πρώτες ύλες για βασικά προϊόντα και υπηρεσίες – στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις κατασκευές κ.ά. – έχει αγγίξει διψήφια ποσοστά».

Επικίνδυνες αυξήσεις

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία έρευνας του ΕΒΕΑ, που δείχνουν «επικίνδυνες» αυξήσεις. Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 37,94%, της βενζίνης κατά 52,14%,  της σόγιας κατά 17,10%, του καφέ κατά 26,59%, του γάλακτος κατά 20,06%, του καλαμποκιού κατά 35,64%, των πουλερικών κατά 16,64%,  του μαλλιού κατά 12,72%, του χαλκού κατά 33,19%, του αλουμινίου κατά 26,54% κ.λπ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή