Η Αττική και το Νότιο Αιγαίο είναι οι δύο Περιφέρειες της Ελλάδος που συνεχίζουν να είναι από το 1988 αδιαλείπτως οι πλουσιότερες της χώρας, ενώ πάνω από οκτώ συνεχίζουν να είναι οι φτωχότερες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η οποία παρουσιάζει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών και των Περιφερειών τους σε όρους αγοραστικής δύναμης το 2013.
Οι ελληνικές περιφέρειες, με εξαίρεση την Αττική που βρίσκεται στο 99% του κοινοτικού ΑΕΠ και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο 80%, οι υπόλοιπες είναι κάτω από το 75% (κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδος) του μέσου κοινοτικού όρου. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (50%). Ακολουθούν η Ήπειρος (51%), η Δυτική Ελλάδα (53%), η Θεσσαλία (55%), η Κεντρική Μακεδονία (56%), το Βόρειο Αιγαίο (57%), η Πελοπόννησος (58%), η Στερεά Ελλάδα (61%), η Κρήτη (63%), η Δυτική Μακεδονία (66%) και τα Ιόνια Νησιά (67%).
Υπενθυμίζω ότι πριν από πριν από 25 και 15 χρόνια, το 1988 και το 1998, οι φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας ήταν οκτώ, δηλαδή η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, το Βόρειο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά. Και οι οκτώ αυτές Περιφέρειες εξακολουθούν και το 2013 να είναι οι φτωχότερες, ενώ προστέθηκαν στον πίνακα και άλλες τρεις (Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη), οι οποίες είχαν κατά κεφαλήν υψηλότερο τα προηγούμενα χρόνια από το μέσο κοινοτικό όρο.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης είναι στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία με πέντε συμμετοχές από κάθε χώρα, στην Ουγγαρία με δύο περιφέρειες, η Ελλάδα με μία (Ανατολική Μακεδονία) και μία η Γαλλία. Πριν από 25 χρόνια από τις 17 φτωχότερες περιφέρειες της τότε ΕΟΚ, οι οκτώ ανήκαν στην Ελλάδα, οι τέσσερις στη Γαλλία, οι τρεις στην Πορτογαλία και οι δύο στην Ισπανία. Από τις χώρες αυτές το 2013 μία φτωχή Περιφέρεια έχει μόνο η Γαλλία, ενώ όλες οι άλλες κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ υψηλότερο από τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο!
Οι φτωχότερες ελληνικές περιφέρειες (κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του μέσου της Ε.Ε.)
