Πιο κοντά από ποτέ στη συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές

ΣΤΟ «ΧΕΡΙ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ                                                                     

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ»

Από την πολιτική βούληση της ελληνικής πλευράς εξαρτάται η επίλυση των περισσότερων θεμάτων  της αξιολόγησης, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο. 

Λίγο μετά το EuroWorking Group έγινε γνωστό, ότι υπήρξε «ευρεία συναίνεση» από όλες τις πλευρές, ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ανοιχτών θεμάτων της αξιολόγησης, μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν η ελληνική κυβέρνηση έχει την «πολιτική βούληση» και πως αν και υπάρχουν διαφορές, αυτές αφορούν πολύ λίγα σημεία που έχουν «τεχνικές δυσκολίες».

Κυβέρνηση και ευρωπαίοι δανειστές (Ε.Ε., ΕΚΤ και ESM), βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και από τις Βρυξέλλες κανείς δεν αποκλείει επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 12 Απριλίου. Αυτός είναι και ο στόχος της ελληνικής πλευράς που θέλει να πάει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον στις 15 Απριλίου, με την συμφωνία στο χέρι, ώστε να ανοίξει επί της ουσίας η συζήτηση για την «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους.

Αν και οι Ευρωπαίοι διατηρούν σημαντικές αντιστάσεις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη έχουν ενημερωθεί οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για τις υπό εξέλιξη σκέψεις για την απομείωση. Το σενάριο που προκρίνεται θέλει σημαντική ελάφρυνση του βάρους, των πληρωμών που ξεκινούν από το 2022, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην Ελλάδα, να επιστρέψει σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, ώστε η ελληνική Οικονομία να μπορεί να αντέξει το ύψος των πληρωμών.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη, δεν θέλει ούτε να ακούει για «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να προσεγγίζει και μέρος του ΔΝΤ. Η συνολική εικόνα για το χρέος, θα φανεί κατά την Σύνοδο του Ταμείου στις 15 του μήνα.

Μέχρι το επόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου και μετά την συμφωνία (περίπου 12 Απριλίου) η κυβέρνηση αναμένεται πως θα καταθέσει στη Βουλή όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια για τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, ακόμα και το 1,8 δισ. ευρώ των εσόδων από έμμεσους φόρους και άλλα μέτρα το οποίο θα ισχύει για το 2018.

Αν και επισήμως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ξεκινά και πάλι με την πρώτη συνάντηση των δυο πλευρών την Δευτέρα, από τις τρεις το μεσημέρι, ξεκίνησε η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, με την συμμετοχή του «κουαρτέτου», η οποία τέλειωσε σχεδόν μία ώρα μετά.

Σκοπός του συμβουλίου, ήταν να υπάρξει αμφίδρομη ενημέρωση για την εκατέρωθεν πρόοδο στην διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά έβαλε στο «τραπέζι» την λίστα των μέτρων για να βγει ο λογαριασμό των 5,4 δισ. ευρώ και οι δανειστές τις συγκεκριμένες διαφωνίες τους.

Εκτός από τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνη, συμμετείχαν και η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), ο Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), ο Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), ο Νικολά Τζιαμαρόλι (ESM), ενώ την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή