Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν οι δανειστές για μειώσεις στις κύριες συντάξεις, ωστόσο η κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη προκειμένου να κρατήσει στα σημερινά επίπεδα τις κύριες συντάξεις.
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο ασφαλιστικό. Ουσιαστικά όλα τα θέματα, από τις επικουρικές και το εφάπαξ, ως το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης για την κατώτατη σύνταξη, αλλά και το μέρισμα του Δημοσίου είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ταυτόχρονα καθώς όλα τα θέματα είναι αλληλένδετα.
Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος, θα επιδιώξει το πακέτο του ασφαλιστικού να αξιολογηθεί μόνο του, χωρίς σύνδεση με το φορολογικό και άλλα κομμάτια της διαπραγμάτευσης.
Η καθυστέρηση εκτιμάται ότι δίνει περιθώριο στους δανειστές να εγείρουν νέες αξιώσεις, όπως συνέβη με την παρέμβαση Τόμσεν.
Κατεβάζουν τη μέση επιβάρυνση από τα νέα ασφαλιστικά χαράτσια
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα πρόταση προς τους αγρότες με αιχμή την επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς επί του αγροτικού εισοδήματος 12% το 2017, 14% το 2018 και 20% το 2019. (αντί για 14%, 17% και 20% για την αντίστοιχη τριετία), Έτσι η μέση ασφαλιστική επιβάρυνση για την πρώτη διετία εφαρμογής του ενιαίου συντελεστή θα πέσει 15-16% (σ.σ. μείωση από το 15,5% στο 13% ).
Η πρόταση αυτή η οποία αναμένεται να εμπλουτιστεί με την πιθανή εξαίρεση του ΟΓΑ από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και με τη δυνατότητα επιλογής συντελεστή από τον κάθε αγρότη θα ξεκαθαριστεί σύντομα (ακόμα και σήμερα) σε συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας με τον Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Στόχος του πακέτου αυτού δεν είναι άλλος από την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με τους αγρότες, οι οποίοι μετά τη διήμερη “κατάληψη” της πλατείας Συντάγματος (Παρασκευή 12.2-Σαββάτο 13.2), συνεχίζουν τα μπλόκα τους.
Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να ισχύει η κυβερνητική πρόταση για “εκπτώσεις” έως 50% στη διπλή ασφαλιστική εισφορά του 26,9% σε βάρος των επιστημόνων για την περίοδο 2017-19 (20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 6,9% για τον κλάδο υγείας) που κατεβάζουν κατά 30% τη μέση ασφαλιστική επιβάρυνση για τα εισοδήματα έως 55.000 ευρώ (στο 19% από το 26,9%). Σήμερα στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη κοινή συνάντηση των επιστημονικών φορέων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, οικονομολόγων κλπ.) για τον επανακαθορισμό της στάσης τους.
Αυξάνουν τις… μειώσεις στις βασικές, κύριες και επικουρικές συντάξεις
Ενώ η κυβέρνηση εξετάζει ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να «εξημερώσει» τους επιστήμονες και τους αγρότες, συζητά με τους θεσμούς σενάριο για σταδιακή κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” την οποία σχεδιάζει το Υπ. Εργασίας για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις κατά την περίοδο 2017-2019, η οποία θα φέρει χρόνο-το χρόνο μειώσεις 15% σε συντάξεις άνω των 1200-1400 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, η “απομείωση” της “προσωπικής διαφοράς” των καταβαλλόμενων μέχρι και τις 31.12.2015 συντάξεων (που προκύπτει από τη διαφορά στις αποδοχές των συντάξεων με βάση τα παλιά και τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης) θα ξεκινούσε μετά τα μέσα του 2018.
Σύμφωνα δε με νεότερο σενάριο το οποίο επεξεργάζεται το Υπ. Εργασίας -προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση των θεσμών για εθνική σύνταξη με 20 χρόνια ασφάλισης με εισοδηματικά κριτήρια- εξετάζεται εθνική σύνταξη 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης, κατώτερη “εθνική σύνταξη” στα 300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και προνοιακή σύνταξη κάτω από 300 ευρώ για όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης.
Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνουν οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 150-170 ευρώ. Η περικοπή τους μεσοσταθμικά κατά 6%-8% (ή κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως 30%) θα απέδιδε 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως.
Εξάλλου, το Υπ. Εργασίας εξετάζει τη μείωση κατά 10%-20% των εφάπαξ.
Δεδομένη, τέλος, πρέπει να θεωρηθεί η περικοπή των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 30%-40%.