Πιέζουν ασφυκτικά οι ξένοι για τους πλειστηριασμούς

AΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια θα περάσουν στα κοράκια των εισπρακτικών

ΝΑ τρέξει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια και να δουλέψει το σφυρί των πλειστηριασμών ζητούν με επιμονή οι θεσμοί που απαιτούν από την κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Οι ξένοι πιέζουν ασφυκτικά και εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια θα περάσουν στα κοράκια των εισπρακτικών. Μόνο γι’ αυτή την εβδομάδα έχουν μπει στο πρόγραμμα 1.100 πλειστηριασμοί και το 2022 αναμένεται δύσκολη χρονιά για τους οφειλέτες, με το νέο πτωχευτικό να έχει νομοθετηθεί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να δημιουργήσει μία νέα γενιά αστέγων. Πολλοί ελπίζουν ότι ο ειδικός χαρακτήρας μίας «προεκλογικής» χρονιάς θα βάλει εμπόδια στο επερχόμενο τσουνάμι κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Το συνολικό ιδιωτικό χρέος που οδηγεί σε τέτοιες διαδικασίες φτάνει τα 100 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της αγοράς ανεβάζουν τον όγκο των ακινήτων που πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό σε έως 300.000. Συνολικά τα ακίνητα που έχουν περάσει από τις τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης υπολογίζονται σε 500.000, το χρέος λόγω πανδημίας έχει αυξηθεί και η ακρίβεια απειλεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε νέο κύκλο κόκκινων δανείων. Ειδικοί της αγοράς, προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση, η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί και να θυμίσει εποχές μνημονίων.

Eπέκταση της εποπτείας

Με την 13η αξιολόγηση του μεταμνημονίου να είναι πολύ σημαντική για την κυβέρνηση που στοχεύει στην έξοδο από την εποπτεία έως και τα τέλη Δεκεμβρίου. Αν και οι ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να λένε πως η χώρα δεν πρέπει να βιαστεί να εξέλθει από το υφιστάμενο καθεστώς και κάποιοι ζητούν επέκταση της εποπτείας για ακόμα ένα έτος. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θέλει να τρέξουν όλες οι εκκρεμότητες το ταχύτερο δυνατό. Έντονη δυσφορία εντοπίζεται στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, από τα απογοητευτικά στατιστικά των καθυστερήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών και τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, που παραμένει «παγωμένος» από δυσλειτουργίες και αργούς ρυθμούς έγκρισης ρυθμίσεων. Η εικόνα πλήρους στασιμότητας στον εξωδικαστικό διαγράφεται και μέσα από τις γραμμές της τελευταίας έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών για το ιδιωτικό χρέος, όπου σημειώνονται μόνο 2.996 ρυθμίσεις οφειλών του προηγούμενου πτωχευτικού νόμου (4469/2017), χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στην πρόοδο με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού. Με τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά, η πρώτη αναφορά στην πρόοδο του νέου πτωχευτικού έγινε πολύ αργότερα, καθώς από τους χιλιάδες δανειολήπτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόνο 24 περιπτώσεις είχε γίνει ρύθμιση. Οι καθυστερήσεις είναι μόνιμο σημείο αναφοράς στην εφαρμογή του νέου εξωδικαστικού.

Το αποτέλεσμα

Μέχρι τώρα είχε εντοπιστεί ένα πλήθος προβλημάτων και δυσλειτουργιών που έχουν μπλοκάρει τη νέα εξωδικαστική διαδικασία και δεν αναμένεται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει στις συζητήσεις με τους τεχνοκράτες των Θεσμών να παρουσιάσει, τα αποτελέσματα που αναμένονταν από το θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που θα περιπλέξει τις συζητήσεις, καθώς πρόκειται, τυπικά, για την προτελευταία αξιολόγηση πριν την έξοδο της χώρας από τον μηχανισμό ενισχυμένης επιτήρησης. Το αποτέλεσμα αυτών και άλλων προβλημάτων ήταν οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες, που πλέον πλησιάζουν σε αριθμό τους 45.000, να μην έχουν καταφέρει στη συντριπτική τους πλειονότητα να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους και, πολύ περισσότερο, να φθάσουν στη ρύθμιση των οφειλών. Αν πράγματι είναι να βγούμε από την αυστηρή εποπτεία των δανειστών, τότε δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις ή παρατάσεις, όμως αν γίνουν όσα έχουν υποσχεθεί, χιλιάδες κόσμου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη. Με τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας, η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται και εκποιείται είτε μέσω αναγκαστικών μέτρων που παίρνει η τράπεζα είτε μέσω δικαστικής πτώχευσης.

Τα νοικοκυριά

Εξαίρεση μόνο τα νοικοκυριά που είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας. Τα κριτήρια για να σωθεί έστω και προσωρινά η α΄κατοικία είναι το συνολικό εισόδημα να είναι λιγότερο από 7.000 ευρώ το έτος για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, συν 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Υπάρχει και περιουσιακό κριτήριο όπου η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού πρέπει να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει, τις επόμενες ημέρες, στους θεσμούς, τις κινήσεις που μπορούν να γίνουν ώστε για να βελτιωθούν οι ρυθμοί του εξωδικαστικού, ενώ το μεγάλο τεστ πάει για την επόμενη και τελευταία, αξιολόγηση, από την οποία θα κριθεί και αν η χώρα θα εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία. Οι ευρωπαίοι πάντως το έχουν ξεκαθαρίσει. Αν δεν γίνουν όλες οι ελληνικές δεσμεύσεις, τότε δεν θα μας αφήσουν να απελευθερωθούμε από το μεταμνημόνιο.

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή