Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Πιέσεις της Γαλλίας σε Γερμανία για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ο προσχηματικός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Άγκυρας δεν πείθει τους Ευρωπαίους και η Αθήνα πέραν του μηνύματος στην Τουρκία πως απαιτείται συνέχεια και συνέπεια σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της, στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη πως δεν πρέπει να πιαστεί στο «αγκίστρι» του Ερντογάν.

Την ώρα που η Τουρκία παρέτεινε με νέα παράνομη navtex της έρευνες του Oruc Reis μέχρι την 29η Νοεμβρίου ο Ερντογάν απηύθυνε στους ηγέτες της ΕΕ προσχηματική πρόσκληση για διάλογο λέγοντας πως βλέπει την Τουρκία μέσα στην Ευρώπη.

Ο προσχηματικός ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Άγκυρας δεν πείθει τους Ευρωπαίους και η Αθήνα πέραν του μηνύματος στην Τουρκία πως απαιτείται συνέχεια και συνέπεια σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της, στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη πως δεν πρέπει να πιαστεί στο «αγκίστρι» του Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν μας αγνόησε»

Και φαίνεται πως αυτό το μήνυμα έχει ληφθεί από το Παρίσι το οποίο ηγείται της προσπάθειας να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Το Παρίσι υπογραμμίζει πως ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των ηγετών της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να κάνει πίσω στη διένεξη για τις τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στη Μεσόγειο ή διαφορετικά να αντιμετωπίσει συνέπειες.

«Η Τουρκία ξέρει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο γαλλικό κοινοβούλιο. «Αντιπαράθεση ή συνεργασία, εξαρτάται απ’ αυτούς».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικρίνει την ΕΕ επειδή συζητεί κυρώσεις, λέγοντας πως η συζήτηση αυτή δεν βοηθάει.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σχεδιασθεί λεπτομερείς κυρώσεις, όμως διπλωμάτες λένε πως τα όποια μέτρα ληφθούν, θα πλήξουν τομείς της οικονομίας της Τουρκίας με στόχο να περιορισθούν οι τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες, πιθανόν τη ναυσιπλοΐα, τις τράπεζες και την ενέργεια.

Ο Ερντογάν έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, κάτι για το οποίο διπλωμάτης της ΕΕ σχολίασε πως δεν προμηνύει βαθύτερες εμπορικές σχέσεις. «Ωστόσο η Τουρκία είναι εταίρος κλειδί σε πολλούς τομείς, έτσι δεν υπάρχει συναίνεση στο Συμβούλιο (των κυβερνήσεων της ΕΕ). Είναι ακόμη πολύ νωρίς», δήλωσε ένας άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Η υποστήριξη οποιωνδήποτε κυρώσεων έγκειται στη Γερμανία, η οποία ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Το Βερολίνο ήλπιζε να μεσολαβήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όμως εξοργίσθηκε όταν η Άγκυρα, η οποία απέσυρε ένα ερευνητικό σκάφος πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο, άρχισε και πάλι τον περασμένο μήνα τις έρευνες για αέριο στα ανοικτά της Κύπρου.

«Ο Ερντογάν πραγματικά το τράβηξε πολύ με τους Γερμανούς», δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος γάλλος αξιωματούχος. «Δεν το πήραν καθόλου καλά το γεγονός ότι το νέο πλοίο επέστρεψε στην ανατολική Μεσόγειο ακριβώς μετά τη σύνοδο κορυφής της 1ης Οκτωβρίου».

«Κυρώσεις» ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο

Με ευρεία πλειοψηφία, για πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας. Η υπερψήφιση της τροπολογίας αυτής, έχει ιδιαίτερη σημασία διότι εκφράζει την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δίνει εντολή στο Συμβούλιο να ταχθεί με αποφασιστικότητα κατά των παρανόμων Τουρκικών ενεργειών.

Με την τροπολογία αυτή, η οποία στηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αποδεικνύεται ότι η φωνή των Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ είναι ισχυρή. Από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες σθεναρά υπερασπίζονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ζητώντας κατ’ επανάληψη συγκεκριμένες αποφάσεις και έμπρακτη αλληλεγγύη στα δύο κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ με πρόσφατη συνέντευξη του στα ΝΕΑ σημείωνε: «Λόγια έχουν ειπωθεί πολλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η Ευρώπη πρέπει τον Δεκέμβριο να μιλήσει με πράξεις, διότι η τουρκική ηγεσία διαρκώς προκαλεί. Θέλουμε τον διάλογο και τη συνεργασία. Ιδίως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι είναι έτοιμη στη διαμάχη φυσικού αερίου να αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο και να αποδεχτεί την ετυμηγορία των δικαστών, δείχνει ότι θέλουμε να συνεργαστούμε στη βάση του δικαίου. Αυτό το απλωμένο χέρι της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης αποκρούστηκε επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες. Η τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στη Βόρεια Κύπρο είναι ένα περαιτέρω βήμα αυτών των διαρκών προκλήσεων. Οι αποφάσεις των ΗΕ είναι σαφείς και παραβιάζονται διαρκώς από την Τουρκία. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι πράξεις».

Ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ άνοιγε την πόρτα για κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις. Το Συμβούλιο της ΕΕ απείλησε με κυρώσεις. Δυστυχώς, αντί της αποκλιμάκωσης των εντάσεων ήρθαν περαιτέρω προκλήσεις, και έναντι της Γαλλίας με την έκκληση για εμπάργκο γαλλικών προϊόντων. Για αυτό πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί, ότι το να εργάζεται διαρκώς κατά της ΕΕ, δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Βέμπερ.

Υπενθυμίζεται πως το μήνυμα της Αθήνας μέσω του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Νίκου Δένδια είναι να «ξεχάσει τις διερευνητικές επαφές το επόμενο διάστημα», εκτός βέβαια συγκλονιστικού απροόπτου. Η Ελλάδα δεν προτίθεται να δώσει άλλοθι στην Τουρκία για λίγες ημέρες προσχηματικής ησυχίας για να αποφύγει τη συζήτηση για τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή