Πιάνει δουλειά ο Εισαγγελέας για τη Folli Follie

Δύσκολη η επόμενη ημέρα για την Folli Follie

Folli Follie – Όλα τα μέτωπα ανοιχτά, ψάχνοντας 242,5 εκατ. ευρώ

 «Ορφανά» 242,5 εκατ. ευρώ, πρόστιμα 4 εκατ. ευρώ και τους προμηθευτές σε… ανησυχία. Αυτή είναι η επόμενη μέρα για την Folli Follie, μετά τη βαριά απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την νομική διαδικασία να τρέχει…  Τρεις μήνες μετά τη «βόμβα» του αμερικανικού fund Quintessential Capital Management (QCM), όταν οι αποκαλύψεις για τα πλασματικά στοιχεία σήμαναν το   ξέσπασμα της πολύκροτης υπόθεσης, αρχίζει να φαίνεται η έκταση του σκανδάλου και το κατά πόσο θα επηρεάσει την ελληνική αγορά.

Υψηλά πρόστιμα σε 9 φυσικά πρόσωπα αλλά και στην εταιρεία, με την κατηγορία χειραγώγησης της αγοράς. Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει καταλογιστεί  από την Αρχή για μία μόνο υπόθεση, ενώ ελάχιστα μεγαλύτερα ήταν περίοδο του 1999. Πριν δώδεκα χρόνια, η Επιτροπή είχε βάλλει πρόστιμο 2,47 εκατ. ευρώ σε στελέχη της εταιρείας Τεχνική Ολυμπιακή για διάδοση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των ετών 1999 και 2000. Τον  Ιανουάριο που πέρασε επέβαλε πρόστιμο 1,14 εκατ. για υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής του Ιασώ που εκκρεμούσε από το 2000. Υψηλότερα πρόστιμα έχει επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως το 2010 στην Carrefour  – Μαρινόπουλος.

Βέβαια, η απόφαση της Επιτροπής δεν σημαίνει και κλείσιμο της υπόθεσης, ακολουθεί η αυτόματη επόμενη διαδικασία, που δεν είναι άλλη από την παραπομπή της υπόθεσης στον αρμόδιο Εισαγγελέα, κ. Δραγάτση, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει ήδη γνώση του θέματος και περίμενε την ανακοίνωση των αποφάσεων προκειμένου να ξεκινήσει τη διενέργεια ελέγχου, για το αδίκημα χειραγώγησης της αγοράς, μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων.

 Σε κάθε περίπτωση, η μηνυτήρια αναφορά, επισείει ποινές φυλάκισης και το πλημμέλημα της χειραγώγησης, μετατρέπεται σε κακούργημα, εάν αποδειχθεί μεγάλης αξίας όφελος ή αν η χειραγώγηση διαπράχθηκε κατ’ εξακολούθηση.  Η επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της,  καθώς αναμένεται η επαναδημοσίευση των «αμαρτωλών» οικονομικών καταστάσεων του 2017, ώστε να δείχνουν την πραγματική εικόνα του ομίλου.

Τα… «ορφανά» 242,5 εκατ. ευρώ, ήταν τα αποθεματικά που είχαν δηλωθεί στα χαρτιά, αλλά η εταιρεία δεν μπορούσε να αποδείξει ότι τα έχει όταν ερωτήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όταν πριν δύο μήνες η Επιτροπή πραγματοποίησε επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της εταιρείας, ψάχνοντας τα σχετικά στοιχεία, αυτά δεν υπήρχαν πουθενά. Η εταιρεία τότε είχε δηλώσει αδυναμία, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα ενημέρωναν την Αρχή την επόμενη ημέρα. Μία υπόσχεση που αθετήθηκε. Όπως προβλέπει ο κανονισμός,  η διοίκησής της εταιρείας έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα θεραπείας για τα διοικητικά πρόστιμα, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει η εταιρεία να αποδείξει πως υπάρχουν τα λεφτά στο ταμείο…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή