Σε ηλικία 75 ετών απεβίωσε η Κριστίν Κίλερ, η γυναίκα που πρωταγωνίστησε σ’ ένα ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στον Τζον Προφιούμο, υπουργό Πολέμου στην κυβέρνηση Μακμίλαν, και στον Γιεβγκένι Ιβανόφ, αξιωματικό του σοβιετικού Ναυτικού και στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας στις αρχές της δεκαετίας του 60.
Η Κίλερ υπήρξε η πέτρα του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στη Βρετανία.
Το εν λόγω σκάνδαλο ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο που έχει γνωρίσει ποτέ η Βρετανία, σοκάροντας την συντηρητική Βρετανία και συνέπεια αυτού ήταν η παραίτηση του τότε πρωθυπουργού, του συντηρητικού Χάρολντ Μακμίλαν.
Ο γιος της Σέιμουρ Πλατ δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ότι η Κίλερ πέθανε αργά χθες το απόγευμα και ότι το σκάνδαλο την είχε επηρεάσει πολύ αρνητικά.
Την εποχή εκείνη η Κίλερ εργαζόταν ως χορεύτρια σε καμπαρέ, αλλά θεωρείτο ότι ήταν και πόρνη πολυτελείας.
Ο Τζον Προφιούμο ήταν ένας μορφωμένος, παρασημοφορεμένος και αξιοσέβαστος πολιτικός, που ανήκε στην παράταξη των Συντηρητικών. Σε ηλικία 25 ετών ήταν ο νεαρότερος βουλευτής της Βρετανίας. Επίσης ήταν αρχηγός του βρετανικού επιτελείου στην Ιαπωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία του 1950 και υπουργός Πολέμου από το 1960. Το πολιτικό του μέλλον ήταν λαμπρό.
Στην Κριστίν Κίλερ έχουν αποδοθεί οι επαγγελματικές ιδιότητες της χορεύτριας σε καμπαρέ, της σερβιτόρας, της ηθοποιού αλλά και της αδήλωτης πόρνης πολυτελείας.
Ο Στίβεν Γουόρντ, όντως εξαιρετικά καλά δικτυωμένος σε κοινωνικό επίπεδο, αναλάμβανε να γνωρίζει όμορφες και νεαρές -ενίοτε ανήλικες- γυναίκες σε επιφανείς Βρετανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στην άρχουσα τάξη. Μεταξύ των υψηλών πελατών του Γουόρντ ήταν και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Σοβιετικής Ένωσης Γιεβγκένι Ιβανόφ, οποίος συνδέθηκε με φιλία με τον προαγωγό. Απ’ όλα τα κορίτσια του Γουόρντ, ο Ιβανόφ είχε ξεχωρίσει την Κριστίν Κίλερ. Το ίδιο και ο Τζον Προφιούμο.
Ο Προφιούμο και η Κίλερ γνωρίστηκαν το 1961 σε πάρτι στο Μπέρκσαϊρ. Όταν ο υπουργός πρωτοσυνάντησε την Κριστίν, συνοδευόταν από τη γυναίκα του, την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον. Ο υπουργός επεδίωξε να την ξανασυναντήσει στο Λονδίνο, κάτι για το οποίο φρόντισε, με το αζημίωτο, ο Γουόρντ. Στη συνέχεια εξελίχθηκε ένα κρυφό ειδύλλιο. Η σχέση τους κράτησε μόνο λίγες εβδομάδες, προτού την τερματίσει ο ίδιος. Η ερωτική αυτή σχέση τού στοίχησε ανεπιστρεπτί την πολιτική του καριέρα. Και αυτό, διότι όπως αποδείχθηκε, τη συγκεκριμένη περίοδο η Κίλερ είχε παράλληλη σχέση με τον Ιβανόφ.
Το 1962 το βραχύβιο παράνομο ειδύλλιο δεν ήταν πλέον κρυφό και ο Προφιούμο –λόγω της σχέσης της Κίλερ με τον Ιβανόφ– κατηγορήθηκε εμμέσως από τον Τύπο για εσχάτη προδοσία.
Η κυβέρνηση διέταξε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για την υπόθεση Προφιούμο, η οποία ανατέθηκε στον Λόρδο Ντένινγκ. Όταν το πόρισμα δημοσιεύτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1963, αν και λίγο μετά μεσάνυχτα, εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να προμηθευτούν ένα αντίγραφο. Ωστόσο, οι πικάντικες λεπτομέρειες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση ήταν ελάχιστες. Ο Ντένινγκ κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση, όμως αποφανθεί ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση της εθνικής ασφάλειας.
Η κατηγορία ότι ο Προφιούμο έδινε κρατικά μυστικά στον Ιβανόφ ουδέποτε αποδείχθηκε και πιθανότατα δεν ήταν αληθής, αλλά σε μία Αγγλία που συγκλονιζόταν από το τριπλό χτύπημα Κιμ Φίλμπυ – Ντόναλντ Μακλίν – Γκάι Μπέρτζες, ο Προφιούμο δυσκολεύτηκε πολύ να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος. Οδηγήθηκε στην παραίτηση και η πολιτική του σταδιοδρομία τερματίστηκε. Παρά την απώλεια του χαρτοφυλακίου του και της βουλευτικής έδρας, η σύζυγός του τον στήριξε. Ο Προφιούμο αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του σε φιλανθρωπικά έργα και πέθανε χωρίς να έχει μιλήσει ποτέ για το σκάνδαλο που τερμάτισε την πολιτική του καριέρα προσπαθώντας να διορθώσει τη δημόσια εικόνα του. Το 2003 η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου τον τίμησε για το έργο του. Ο Προφιούμο πέθανε στις 9 Μαρτίου του 2006. Οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε πεθάνει η γυναίκα του.
Η Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Αν και προσπάθησε να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο, δεν τα κατάφερε. Η μεγαλύτερη επιτυχία της, ήταν η συμμετοχή στο βίντεο κλιπ του Μπράιαν Φέρι Kiss and tell.
Βέβαια, η ίδια η Κίλερ, στην αυτοβιογραφία της, με τίτλο «Επιτέλους η αλήθεια», που κυκλοφόρησε το 2001, έκανε γνωστή μια διαφορετική προσέγγιση: «Υποστήριξε ότι ο Στίβεν Γουόρντ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης και της ζήτησε να αντλήσει πληροφορίες από τον Προφιούμο για τη θέση των πυρηνικών κεφαλών στη Δυτική Γερμανία. Μάλιστα, τον κατηγόρησε ότι αποπειράθηκε να τη δολοφονήσει, φοβούμενος ότι θα αποκαλύψει το ρόλο του. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από το κατεστημένο, προκειμένου τα ΜΜΕ να εστιάσουν στις ροζ πτυχές της υπόθεσης και να καλυφθούν έτσι τα σοβαρά κενά στη βρετανική ασφάλεια».
Το 2013 η Κίλερ, που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατασκοπείας του Ψυχρού Πολέμου, παραδέχθηκε για πρώτη φορά, ότι πρόδωσε τη χώρα της, τη Βρετανία. Ομολόγησε πως έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο σε δίκτυο κατασκοπείας που διοχέτευσε απόρρητα κρατικά μυστικά για τις κινήσεις πυραύλων στη Δύση, στους Σοβιετικούς. «Ήμουν κατάσκοπος και δεν είμαι περήφανη γι’ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι πρόδωσα τη χώρα μου», δήλωσε η ίδια. Και συμπλήρωσε: «Προσπάθησα να το σταματήσω. Όμως ήμουν πολύ φοβισμένη. Τώρα που για πρώτη φορά ομολογώ τις πράξεις μου, νιώθω απελευθερωμένη από ένα πολύ μεγάλο συναισθηματικό φορτίο».