ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με βαρύτατες πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες αναμένεται να βρεθούν κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση της εφιαλτικής πανδημίας, σε περίπτωση κατά την οποία τεκμηριωθούν οι καταγγελίες για λειτουργία παράλληλων συστημάτων καταγραφής κρουσμάτων και αλλοίωση των πραγματικών στοιχείων, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος στη Βόρεια Ελλάδα και να θρηνήσουμε εκατοντάδες νεκρούς.
Στους κόλπους της κυβέρνησης έχει ξεσπάσει εμφύλιος, με τους αρμόδιους για τη διαχείριση της πανδημίας να μεταθέτουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για την επικίνδυνη ολιγωρία που επέδειξαν, που είχε σαν αποτέλεσμα να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο.
Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας στην εναγώνια προσπάθειά του να δικαιολογήσει την μη έγκαιρη λήψη μέτρων στη Μακεδονία, αλλά και την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο ΕΣΥ, μεταθέτει τις ευθύνες στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Συνεργάτες του υπουργού Υγείας κάνουν λόγο για ένα παράλληλο σύστημα που είχε δημιουργήσει ο ΕΟΔΥ για τη διερεύνηση των κρουσμάτων, το οποίο έδινε στρεβλή εικόνα.
Στην πραγματικότητα κατηγορούν τον Παναγιώτη Αρκουμανέα για χάλκευση των στοιχείων που αφορούσαν στα κρούσματα, με αποτέλεσμα η εικόνα που είχε το Υπουργείο Υγείας για τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Όταν άρχισε να ξεφεύγει ο έλεγχος με την έκρηξη κρουσμάτων σε Θεσσαλονίκη, Στερεά, Δράμα, Ημαθία, Πιερία, Λάρισα και άλλες περιοχές, τότε οι αρμόδιοι του Υπουργείου Υγείας κατάλαβαν ότι είχαν μαύρα μεσάνυχτα.
Βέβαια οι ευθύνες των αρμοδίων είναι εγκληματικές και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει δεν πρόκειται να συγκαλύψει το γιγαντιαίο αυτό σκάνδαλο που προκάλεσε η έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού και οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους.
Εμφύλιος έχει ξεσπάσει και ανάμεσα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αποστασιοποιηθεί και έχει αραιώσει τις δημόσιες εμφανίσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σωτήρης Τσιόδρας κατηγορεί τον Νίκο Χαρδαλιά ότι διαχειρίζεται την πανδημία με επικοινωνιακούς όρους και δεν λαμβάνει υπόψιν τις προειδοποιήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει τεθεί σε καθεστώς πολιτικής καραντίνας και το Μαξίμου ενεργοποίησε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την επιβολή των μέτρων στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα και σε άλλες πόλεις που σημειώνεται έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού.
Πολλοί από τους επιστήμονες έχουν εξοργιστεί και με τους υπουργούς, οι οποίοι βγαίνουν κάθε μέρα στα κανάλια καλλιεργώντας προσδοκίες για άρση των περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα να χαλαρώνει ο κόσμος, να μην παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις και να αυξάνονται θεαματικά τα κρούσματα.
Ήδη το Μαξίμου έχει εκδώσει αυστηρή οδηγία και γι’ αυτό πλέον οι υπουργοί αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις για το πότε θα τελειώσει το lockdown, παραπέμποντας στους επιστήμονες και τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν.
Σε κάθε περίπτωση, το μπάχαλο που επικρατεί είναι απερίγραπτο, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αυξημένα κρούσματα.
Η κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο ούτε για το εμβόλιο.
Οι αναφορές αρμοδίων, ότι θα γίνονται εκατό χιλιάδες εμβολιασμοί το μήνα, σημαίνει ότι δεν έχουν στηθεί οι κατάλληλες υποδομές.
Γιατί αν αυτό είναι ο τελικός στόχος για τους εμβολιασμούς, τότε θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος για να εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού.
Ανέτοιμη εμφανίζεται η κυβέρνηση και για τα σκευάσματα τα οποία παράγονται στην Αμερική, το κόστος των οποίων είναι πανάκριβο, αφού κάθε θεραπεία στοιχίζει 1.200 ευρώ.
Μέσα στο γενικό μπάχαλο κάποιοι διακινούν σενάρια για το γρήγορο άνοιγμα στον τουρισμό.
Προφανώς ή δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης ή έχει χαθεί η μπάλα, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Φόβοι για νέα έξαρση αν ανοίξει η οικονομία
Ιδιαίτερα έντονα εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η συζήτηση για την άρση του lockdown, το οποίο, ενώ έληγε στις 30 Νοεμβρίου, πήρε επισήμως παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου. Μια παράταση, ωστόσο, για την οποία οι ειδικοί προβλέπουν ή… προκρίνουν να πάει μέχρι τις 14 ή ακόμα και τις 21 Δεκεμβρίου. Παρά τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται. Σύμφωνα με το MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη. Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.
Ο πρώτος που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με πρόωρο άνοιγμα της οικονομίας ήταν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, τάχθηκε υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, διευκρινίζοντας ότι την θεωρεί την πιο ιδανική ημερομηνία από τις 14. Όπως είπε, η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπογράμμισε πως αυτήν την στιγμή έχουμε μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά υπογράμμισε: «Δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στη Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών». Προειδοποίησε, δε, ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Μάλιστα, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας» ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.
Νικόλαος Καπραβέλος
Στη συνέχεια για το θέμα τοποθετήθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος. Όπως είπε, δεν πρέπει να ανοίξουμε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα, τονίζοντας πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι όλα γεμάτα. «Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε» είπε. Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα ξεκινάει τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο. «Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει, αν θα ανοίξει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του». «Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα» τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ του Παπανικολάου και συνέχισε σε δραματικό τόνο: «Την πατήσαμε. Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά ένα εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά. «Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα, το τρίτο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας» προσέθεσε.
Ματίνα Παγώνη
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε πως οι επιστήμονες φοβούνται μια καινούργια έξαρση, «αν μειωθούν τα μέτρα και δεν προσέξουμε». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες, μόλις ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των μέτρων, να είναι πολύ προσεκτικοί. «Βεβαίως θα βγούμε να πάμε στα μαγαζιά, αλλά με μέτρα και αποστάσεις. Ο κόσμος θέλει να αλλάξει παραστάσεις. Αν αυτά γίνουν με τα μέτρα που έχουμε προτείνει, πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του καθηγητή Παθολογίας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος ωστόσο έκανε λόγο για μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα μεταξύ μας» είπε χαρακτηριστικά.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer αυτή την εβδομάδα
Οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να δώσουν την έγκρισή τους για το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc αυτή την εβδομάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη δυτική χώρα που θα εγκρίνει ένα εμβόλιο για την Covid-19. Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα.
Έκτακτη έγκριση
Άτομα με γνώση της διαδικασίας δήλωσαν ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στις 7 Δεκεμβρίου, με τα βρετανικά νοσοκομεία να ειδοποιούνται σχετικά, καθώς οι υγειονομικοί θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν. Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του προϊόντος με δύο δόσεις. Τα εμβόλια θα εγκρίνονταν κανονικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έγκριση σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης. Η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Στις 7 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί
Όπως αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Guardian, σύμφωνα με τη διοίκηση του NHS, τα νοσοκομεία της Αγγλίας θα μπορούσαν να παραλάβουν τις πρώτες προμήθειες εμβολίων της Pfizer, ως τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. «Μας είπαν να περιμένουμε την άφιξη του εμβολίου ως τις 7 Δεκεμβρίου και να σχεδιάσουμε να εμβολιάσουμε το προσωπικό μας όλη εκείνη την εβδομάδα» δήλωσε επικεφαλής νοσοκομείου. Όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, αρχικά μόνο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα είναι αυτό που θα εμβολιαστεί. Έτσι μπαίνει στον «πάγο» το αρχικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα είχαν και οι ηλικιωμένοι που ζουν σε μονάδες φροντίδας. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στις τάξεις των επικεφαλής σε δομές φροντίδας, οι οποίοι δηλώνουν πως αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για μία «προδοσία». Σύμφωνα με τον Guardian, η φύση του εμβολίου της Pfizer είναι αυτή που οδηγεί σε αναπροσαρμογή της σειράς προτεραιότητας.
Θέμα ημερών η σφραγίδα της ΕΕ στα σκευάσματα
Τα εμβόλια της COVID-19 είναι εδώ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένει, εντός των ημερών, την πρώτη αίτηση επείγουσας έγκρισής τους, ώστε να είναι δυνατή η διάθεσή τους και στην Ευρώπη. Ο οργανισμός, ωστόσο, δεν κατονόμασε ποια φαρμακοβιομηχανία θα καταθέσει πρώτη το σχετικό αίτημα. Παρά την επικρατούσα αισιοδοξία για την προσέγγιση του τέλους της πανδημίας, η Αγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, τόνισε χθες ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, χωρίς να δεσμεύεται για χαλάρωσή τους κατά την εορταστική περίοδο, εκτός της δυνατότητας συνάθροισης δέκα ατόμων.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΙ
Τα σενάρια για την επαναλειτουργία δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων
Την ώρα που ο κοροναϊός συνεχίζει να σαρώνει αρκετές περιοχές της χώρας η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ανοίξει την Οικονομία σταδιακά ώστε να μην υπάρχει πισωγύρισμα με την πανδημία και φαίνεται πως δίνει προτεραιότητα στο «ξεκλείδωμα», σε πρώτη φάση των σχολείων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία που είχε με μαθητές στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης που υλοποιείται σε όλα τα σχολεία της χώρας, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της χώρας να ξεκινήσει από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων. «Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη δια ζώσης διδασκαλία» είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το σήμα για σταδιακό ξεκλείδωμα των σχολικών μονάδων, όποτε βεβαίως, τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν.
Το σχέδιο
Οι αποφάσεις για το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στην κυβέρνηση περιμένουν τις εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων η οποία εξετάζει και κωδικοποιεί όλα τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας σταθμίζοντας κατά πόσον το άνοιγμα – σε πρώτη φάση των δημοτικών σχολείων – θα μπορούσε να επιβαρύνει περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, φαίνεται πως προκρίνεται να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των σχολείων με τους μαθητές των δημοτικών σχολείων στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου με τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ακολουθούν.
Το «πράσινο φως»
Στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένουν με τη σειρά τους τις εισηγήσεις των ειδικών ώστε να ανακοινώσουν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, βασική προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά. «Οι αποφάσεις, θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και εξαρτάται από το επιδημιολογικό φορτίο», είπε η υπουργός Παιδείας σημειώνοντας ταυτόχρονα πώς το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν πριν τις γιορτές.
Προβληματισμός από τους ειδικούς
Τις τελευταίες ημέρες είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 7 Δεκεμβρίου – σε πρώτη φάση των δημοτικών – και εν συνεχεία των γυμνασίων και λυκείων ωστόσο ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις καθώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία αχτίνα φωτός από τη μικρή μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων και η πίεση στις ΜΕΘ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η ανησυχία των επιστημόνων φαίνεται να εστιάζεται σε δύο κρίσιμους παράγοντες. Αφενός στο μικροσκόπιο είναι τα μεγαλύτερα παιδιά και το γεγονός ότι μπορούν να προσβληθούν από κοροναϊό και να παρουσιάσουν και συμπτώματα και κατά συνέπεια να μεταφέρουν και τον ιό στις οικογένειές τους περισσότερο από τους μαθητές μικρότερων ηλικιών. Το δεύτερο σημείο αφορά στην κινητικότητα των γονέων που θα υπάρχει σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, καθώς είχε διαφανεί, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους ότι η εν λόγω κινητικότητα μπορεί να συντέλεσε στην επιδημιολογική επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια νωρίτερα από τα δημοτικά καθώς όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός «τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά».
Με rapid τεστ το άνοιγμα των σχολείων;
Στο θέμα του ανοίγματος των σχολικών μονάδων, είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ο οποίος αναφέρθηκε σε μία καινούργια πτυχή που αφορά στο θέμα, δηλαδή τα στοχευμένα τεστ σε μαθητές. «Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία» είχε αναφέρει ο κ. Πέτσας. Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων όλης της χώρας είχαν ξεκινήσει την τηλεκπαίδευση μία εβδομάδα νωρίτερα από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων, αλλά λόγω της έξαρσης της πανδημίας αποφασίστηκε από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, να μπει λουκέτο και στα δημοτικά σχολεία.
Τι στέλνω στο 13033 για βενζινάδικο, κρεοπωλείο, καθαριστήρια και pet shop
Τα καταστήματα λιανικής είναι κλειστά ωστόσο, καταστήματα ορισμένα καταστήματα παρά το lockdown παραμένουν ανοιχτά. Καταστήματα όπως τα βενζινάδικα, τα pet shop, τα καθαριστήρια και τα κρεοπωλεία πότε δεν έκλεισα ενώ για να τα επισκεφτούμε πρέπει να στείλουμε SMS στο 13033. Για να πάει κάποιος στα συγκεκριμένα καταστήματα καθώς επίσης και για να βάλει βενζίνη θα πρέπει να στείλει SMS στο 13033 με τον κωδικό 2.
Τα καταστήματα που είναι θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου:
1) Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, pet shops, περίπτερα, ψιλικά
2) Φούρνοι, Μανάβικα, Κρεοπωλεία
3) Καταστήματα εστίασης μόνο για υπηρεσίες delivery και take away
4) Πρατήρια υγρών καυσίμων
6) Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
7) Φαρμακεία
8) Δομές Υγείας
9) Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).
10) Καθαριστήρια
11) Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ.