Περί τηλεοπτικών αδειών

Ως γνωστον, στις 18 Οκτωβρίου 2016, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με πλειοψηφία 16 υπέρ έναντι 9 κατά, αποφάνθηκε πως οι αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι βάσιμες και παραδεκτές και τα συγκεκριμένα κανάλια είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν ενώπιον του ΣτΕ. Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται πλέον τις επόμενες μέρες, να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα του Νόμου Παπά 4339/2015. Το κεντρικό σημείο επί του οποίου η διευρυμένη Ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφανθεί, αφορά το θέμα ποιος είχε την αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα να προκηρύξει και να διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή το ΕΣΡ (Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο) ή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Από νομικής άποψης, το ΣτΕ καλείται να κρίνει μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το Νόμο Παππά, όπως αν ο αριθμός των αδειών θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερος από τέσσερις, αν η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού των 3.000.000 καθορίστηκε αυθαίρετα, αν ο Νόμος Παππά διασφάλιζε την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, της πολυφωνίας, του πλουραλισμού, κ.λπ.

Αν και δεν είμαι νομικός και ελάχιστα γνωρίζω περί του νομικού πλαισίουαδειοδότησης των καναλιών, εκτιμώ ότι το ΣτΕ διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο να λύσει το γόρδιο δεσμό των τηλεοπτικών αδειών και τελικά όλοι να μείνουν ικανοποιημένοι, δηλαδή κυβέρνηση, αντιπολίτευση και καναλάρχες. Το προηγούμενο Σάββατο οδηγώντας προς Πάτρα, άκουγα σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό έναν καθηγητή πανεπιστημίου του Συνταγματικού Δικαίου, που έλεγε ότι το ΣτΕ δύναται να διατυπώσει περισσότερες από μια προτάσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το ΣτΕ έχει τη θεσμική οντότητα και τις νομικές δυνατότητες, να κρίνει αν οι πανελλαδικές άδειες που θα πρέπει να δοθούν από την κυβέρνηση, αντί για τέσσερις μπορούν να είναι ακόμα και περισσότερες των δέκα. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι το ΣτΕ διαθέτει τα νομικά επιχειρήματα, ώστε να γνωματεύσει ότι τηλεοπτικές άδειες δικαιούνται να πάρουν όσοι συμμετείχαν ή είχαν αποκλειστεί απότον διαγωνισμό, ήτοι Star, Alpha, Epsilon, ART TV, ANT1, ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, Dimera, Καλογρίτσας, Σκάι και Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος.

Η συγκεκριμένη άποψη του καθηγητή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σίγουρα θα έλυνε το γόρδιο δεσμό των πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών. Εντύπωση μου προκάλεσε η νομική τοποθέτησή του, ότι, μερικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας σαν το KONTRA CHANNEL, τα οποία εκπέμπουν στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπου κατοικεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας και παράλληλα καρπούται άνω του 80% της πίττας της τηλεοπτικής διαφημιστικής δαπάνης, θα μπορούσαν να πάρουν τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Αναμφίβολα το ΣτΕ έχει τα νομικά όπλα για να συνδράμει αποφασιστικά στην άρση του προδιαγραφόμενου αδιεξόδου. Αν για παράδειγμα το ΣτΕ εισηγηθεί τη χορήγηση 10 ή ακόμα και περισσότερων πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών, από τη μια μεριά, τοελληνικό δημόσιο θα έβαζε στα ταμεία του αντί για 246 τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, και από την άλλη, θα ικανοποιούντο διάφοροι πολιτικοί σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υποστηρίζουν τη χορήγηση περισσότερων των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Προσωπικά, δεν είμαι ο ειδικός, που θα μπορούσε να αξιολογήσει, αν οι άδειες θα έπρεπε να ήταν 4 ή 14. Αυτό το οποίο όμως ξέρω, γιατί τα μάτια μου το έχουν διαπιστώσει, είναι ότι στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας εκπέμπουν πάμπολλα περιφερειακά κανάλια. Για παράδειγμα, αν κάποιος ανοίξει την τηλεόρασή του, θα διαπιστώσει δια ιδίοις οφθαλμών, ότι, στην Πελοπόννησο εκπέμπουν άνω των δέκα τηλεοπτικών καναλιών, όπως Achaia Channel, Arkadiki TV, Axion TV, Best TV, Plp TV, Ilektra TV, Ionian TV, Lepanto, Mesogeios TV, Ort TV, Super A, Super B,κ.λπ. Για να λειτουργούν τόσα κανάλια μόνο στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, σημαίνει ότι τα κανάλια αυτά έχουν ικανοποιητικά έσοδα από διάφορες πηγές και άρα είναι κερδοφόρα. Όταν στην περιφέρεια της Πελοποννήσου εκπέμπουν σχεδόν 20 κανάλια, συνάγεται ότι στις δεκατρείς περιφέρειες της Ελλάδας, θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον 100 περιφερειακά κανάλια. Άρα, γιατί πανελλαδικά να μην εκπέμπουν 10 ή 15 κανάλια; Αν το ΣτΕ κρίνει ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας θα πρέπει να είναι άνω των τεσσάρων, τότε η κυβέρνηση ας μοιράσει 13 άδειες θέτοντας απαραβίαστους κανόνες λειτουργίας των καναλιών. Τέρμα τα θαλασσοδάνεια και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος! Μα θα διερωτηθείτε, γιατί 13 κανάλια;. Με το 13 κερδίζεις στο ΠΡΟΠΟ και άρα είναι ο γούρικος αριθμός.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή