Πελώνη για AstraZeneca: Δεν συζητείται η διακοπή των εμβολιασμών – Εξετάζεται το όριο στις ηλικίες

5
Πελώνη για AstraZeneca: Δεν συζητείται η διακοπή των εμβολιασμών - Εξετάζεται το όριο στις ηλικίες

Στο εμβόλιο της AstraZeneca, για το οποίο σήμερα Παρασκευή αναμένουμε αποφάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο OPEN.

Παράλληλα η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού και για τα self test στα σχολεία, αλλά και τη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα. Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και θα εξαντλήσει την τετραετία.

«Υπάρχει έντονη φημολογία για το εμβόλιο. Σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη ενώ αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του EMA, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο θρομβώσεων.

«Στη Μεγάλη Βρετανία που έχουν γίνει 18,1 εκατ. εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν παρατηρηθεί μόλις 30 τέτοια περιστατικά», σημείωσε η κυρία Πελώνη. Όσον αφορά τη διστακτικότητα των μεγαλύτερων ηλικιών ανέφερε: «Μέχρι στιγμής η προσέλευση για το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στο 93%, επομένως δεν υπάρχει μόνο διστακτικότητα αλλά και εμπιστοσύνη. Ωστόσο, υπάρχει συνολικά δυσπιστία για όλα τα εμβόλια όσον αφορά τους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Πρέπει να ξεπεραστεί αυτή η διστακτικότητα διότι τα εμβόλια είναι ασπίδα», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο να μπει ηλικιακό όριο για όσους θα κάνουν το εμβόλιο της εταιρείας η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως: «Δεν νομίζω ότι θα μπει πλαφόν ηλικιακό για AstraZeneca για τους άνω των 60, γιατί όλα τα περιστατικά που βλέπω ότι εξετάζονται στον κόσμο αφορούν σε μικρότερες ηλικίες. Φαντάζομαι πως εάν και εφόσον υπάρξει απόφαση για ηλικιακό περιορισμό δεν θα αφορά ηλικίες που έχουν κάνει την πρώτη δόση», ανέφερε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το σύνολο των πολιτών είναι θετικό για τους εμβολιασμούς, ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία και για άλλα εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik V, δήλωσε πως «εμείς ακολουθούμε τον EMA, παίρνουμε εγκεκριμένα εμβόλια μόνον από τον ΕΜΑ».

Τι είπε για σχολεία και λιανεμπόριο

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των Λυκείων με διπλά self test για μαθητές και καθηγητές ανά εβδομάδα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου. «Έχουν δοθεί μέχρι και την Πέμπτη 126.799 self test. Υπήρξε μεγάλη ζήτηση», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητη η προσέλευση στο σχολείο με αρνητική βεβαίωση». Για τα εσπερινά Λύκεια δήλωσε πως «οι μαθητές των εσπερινών λυκείων θα παραλάβουν τα self test από τους διευθυντές τους».

Για το άνοιγμα των καταστημάτων στις τρεις περιοχές που βρίσκονται ακόμα κλειστά (δηλαδή σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη) υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων και τόνισε πως ακόμα υπάρχει επιδημιολογική πίεση στις τρεις περιοχές.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα και για το εάν θα ανοίξουν οι εκκλησίες σημείωσε πως «οι συζητήσεις ακόμα είναι πολύ πρόωρες. Ολοι θέλουμε να πάμε στα χωριά μας, ας κάνουμε όμως λίγη υπομονή. Η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να γίνει βήμα βήμα».

Κανένα ενδεχόμενο εκλογών

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος όταν είπε πως θα εξαντλήσει την τετραετία». ενώ υποστήριξε πως «το αντιπολιτευτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι εστιασμένο στην πανδημία».