Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Δεν διεκδικούμε, ούτε παραχωρούμε

«ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»
Ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στις προκλητικές δηλώσεις του κατά της Κύπρου.
«Δεν υπάρχει τουρκική δημοκρατία στη βόρεια Κύπρο, υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή. Δεν υπάρχει κρατική οντότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας των νέων ακολούθων που έγινε στο υπουργείο εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «επ΄ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση». «Δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παραχωρούμε. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, το κύρος και την κυριαρχία της», πρόσθεσε ο ΠτΔ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Και όπως επεσήμανε: «είναι καλό να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι όταν υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα, υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά θέματα», ενώ αναφερθείς στις απειλές οι οποίες εκτοξεύονται σήμερα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι «αφορούν όχι μόνο τον Τόπο μας, αλλά την Ευρώπη» και μίλησε για το Κυπριακό και τη συνθήκη της Λωζάννης.
Στο σημείο αυτό, διεμήνυσε πως «δεν διεκδικούμε τίποτα το οποίο δεν μας ανήκει», αναφέροντας ότι η Ελλάδα ουδέποτε έκανε εκστρατείες κατάκτησης. Και η μεγάλη εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θέλω να το θυμάστε, δεν ήταν μία εκστρατεία κατάκτησης, ήταν μία εκστρατεία εκπολιτισμού περισσότερο. «Επειδή, λοιπόν, έχουμε αυτή τη νοοτροπία, δεν επιδιώξαμε να φτιάξουμε αυτοκρατορίες. Μας αρκεί η αυτοκρατορία του αιώνιου Ελληνικού Πνεύματος», σημείωσε .Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, είπε ο κ. Παυλόπουλος, «εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα το οποίο δεν μας ανήκει. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε, ούτε κατ’ ελάχιστο εκείνο το οποίο μας αναλογεί με βάση το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».
«Δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό»
Εκτενής ήταν η αναφορά του και στο Κυπριακό ζήτημα, για το οποίο είπε πως «είναι ένα διεθνές ζήτημα και βέβαια και ένα ευρωπαϊκό ζήτημα κατ’ εξοχήν, δοθέντος ότι η Κύπρος είναι πλήρες και ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για ένα μέτωπο αρραγές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο και έστειλε μήνυμα λέγοντας: «εμείς επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού και την επιδιώκουμε χρόνια ολόκληρα. Πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Λύση δίκαιη, λύση βιώσιμη. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πλήρης σεβασμός του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου». Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, «χωρίς αυτόν τον σεβασμό δεν πρόκειται περί λύσεως, πρόκειται περί διάλυσης του όποιου κράτους ήθελε προκύψει. Αυτό προϋποθέτει, πέρα από τα άλλα ζητήματα, πρωτίστως ότι σεβόμαστε απολύτως την έννοια της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σεβόμαστε την κυριαρχία αλλά ποια κυριαρχία; Εκείνη που ανταποκρίνεται πλήρως στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η έννοια της κυριαρχίας σήμερα διαμορφώνεται με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά για τα κράτη της Ευρώπης και από το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η έννοια της κυριαρχίας δεν αποδέχεται, σε καμία περίπτωση, στρατεύματα κατοχής, ούτε βεβαίως ανέχεται εγγυήσεις». Και κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου. Υπάρχει τουρκική εισβολή και κατοχή. Υπάρχει τουρκικός στρατός κατοχής. Δεν υπάρχει καμία κρατική οντότητα. Αυτό λέει το Διεθνές Δίκαιο, αυτό λέει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και επ’ αυτού δεν υπάρχει αντίρρηση, ούτε αμφισβήτηση», διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν ενέχει καμία έννοια ότι θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με τη γείτονα Τουρκία.
Αλλά είπα, δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτε».
«η συνθήκη της Λωζάννης δεν τίθεται εν αμφιβόλω»
Μιλώντας τέλος για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης, σημείωσε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου. «Το πώς αναθεωρούνται οι διεθνείς συνθήκες είναι η ‘αλφαβήτα’ του Διεθνούς Δικαίου. Πρέπει να την ξέρουμε καλά, και εσείς την ξέρετε πολύ καλά. Το αν κάποιοι την αγνοούν, είναι δικό τους θέμα», σημείωσε.
Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι στα εθνικά θέματα, που είναι και Ευρωπαϊκά θέματα – το επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά – δεν υπάρχουν φαιδρότητες, λέγοντας ότι «εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε διατεθειμένοι να το ανεχθούμε αυτό. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε και δεν μπορεί η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου να υποκύπτει σε κανενός είδους σειρήνες λαϊκισμού». Και απευθυνόμενος σε όσους στέλνουν μηνύματα για εσωτερική κατανάλωση, διεμήνυσε ότι η συνθήκη της Λωζάννης «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, υφ’ οιανδήποτε εκδοχή, να τεθεί εν αμφιβόλω η εφαρμογή της ή να υπάρξει ζήτημα αναθεώρησής της. Αυτή η Συνθήκη, πλήρως ισχύουσα, καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε αμφισβήτησή της και, πολύ περισσότερο, παραβίασή της, συνιστά αμφισβήτηση και παραβίαση των συνόρων της Ελλάδας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά δεν θα μείνει αναπάντητη».
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης